Toti directorii liceelor de prestigiu din Timis au fost schimbati

Soarta a zeci de directori plini şi adjuncţi de la liceele timișene a fost pecetluită joi în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar. Cele mai importante schimbări au fost stabilite la liceele de prestigiu. Mariea Ștefan va merge director la „Loga”.

La Colegiul Naţional Bănăţean, Florica Puşcaş va fi schimbată de Sorin Ionescu, vicepreşedinte PSD Timiş şi fost inspector şcolar general adjunct. Şi la Colegiul Naţional „CD Loga”, directorul Tihomir Milin va zbura din funcţie. În locul lui va fi adusă Mariea Ştefan, actual inspector şcolar general adjunct. La Liceul „Grigore Moisil”, fostul director va fi înlocuit de Cerasela Bociu, soţia primarului PSD din Jebel.

Şi la Liceul „Calderon” actualul director are zilele numărate. La fel se va întâmpla şi la Colegiul Tehnic Azur, unde director plin va veni actualul director adjunct, dar şi la Grupul Şcolar „Valeriu Branişte” din Lugoj. La Liceul Auto, adjunctul Poliţiei Timiş, Florin Bolbos, a reuşit s-o impună în direcţiune pe viitoarea sa soţie, ca adjunct. Aici director va fi controversatul Anghel Păcurar, fost director la Energetic. Schimbări masive de directori au avut loc şi la zeci de grădiniţe din Timiş, iar la Sânnicolau Mare toţi directorii de la unităţile de învăţământ au fost schimbaţi.

Surse din Inspectoratul Școlar susţin că, în proporţie covârşitoare, toţi directorii de şcoli care au tangenţă cu democrat-liberalii au fost schimbaţi din funcţii în Timiş. Aceleaşi surse spun că liberalul Cornel Petroman, inspector şcolar general, a bătut palma şi cu sindicaliştii care ar fi reuşit să-şi impună câţi directori au dorit. Noii directori ce vor conduce prin delegaţie vor fi instalaţi de la 1 august. Toate propunerile lansate de Petroman pentru funcţia de directori au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al IŞJ Timiş.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

pentru toti smecherii din invatamant a spus: (august 17th, 2012 at 14:23 )

luati aminte, limbricilor!

Sistemul de învățământ din Finlanda a fost reformat în urmă cu 40 de ani. Rezultatul este cât se poate de îmbucurător, țara din nord fiind lider al performanței într-un top al învățăceilor din Europa, obținând calificative excelente la testele de tipul PISA sau PIRLS şi TIMSS (primul loc în Europa şi între primele trei din lume la ştiinţe, matematică, citire şi înţelegerea textului).

Cheia succesului pare a consta în a face cât mai simple lucrurile și a sprijini constant elevul. Este vorba de un învățământ centrat pe elev, cu clase cu maxim 16 elevi, utilări moderne și teme practice legate de viața cotidiană. S-a ajuns chiar la lipsa temelor și a unui examen obligatoriu până la vârsta de 16 ani.

Inițierea în studiu poate începe cu anul pregătitor opțional care presupune activități desfășurate în centrele de zi. La școala primară se acceptă numai copiii care au împlinit 7 ani și cuprinde clasele I-VI, în gimnaziu sunt incluse clasele VII-IX, iar la liceu sau școală vocațională se merge pentru clasele X-XII. Urmează studiile superioare pentru care opțiunile sunt universitatea sau şcoala politehnică. Surprinzător este că există 21 de universități şi 28 de politehnici. Educația obligatorie durează 9 ani şi este gratuită.

Copiii merg la şsoala cea mai apropiată de domiciliu şi, neexistând autobuze ale şcolii, le este decontat transportul. Orele durează 45 de minute, iar pauzele 15. La prânz masa este gratuită atât pentru elevi, cât şi pentru profesori care mănâncă împreună la cantină, unde li se oferă mâncare sănătoasă, aleasă de nutriţionişti: salată proaspătă, legume, pâine de secară şi unt, plus felul principal cald, care constă în cartofi fierţi, orez sau paste (cu sau fără carne). Se adaugă lapte, iaurt, apă sau suc de fructe neîndulcit. Fiecare copil îşi strânge masa, iar prin rotație ajută la bucătărie la spălatul vaselor.

În ciclul primar materiile sunt aceleaşi pentru toți elevii, iar din gimanziu se dezvoltă o paletă largă de cursuri opționale care se aleg în fiecare unitate cu ajutorul consilierului şcolar şi al părinților. Elevii au chiar posibilitatea de a merge la o altă şcoală pentru a urma un curs care îi interesează şi nu le-a putut fi oferit. Un exemplu este reprezentat de 2 elevi care au vrut să înveţe limba germană, iar şcoala, neavând profesor specializat, le-a pus la dispoziţie un curs online cu un profesor din altă şcoală.

În trunchiul comun sunt incluse: cele 2 limbi oficiale (finlandeza şi suedeza), o limbă străină, studii de mediu, educaţia pentru sănătate, religie sau etică, istorie, studii sociale, matematică, fizică, chimie, biologie, geografie, educație fizică, muzică, artă şi lucru manual, economie domestică. Lipsa notelor în primii ani, când sunt oferite aprecieri verbale, fiecare școală putând alege anul de studiu cu care va începe notarea, duce la lipsa competiției dintre elevi, autoevaluarea fiind preferată. Fiecare elev este încurajat să asimileze informația predată în ritm propriu, să lucreze în echipă, să adreseze întrebări, să gândească și să fie creativ. La sfârşitul fiecărui an elevul primește un certificat de absolvire, iar dacă nu a reușit să acumuleze cunoştinţele solicitate, poate susţine o reexeminare la finalul verii. Dacă nici atunci nu întruneşte condițiile necesare, directorul, împreună cu profesorii, discută cu elevul și părinții acestuia, iar de cele mai multe ori nu se ajunge în situația de a repeta anul.

La economie domestică, disciplină care devine în gimnaziu unul dintre cele mai populare opționale, elevii învață să gătească, iar la sfârşit mănâncă împreună ceea ce au pregătit (şcoala are contract cu o fermă care le livrează săptămânal produsele necesare), cum să spele rufele, cum să-şi gestioneze banii, cum să-şi decoreze locuinţa (la sfârşitul anului realizează un proiect cu titlul “cum aș vrea să arate casa mea”) şi discută despre ce înseamnă familia sau relațiile dintre membrii ei.

60% dintre elevii care termină cursurile gimanziale preferă să urmeze cursurile școlii profesionale, specializându-se într-o meserie. Primul an este comun, iar în următorii ani se studiază materii specifice specializării alese, similar cu structura anilor de liceu. Elevii beneficiază în plus de asigurare de sănătate şi pot merge la facultate fără a susţine diferenţe. Programul de studiu cuprinde 120 de credite şi multe ore de practică în firme, iar la final, pe lângă examene, se susține un proiect de 2 credite, realizat individual sau în grup, cu o temă la alegere care să susţină adapatarea elevului la viitoarea sa viață profesională.

Liceele sunt teoretice, de specialitate (sport, muzică, arte, mass media, științe naturale) sau cu o anumită dominanță, cum ar fi cel naval. Anul şcolar finlandez este împărțit în 5 perioade a câte 6 săptămâni, urmată de o săptămână de evaluare. Fiecare materie se studiază aproximativ 38 de ore în fiecare dintre cele 5 perioade, cu câte un manual pentru fiecare, pornind de la noțiuni de bază. Elevii pot alege ce cursuri să-şi ia în fiecare perioadă. Au la dispoziție numeroase opționale, iar strucutura nu este pe ani, însă este obligatoriu ca elevul să fi urmat minim 75 de cursuri.

Examenul de Bacalaureat se susține la minimim 4 materii: limba maternă, a doua limbă oficială, matematică şi o materie de studii generale şi alte discipline opționale pentru care elevul doreşte să aibă un certificat. Există 3 posibilități de susținere, fiecare materie are un sistem propriu de notare, iar dacă elevul vrea o notă mai mare poate susține o reexaminare.

Ceilalți actori ai sistemului de învățământ din Finlanda, profesorii, se bucură de autonomie, pentru că nu există Inspectorate Școlare, sunt în mod obligatoriu absolvenți de masterat (de obicei în primii 10% din promoție) și câștigă 1 900 de euro pe lună. Programul este de 4 ore pe zi, iar în fiecare săptămână mai fac 2 ore pentru “dezvoltare profesională”. Copiii își doresc să devină la rândul lor dascăli, citesc o carte pe săptămână şi vorbesc limba engleză foarte bine. Educația lor costă 200 000 de euro pentru fiecare elev de la gradiniță până la absolvirea facultății, iar 66% dintre ei obțin o diplomă universitară.

Cornel a spus: (august 18th, 2012 at 18:13 )

Deci chiar nu inteleg?De ce sa fie schimbat directorul de la Braniste Lugoj? In 2 ani de zile a facut din grup scolar-colegiu si a facut sa fie si scoala europeana,proiect europene, alea, alea. Adica, saptamanal aproape am vazut stiri cu ce se intampla de bine la Braniste si acum ilschimba??? Asta este normal?

Radu a spus: (august 19th, 2012 at 00:00 )

Ce tot vorbiti acolo de performanta? Singura performanta este stafeta predata de la un partid politic la altul: „a fost randul tau, acum e rndul meu’, „ciocul mic ca noi suntem la putere”. Nepotismul este si va ramane la el acasa in romania, iar clasa politica e o cloaca imputita de nevertebrate care se hranesc cu maruntaiele romanilor. Nici unul dintre cei care au fost directori cu carnet de partid nu au facut decat servilism si pupincurism. Stiti vreun director care sa supravietuiasca facand ce stie el bine ca trebuie facut? N-au cum ! Cum vrei sa iesi din linie cum ti se ia capul. Asa ca, incolonarea si vedeti ca noul „fund” are culoarea rosu dungat cu galben, cel putin pana la parlamentare. Faceti coada, toti ambitiosii ca aveti de pupat mult si bine!

FÂS a spus: (august 19th, 2012 at 15:01 )

schimbare în educatie nu se vrea in românika, asta e de mai mult timp foarte clar. performanţe… eu zic că sunt discutabile în educaţia românească. puţini sunt elevi care chiar fac performanţă cu adevărat, marea masă…. rămâne doar o mare masă, nimic altceva. nu se poate face vreo schimbare de sistem în România, atâta timp cât în sistemul de educaţie pătrund, au pătruns, creiere clonate în vatra românească, călite în lupta de partid a punr sau prm-ului şi trimise să aplice cele învăţate într-un partid cosmetizat, stavilă a schimbării în România din 89 încoace, partid care acum se numeşte psd. până una alta se va merge mai departe în educaţie, noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc, timpul trece leafa merge, etc. etc. etc. Prostia şi ambiţia au fost şi sunt cultivate cu multe succesuri, inclusiv în sistemul de educaţie, în România. E foarte dureros, SUFERIM, că altă soluţie pe aici nu E!

mica a spus: (august 20th, 2012 at 11:24 )

Mi-a placut mult directorul sarb de la Loga. Chiar ma gandeam ascultandu-l ca se mai intampla sa fie pusi in functii si oameni capabili. Dar, bineinteles, a fost schimbat. Nu stiu daca a fost PD-List, probabil ca da, dar cand citesc despre astia noi ca sunt neveste, cumnati sau copii ai primarilor uslasi de pretutindeni ma apuca o tristete…iremediabila (vorba cuiva)

maria a spus: (noiembrie 28th, 2013 at 14:54 )

Si eu am fost director noua ani si jumatate si am fost schimbata pentru ca nu sunt membru al niciunui partid. Dl. lider de la Spiru Haret a spus despre aproape toti directorii ca am facut parte din PDL. Nu-i nimic, au venit comunistii de azi care sunt la fel de prosti ca cei de pe vremea lui Ceuasescu, dar, pe langa asta, sunt mai rai decat ei!!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Poli își joacă ultima șansă pentru a prinde locul 4. Adversar greu, trupa lui Alex Pelici

Deşi echipa alb-violetă a pierdut jocul precedent, Politehnica mai păstrează şanse matematice pentru a se clasa pe locurile 3-4, gând cu care o va înfrunta luni seară pe CS Mioveni. Dar are o singură posibilitate ca speranța să rămână vie, victoria. “Avem doar varianta victoriei. Întâlnim singura echipă care ne-a surclasat în acest play-off, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli își joacă ultima șansă pentru a prinde locul 4. Adversar greu, trupa lui Alex Pelici
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara lansează un nou proiect de cercetare

Luni, 17 mai, va avea loc reuniunea online de lansare a proiectului de cercetare internațional AUF CE/MB/045/2021 „Cinétique des cations moléculaires induite par les electrons dans le plasma de bord d’ITER (CiCaM – ITER)” („Cinetica cationilor molecular indusă de electroni în ITER (CiCaM – ITER)””), care se desfășoară în cadrul Apelului Agenției Universitare a Francofoniei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara lansează un nou proiect de cercetare
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara în Era Elecro-Mobilității și teatru de păpuși, la Iulius Town în acest weekend

Iulius Town vine cu o ofertă de weekend interesantă pentru timișoreni, la principalul centru comercial din oraș va avea loc expoziția Timișoara în Era Electro-Mobilității. Reprezentanți importanți din piața mașinilor electrice și hibride sunt pregătiți să îți răspundă la orice curiozitate pe care o ai. În același timp, în Iulius Gardens revin sesiunile de teatru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara în Era Elecro-Mobilității și teatru de păpuși, la Iulius Town în acest weekend

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Deşi echipa alb-violetă a pierdut jocul precedent, Politehnica mai păstrează şanse matematice pentru a se clasa pe locurile 3-4, gând cu care o va înfrunta luni seară pe CS Mioveni. Dar are o singură posibilitate ca speranța să rămână vie, victoria. “Avem doar varianta victoriei. Întâlnim singura echipă care ne-a surclasat în acest play-off, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli își joacă ultima șansă pentru a prinde locul 4. Adversar greu, trupa lui Alex Pelici
Renunțarea la mască în aer liber este privită drept lumina de la capătul tunelului și de medicii aflați în prima linie. Șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, Virgil Musta, spune că trebuie, totuși, să fim în continuare prudenți și să ne vaccinăm. „E binevenită această regulă de relaxare, atâta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Luminița de la capătul tunelului: sunt primele zile în care au fost locuri libere pe secția ATI de la Babeș
Băieții de la Pobeda sunt în aceste momente în drum spre județul Alba, unde mâine va juca în turul barajului de promovare/menținere în Liga 3 cu Industria Galda de Jos. Partida se va disputa în localitatea Galtiu de la ora 18. Echipa „bulgarilor” este campioana județului Timiș, după minicampionatul de 9 etape organizat pe repede-înainte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pobeda Dudeștii Vechi, față în față cu cea mai importantă dublă din istoria clubului
În judeţul Timiş există patru focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică.   Față de ziua de ieri, nu au apărut focare noi de covid.   Focare active sunt la: CENTRUL DE CARANTINARE de la Liceul „Dimitrie Leonida” TIMIȘOARA – 27 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au apărut focare noi de coronavirus în Timiș
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 729 persoane, fiind efectuate 21.056 de teste RT-PCR şi 11.653 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 784 pacienţi. Până astăzi, 15 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.334 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus, cifre tot mai optimiste. 729 de noi cazuri, 72 de decese, 784 pacienţi la ATI
Sunt 50 de fluxuri de vaccinare în Timișoara, disponibile cetățenilor și e imposibil ca unul dintre acestea să nu fi în calea lor, spune Dominic Fritz. Nu treceți pe lângă acestea și vaccinați-vă, continuă edilul șef. Timişoara are cei mai mulți vaccinați din țară, după București, spune Fritz. Dar procedura de vaccinare trebuie să continue....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara, locul II în ţară la persoane vaccinate. Dominic Fritz le cere timișorenilor să continue să se vaccineze
Top