Unii ar putea spune că a regresat: după mai mulți ani în management al vânzărilor, la companii renumite, a ajuns la cratiță. Pentru Claudia-Romana Rista nu e însă un pas înapoi. Face acum exact ceea ce și-a dorit dintotdeauna, chiar dacă a durat un pic până și-a dat seama. A fost nevoie de o vizită la… piață.
Claudia-Romana Rista are 33 de ani. Arta culinară o pasionează de mai multă vreme, dar multă vreme nu s-a gândit la asta ca la o meserie adevărată. A făcut facultatea la Timișoara, apoi a lucrat în diverse companii, la vânzări. La un moment dat, a simțit că are nevoie de altceva. „Am decis să-mi acord o pauză de masă, mai lungă. Voiam să fac piața, s-o colind liberă, cu un coș la braț. Să aleg mea legumele, zarzavatul, să gătesc. Așa pur și simplu, în combinațiile ce îmi vin atunci pe moment. Să savurez și să-mpart această bucurie cu cineva. Asta cere timp. Eu cred în imperiul gustului rafinat, desăvârșit prin educație, tradiție și creativitate spontană”, povestește Rista.
Transformarea e radicală. Din corporatista cu taior, a devenit „Rista de bucate”. Mixează brânzeturile cu flori și a reușit să încropească un meniu întreg folosind exclusiv lubeniță. Tartele ei, fotografiate și puse pe Facebook, fac furori. Toate arată ca din reviste, decorate ingenios și foarte colorate. „Asta am regăsit-o de când gătesc. Sunt în sfârșit eu, cu mixerul în mână, combinând la instinct aromele. Sunt ardeleancă din Arad. Bănățeancă, după tata. Sunt jumi-juma sau cum s-ar zice: nici, nici. Numele de familie este sârbesc. De fapt, și aici sunt păreri împărțite în familie, numeroasă și cu origini de turn Babilon. La mesele festive de sărbători era mereu armonie. Probabil de aici mi se trage totul”, povestește tânăra.
De prima încercare practică a trecut cu nota maximă. A pregătit mâncarea pentru 70 de persoane, invitate la un dineu de la Palatul Cesianu-Racoviță din București. Organizatorii au cerut exclusiv mâncare de casă. Asta au și primit, într-o formulă total reinventată. Rista a preparat ouă umplute cu piure de mazăre și mentă, o gustare în varză, ruladă de somon cu file de șalău de Nil, chiftele de linte, harbuz murat și bezele.
„Sunt câteva imagini care mie mi-au deschis ochii și, firesc, apetitul: carafa cu vinul făcut de bunica mea în căsuța din podgoria Minișului, oloiul de dovleac adus din zonă Făgetului de bunicul meu notar și cârnații cu paprika de Făget făcuți de tata. Amintirea șpaisului tatălui meu mă poartă într-o călătorie interioară. Peste ani, de aici s-a legat propria mea etichetă: Rista de bucate”, conchide Claudia Romana-Rista. De curând a început să primească cereri pentru celebrele ei tarte, care să fie fi incluse în meniurile unor localuri de patru stele din țară.
Comentarii prin facebook