Un proiect de cercetare ştiinţifică în valoare de 440.000 de euro prinde contur la Timişoara, sub administrarea Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. Proiectul cercetează soiurile locale de roşii, ceapă, usturoi şi fasole, tolerante la secetă şi salinitate.
Principalele activităţi se referă la colectarea, identificarea şi caracterizarea soiurilor autohtone de tomate, ceapă, usturoi şi fasole, tolerante la salinitate, în vederea creării unei baze de date online. În plus, va fi creată o colecţie de soiuri locale vechi, valoroase din punct de vedere calitativ şi productiv, care să poată fi folosite atât ca material semnicer, cât şi în programele de ameliorare, în vedere obţinerii de noi soiuri sau hibrizi mai bine adaptaţi la condiţiile de mediu.
„Dat fiind faptul că România este una dintre ţările europene cu întinse suprafeţe agricole a căror producţie este afectată de excesul de săruri din sol, iar îmbunătăţirea calităţii acestor soluri prin irigare şi drenaj ar necesita investiţii mult prea mari, proiectul îşi propune să identifice şi să amelioreze populaţii locale tolerante la saraturarea solului, oferind o soluţie mai accesibilă fermierilor”, explică prof.dr. Radu Șumălan, coordonatorul proiectului.
Proiectul este derulat în parteneriat cu Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Centrul de Cercetări Biologice al Grădinii Botanice „Vasile Fati” Jibou şi Institutul pentru Ştiințele Vieţii de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad.
Comentarii prin facebook