Consilierii județeni au aprobat, cu toată opoziția liberalilor, transferul banilor rămași nefolosiți din creditul de la CEC, de la proiecte europene, la drumuri. Este vorba despre nu mai puțin de 75,4 milioane de lei, pe care CJ Timiș n-a fost în stare să-i cheltuiască pe cele patru proiecte europene pe care le avea de gestionat.
Consiliul Județean Timiș a contractat, în primăvara lui 2014, un credit în valoare de 200 de milioane de lei, bani destinați, în principiu, părții de cofinanțare pentru cele patru proiecte pe care le avea în derulare. Este vorba despre reabilitarea Castelului Huniade, parcul tehnologic pentru energii alternative, modernizarea ambulatoriului Spitalului Județean Timișoara și sistemul integrat de management al deșeurilor. Dintre acestea sunt realizate parțial lucrări de reabilitare la Județean, iar sistemul de management al deșeurilor va fi încheiat în vară. Contractul de credit a fost încheiat cu CEC Bank pe o perioadă de 14 ani (12 ani rambursare + 2 ani trageri), până în 4 martie 2028. Perioada de tragere inițială era cuprinsă între 5 martie 2014 și 4 martie 2016. „În perioada de trageri, Judeţul Timiş prin Consiliul Judeţean Timiş poate efectua trageri în limita plafonului de credit aprobat, în funcţie de etapele de realizare a proiectelor de investiţii”, prevedea contractul inițial.
CJ Timiș a ratat însă toate cele patru proiecte europene. În plenul de luni, consilierii au votat redistribuirea acestei sume către drumurile județene. „Se poate observa că de la proiectele europene aprobate la finanţare din împrumut poate fi redistribuită în anul 2016 suma de 75,4 milioane de lei. Direcţia pentru Administrarea Drumurilor și Podurilor Judeţene Timiş a transmis adresa nr. 3861 / 21.12.2015 privind necesarul de fonduri pentru execuţia lucrărilor de investiţii pentru drumurile judeţene pe anul 2016, de unde rezultă un deficit de finanţare de 75,4 milioane de lei. Realizarea acestor lucrări de investiţii (proiecte proprii) este impusă de starea tehnică necorespunzătoare a drumurilor judeţene, fapt ce împiedică desfăşurarea în bune condiţii de siguranţă şi confort a circulaţiei rutiere (…) Astfel, se constată necesitatea de a asigura resursele financiare pentru realizarea acestor lucrări de investiţii”, precizează referatul care a însoțit proiectul. În aceste condiții, aleșii județeni au fost nevoiți să aprobe și prelungirea perioadei de tragere din linia de credit până la 31 decembrie 2016.
Proiectul i-a nemulțumit pe liberali. „Din punctul nostru de vedere, creditul a fost deturnat de la destinația inițială, cea de confinanțare a proiectelor europene. PNL nu poate fi de acord cu prelungirea creditului, mai ales că gradul de îndatorare al CJ este, în prezent, de 24%. Urmează vremuri sumbre, se anunță chiar și o criză mondială mai puternică decât cea precedentă, trebuie să fim chibzuiți, să nu băgăm mâna în sac. Se propune direcționarea acestor bani către unele obiective care nu se justifică. Viitorul fiind al proiectelor cu fonduri europene noi trebuie să ne gândim la generarea unor proiecte majore pentru Timiș. Nu putem să investim bani în această direcție, care nu produce direct bani sau efecte stimulative pentru economia județului Timiș. Propunerea mea este să nu ne jucăm cu acest credit (…) Când vom încerca să cofinanțăm proiectele majore nu vom putea. Grupul PNL este împotriva acestui proiect”, a spus Marian-Constantin Vasile.
Cu toată opoziția liberalilor, proiectul a trecut. Banii redistribuiți vor fi utilizați pentru următoarele investiții: I.B.U. DJ 588 Şemlacu Mare – Ferendia, ranforsare sistem rutier DJ 681 Drăgșinești – Fârdea, asfaltare DJ 693B Iohanisfeld (DN 59B) – Ivanda, asfaltare DJ 609H Babșa – Ghizela, ranforsare sistem rutier pe DJ 681 Făget – Drăgșinești, asfaltare DJ 592B Șipet – Folea, reabilitare sistem rutier DJ 691A Mașloc – Remetea Mică – Charlottenburg și I.B.U. pe DJ 592D Hitiaș – Bacova.
Comentarii prin facebook