Tot mai mulți dependenți de droguri, alcool și jocuri de noroc, dar mult prea puține facilități pentru tratarea acestora. Consilierul județean Marius Martinescu (PNL) solicită înființarea unui centru specializat, iar realizarea documentației ar costa 180.000 de lei. Urmează ca aleșii județeni să decidă.
Etnobotanice, cannabis, ecstasy, heroină, amfetamine și ciuperci halucinogene, LSD, aurolac sau ketamine – toate acestea se regăsesc pe lista substanțelor preferate de consumatorii de senzații tari. Datele sunt valabile atât în țară, cât și în Timiș, iar consilierul județean Marius Martinescu vrea să fie luate măsuri concrete pentru limitarea consumului. Momentan, prevenția este foarte greu de pus în practică, pentru că, practic, nu există spații destinate special dependenților de droguri. Aceștia sunt tratați, în general, în secțiile de psihiatrie ale spitalelor. Martinescu propune însă înființarea unui centru de tratare a dependenților de droguri, jocuri de noroc sau alcool.
„Consumatorii de droguri provin din toate mediile sociale. Totuşi, riscul ca un adolescent să adopte un comportament de consum este mai mare în situaţia în care provine dintr-un mediu familial problematic, tensionat şi conflictual. Adolescenţii şi tinerii care consumă droguri sunt potenţiali delincvenţi, deoarece dependenţa şi duritatea sindromului de abstinenţă (sevrajul) îi determină să apeleze la orice căi pentru a obţine banii necesari procurării drogului. Primul pas, după vinderea obiectelor personale, furtul banilor şi a obiectelor de valoare din casă, este angrenarea în micul trafic stradal şi furturile din buzunare, urmate de furturile din maşini, tâlhăriile şi infracţiunile comise cu violenţă”, își explică inițiativa liberalul lugojean. Martinescu mai spune că realizarea acestui centru a fost aprobată în Strategiei de Dezvoltare Economico-Socială a judetului Timis pentru perioada 2014-2020, dar și în Planul de Acțiune al județului Timis pentru 2015-2016.
Teoretic, sună foarte bine. Practic, primul pas va fi promovarea unei hotărâri de consiliu județean, care să prevadă realizarea documentației cadastrale pentru identificarea unui teren, dar și întocmirea documentației tehnice și financiare pentru realizarea proiectului. Suma propusă de Marius Martinescu pentru aceste acte este de 180.000 lei. Liberalul spune însă că realizarea efectivă a centrului ar putea fi finanțată din fonduri europene, pe Programul Operațional Regional 2014-2020, dacă va fi întocmită și depusă la timp documentația necesară. Rămâne de văzut dacă proiectul va prinde ordinea de zi a primului plen din acest an al CJ Timiș.
Comentarii prin facebook