Timişorenii au încheiat, duminică, în forţă, Competiţia Regională de Barista. Ultimii doi participanţi au preparat cafea irlandeză. Contrar aparenţelor, românii nu sunt deloc specialişti într-ale cafelei.
De miercuri până vineri, timişorenii au învăţat secretele cafelei de la adevăraţii profesionişti. Prima informaţie interesantă a fost legată de cea mai bună cafea a anului care a trecut. „Cafeaua arabica de Costa Rica a fost votată cea mai bună cafea a anului 2010”, spune Silvia Constantin, fondatorul Asociaţiei de Cafea de Specialitate din România. Au urmat, pentru barista şi public, alte informaţii. De exemplu, cea mai mare păcăleală într-un local sunt cafeaua cu lapte sau espresso-ul lung. „Aşa ceva nu există”, este tranşantă Silvia Constantin. „Bariştii antrenaţi de noi fac cursuri, pentru a putea să ofere un produs de calitate superioară. Ei ar trebui să fie mult mai comunicativi cu clienţii, să le explice ce înseamnă o cafea bună şi o reţetă perfect realizată, de ce nu ar trebui să ceară niciodată espresso cu frişcă lichidă sau că espresso dublu sau cafeaua lungă cu lapte sunt nişte falsuri. Cafea cu lapte nu există, există latte macchiato, capuccino, moccacino etc”, spune specialista. Contrar aparenţelor şi cantităţilor de licoare pe care le consumă, românii nu sunt deloc specialişti într-ale cafelei. Unicul curs de barista a avut până acum un singur absolvent. Alţi patru sunt în curs de formare, chiar dacă în nomenclatorul oficial nu se regăsesc ca meserie. Scopul campionatului de barista e tocmai acela de a educa depotrivă publicul şi preparatorii licorii revigorante. „Românii stau foarte prost la cultura cafelei şi nu suntem deloc curajoşi să bem. Dacă într-o cafenea sunt 30 de sortimente de cafea, clientul va cere espresso dublu sau cafea cu lapte. Ceea ce nu se ştie e că o cafea la filtru este de zece ori mai nesănătoasă decât un espresso (n.r. pentru că conţine mult mai mjultă cofeină şi substanţe nocive, diluate în apă)”, punctează Silvia Constantin. „Un barista care ştire meserie va optimiza costurile unei cafenele. Dacă ştii să îţi faci meseria bine, afacerea nu poate să dea greş”, spune Andra Vlaicu, organizator al Campionatului regional de barista.
Comentarii prin facebook