Toti directorii liceelor de prestigiu din Timis au fost schimbati

Soarta a zeci de directori plini şi adjuncţi de la liceele timișene a fost pecetluită joi în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar. Cele mai importante schimbări au fost stabilite la liceele de prestigiu. Mariea Ștefan va merge director la „Loga”.

La Colegiul Naţional Bănăţean, Florica Puşcaş va fi schimbată de Sorin Ionescu, vicepreşedinte PSD Timiş şi fost inspector şcolar general adjunct. Şi la Colegiul Naţional „CD Loga”, directorul Tihomir Milin va zbura din funcţie. În locul lui va fi adusă Mariea Ştefan, actual inspector şcolar general adjunct. La Liceul „Grigore Moisil”, fostul director va fi înlocuit de Cerasela Bociu, soţia primarului PSD din Jebel.

Şi la Liceul „Calderon” actualul director are zilele numărate. La fel se va întâmpla şi la Colegiul Tehnic Azur, unde director plin va veni actualul director adjunct, dar şi la Grupul Şcolar „Valeriu Branişte” din Lugoj. La Liceul Auto, adjunctul Poliţiei Timiş, Florin Bolbos, a reuşit s-o impună în direcţiune pe viitoarea sa soţie, ca adjunct. Aici director va fi controversatul Anghel Păcurar, fost director la Energetic. Schimbări masive de directori au avut loc şi la zeci de grădiniţe din Timiş, iar la Sânnicolau Mare toţi directorii de la unităţile de învăţământ au fost schimbaţi.

Surse din Inspectoratul Școlar susţin că, în proporţie covârşitoare, toţi directorii de şcoli care au tangenţă cu democrat-liberalii au fost schimbaţi din funcţii în Timiş. Aceleaşi surse spun că liberalul Cornel Petroman, inspector şcolar general, a bătut palma şi cu sindicaliştii care ar fi reuşit să-şi impună câţi directori au dorit. Noii directori ce vor conduce prin delegaţie vor fi instalaţi de la 1 august. Toate propunerile lansate de Petroman pentru funcţia de directori au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al IŞJ Timiş.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

pentru toti smecherii din invatamant a spus: (august 17th, 2012 at 14:23 )

luati aminte, limbricilor!

Sistemul de învățământ din Finlanda a fost reformat în urmă cu 40 de ani. Rezultatul este cât se poate de îmbucurător, țara din nord fiind lider al performanței într-un top al învățăceilor din Europa, obținând calificative excelente la testele de tipul PISA sau PIRLS şi TIMSS (primul loc în Europa şi între primele trei din lume la ştiinţe, matematică, citire şi înţelegerea textului).

Cheia succesului pare a consta în a face cât mai simple lucrurile și a sprijini constant elevul. Este vorba de un învățământ centrat pe elev, cu clase cu maxim 16 elevi, utilări moderne și teme practice legate de viața cotidiană. S-a ajuns chiar la lipsa temelor și a unui examen obligatoriu până la vârsta de 16 ani.

Inițierea în studiu poate începe cu anul pregătitor opțional care presupune activități desfășurate în centrele de zi. La școala primară se acceptă numai copiii care au împlinit 7 ani și cuprinde clasele I-VI, în gimnaziu sunt incluse clasele VII-IX, iar la liceu sau școală vocațională se merge pentru clasele X-XII. Urmează studiile superioare pentru care opțiunile sunt universitatea sau şcoala politehnică. Surprinzător este că există 21 de universități şi 28 de politehnici. Educația obligatorie durează 9 ani şi este gratuită.

Copiii merg la şsoala cea mai apropiată de domiciliu şi, neexistând autobuze ale şcolii, le este decontat transportul. Orele durează 45 de minute, iar pauzele 15. La prânz masa este gratuită atât pentru elevi, cât şi pentru profesori care mănâncă împreună la cantină, unde li se oferă mâncare sănătoasă, aleasă de nutriţionişti: salată proaspătă, legume, pâine de secară şi unt, plus felul principal cald, care constă în cartofi fierţi, orez sau paste (cu sau fără carne). Se adaugă lapte, iaurt, apă sau suc de fructe neîndulcit. Fiecare copil îşi strânge masa, iar prin rotație ajută la bucătărie la spălatul vaselor.

În ciclul primar materiile sunt aceleaşi pentru toți elevii, iar din gimanziu se dezvoltă o paletă largă de cursuri opționale care se aleg în fiecare unitate cu ajutorul consilierului şcolar şi al părinților. Elevii au chiar posibilitatea de a merge la o altă şcoală pentru a urma un curs care îi interesează şi nu le-a putut fi oferit. Un exemplu este reprezentat de 2 elevi care au vrut să înveţe limba germană, iar şcoala, neavând profesor specializat, le-a pus la dispoziţie un curs online cu un profesor din altă şcoală.

În trunchiul comun sunt incluse: cele 2 limbi oficiale (finlandeza şi suedeza), o limbă străină, studii de mediu, educaţia pentru sănătate, religie sau etică, istorie, studii sociale, matematică, fizică, chimie, biologie, geografie, educație fizică, muzică, artă şi lucru manual, economie domestică. Lipsa notelor în primii ani, când sunt oferite aprecieri verbale, fiecare școală putând alege anul de studiu cu care va începe notarea, duce la lipsa competiției dintre elevi, autoevaluarea fiind preferată. Fiecare elev este încurajat să asimileze informația predată în ritm propriu, să lucreze în echipă, să adreseze întrebări, să gândească și să fie creativ. La sfârşitul fiecărui an elevul primește un certificat de absolvire, iar dacă nu a reușit să acumuleze cunoştinţele solicitate, poate susţine o reexeminare la finalul verii. Dacă nici atunci nu întruneşte condițiile necesare, directorul, împreună cu profesorii, discută cu elevul și părinții acestuia, iar de cele mai multe ori nu se ajunge în situația de a repeta anul.

La economie domestică, disciplină care devine în gimnaziu unul dintre cele mai populare opționale, elevii învață să gătească, iar la sfârşit mănâncă împreună ceea ce au pregătit (şcoala are contract cu o fermă care le livrează săptămânal produsele necesare), cum să spele rufele, cum să-şi gestioneze banii, cum să-şi decoreze locuinţa (la sfârşitul anului realizează un proiect cu titlul “cum aș vrea să arate casa mea”) şi discută despre ce înseamnă familia sau relațiile dintre membrii ei.

60% dintre elevii care termină cursurile gimanziale preferă să urmeze cursurile școlii profesionale, specializându-se într-o meserie. Primul an este comun, iar în următorii ani se studiază materii specifice specializării alese, similar cu structura anilor de liceu. Elevii beneficiază în plus de asigurare de sănătate şi pot merge la facultate fără a susţine diferenţe. Programul de studiu cuprinde 120 de credite şi multe ore de practică în firme, iar la final, pe lângă examene, se susține un proiect de 2 credite, realizat individual sau în grup, cu o temă la alegere care să susţină adapatarea elevului la viitoarea sa viață profesională.

Liceele sunt teoretice, de specialitate (sport, muzică, arte, mass media, științe naturale) sau cu o anumită dominanță, cum ar fi cel naval. Anul şcolar finlandez este împărțit în 5 perioade a câte 6 săptămâni, urmată de o săptămână de evaluare. Fiecare materie se studiază aproximativ 38 de ore în fiecare dintre cele 5 perioade, cu câte un manual pentru fiecare, pornind de la noțiuni de bază. Elevii pot alege ce cursuri să-şi ia în fiecare perioadă. Au la dispoziție numeroase opționale, iar strucutura nu este pe ani, însă este obligatoriu ca elevul să fi urmat minim 75 de cursuri.

Examenul de Bacalaureat se susține la minimim 4 materii: limba maternă, a doua limbă oficială, matematică şi o materie de studii generale şi alte discipline opționale pentru care elevul doreşte să aibă un certificat. Există 3 posibilități de susținere, fiecare materie are un sistem propriu de notare, iar dacă elevul vrea o notă mai mare poate susține o reexaminare.

Ceilalți actori ai sistemului de învățământ din Finlanda, profesorii, se bucură de autonomie, pentru că nu există Inspectorate Școlare, sunt în mod obligatoriu absolvenți de masterat (de obicei în primii 10% din promoție) și câștigă 1 900 de euro pe lună. Programul este de 4 ore pe zi, iar în fiecare săptămână mai fac 2 ore pentru “dezvoltare profesională”. Copiii își doresc să devină la rândul lor dascăli, citesc o carte pe săptămână şi vorbesc limba engleză foarte bine. Educația lor costă 200 000 de euro pentru fiecare elev de la gradiniță până la absolvirea facultății, iar 66% dintre ei obțin o diplomă universitară.

Cornel a spus: (august 18th, 2012 at 18:13 )

Deci chiar nu inteleg?De ce sa fie schimbat directorul de la Braniste Lugoj? In 2 ani de zile a facut din grup scolar-colegiu si a facut sa fie si scoala europeana,proiect europene, alea, alea. Adica, saptamanal aproape am vazut stiri cu ce se intampla de bine la Braniste si acum ilschimba??? Asta este normal?

Radu a spus: (august 19th, 2012 at 00:00 )

Ce tot vorbiti acolo de performanta? Singura performanta este stafeta predata de la un partid politic la altul: „a fost randul tau, acum e rndul meu’, „ciocul mic ca noi suntem la putere”. Nepotismul este si va ramane la el acasa in romania, iar clasa politica e o cloaca imputita de nevertebrate care se hranesc cu maruntaiele romanilor. Nici unul dintre cei care au fost directori cu carnet de partid nu au facut decat servilism si pupincurism. Stiti vreun director care sa supravietuiasca facand ce stie el bine ca trebuie facut? N-au cum ! Cum vrei sa iesi din linie cum ti se ia capul. Asa ca, incolonarea si vedeti ca noul „fund” are culoarea rosu dungat cu galben, cel putin pana la parlamentare. Faceti coada, toti ambitiosii ca aveti de pupat mult si bine!

FÂS a spus: (august 19th, 2012 at 15:01 )

schimbare în educatie nu se vrea in românika, asta e de mai mult timp foarte clar. performanţe… eu zic că sunt discutabile în educaţia românească. puţini sunt elevi care chiar fac performanţă cu adevărat, marea masă…. rămâne doar o mare masă, nimic altceva. nu se poate face vreo schimbare de sistem în România, atâta timp cât în sistemul de educaţie pătrund, au pătruns, creiere clonate în vatra românească, călite în lupta de partid a punr sau prm-ului şi trimise să aplice cele învăţate într-un partid cosmetizat, stavilă a schimbării în România din 89 încoace, partid care acum se numeşte psd. până una alta se va merge mai departe în educaţie, noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc, timpul trece leafa merge, etc. etc. etc. Prostia şi ambiţia au fost şi sunt cultivate cu multe succesuri, inclusiv în sistemul de educaţie, în România. E foarte dureros, SUFERIM, că altă soluţie pe aici nu E!

mica a spus: (august 20th, 2012 at 11:24 )

Mi-a placut mult directorul sarb de la Loga. Chiar ma gandeam ascultandu-l ca se mai intampla sa fie pusi in functii si oameni capabili. Dar, bineinteles, a fost schimbat. Nu stiu daca a fost PD-List, probabil ca da, dar cand citesc despre astia noi ca sunt neveste, cumnati sau copii ai primarilor uslasi de pretutindeni ma apuca o tristete…iremediabila (vorba cuiva)

maria a spus: (noiembrie 28th, 2013 at 14:54 )

Si eu am fost director noua ani si jumatate si am fost schimbata pentru ca nu sunt membru al niciunui partid. Dl. lider de la Spiru Haret a spus despre aproape toti directorii ca am facut parte din PDL. Nu-i nimic, au venit comunistii de azi care sunt la fel de prosti ca cei de pe vremea lui Ceuasescu, dar, pe langa asta, sunt mai rai decat ei!!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a urmat un succes care e chiar mai prețios, de această dată în manșa unică a turului secund al Cupei României. Bănățenii au revenit de la -9 pentru un ultim sfert superb care a pecetluit soarta partidei, 77-72 contra Rapidului. Cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente a două proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vizând modernizarea și dezvoltarea infrastructurii universitare de la UVT. În cazul primului proiect, „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești și a sălilor de sport ale Universității de Vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism – Bikini Fitness Senioare (164 cm). Ea a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Fitness IFBB – Japonia 2024. Narcisa face parte din Lotul Național al Federației Române de Culturism și Fitness și este, de anul acesta, și Maestru Emerit al Sportului....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele Aleii Libertății. Un număr de 11 stejari au fost plantați de mai mulți revoluționari, plantarea de noi copaci va continua și în anii viitori. Primăria Timișoara a îmbrățișat o inițiativă pornită din partea revoluționarilor. Alături de ei s-a aflat Paula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A obținut victoria în instanță împotriva fostului constructor, iar acum a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două clădiri noi, precum și reabilitarea termică a școlii existente, construcția pasarelelor care vor conecta clădirile respective...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria lansează licitația pentru găsirea constructorului care va finaliza lucrările la Generală 30
Top