Federația Asociațiilor de Locatari din Timișoara a stat timp de zece luni cu ochii pe Primăria Timișoara, pentru a monitoriza activitatea acesteia, dar și transparența la nivel decizional. Totul, în cadrul proiectului „Guvernare, Anticorupție, Transparență, Atitudine”, care a înseamnat crearea unui parteneriat între cinci ONG-uri din zona de vest a țării, din orașele Timișoara, Arad, Simeria și Vața de Jos. Obiectivul este îmbunătățirea accesului la informațiile de interes public ale cetățenilor și creșterea gradului de implicare al acestora în prevenirea corupției.
După analizarea mai multor proiecte de hotărâri ale consiliului local, FALT a ajuns la concluzia că Primăria Timișoara are o problemă la capitolul transparență. „La Timişoara au fost monitorizate până în prezent 401 proiecte de consiliu local, au fost analizate 70 şi s-au făcut observaţii de îmbunătăţire la 16 dintre ele. Toate au fost făcute publice prin postarea pe site-ul primăriei, însă au respectat termenul de 30 de zile doar 91 de proiecte din totalul de 401, adică 23% ” a specificat Petru Olariu, președintele FALT.
FALT a cooptat, în acest proiect, 106 persoane, de cinci ori mai mult decât au reușit ONG-urile din celelalte orașe partenere. În plus, a mobilizat o participare masivă a timișorenilor la două dezbateri publice organizate de primărie, cea privind bugetul local și cea pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale.
Comentarii prin facebook