A rezistat 700 de ani, a trecut prin cutremure și războaie, dar ar putea fi distrus de o… reabilitare din secolul XXI! Castelul Huniade este într-o stare jalnică, după ce, de câteva luni, în clădire a plouat ca afară. Acum apa băltește pe podele, iar constructorul și conducerea muzeului își pasează vina de la unul la la altul. Ambele părți au fost amendate de Direcția de Cultură și vor avea de dat socoteală.
În Castelul Huniade a turnat, în ultimele luni, cu găleata, pentru că acoperișul nu este finalizat și nu a fost montată nici măcar o prelată de protecție. Sala Cavalerilor, una dintre cele mai frumoase ale imobilului istoric, arată jalnic, existând infiltrații uriașe în coloane. Reprezentanții Muzeului Banatului și ai firmei constructoare își pasează responsabilitatea de la unii la alții, însă conform Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Național Timiș, vina este clar împărțită. „Din punct de vedere al protecției clădirii, avem o situație destul de nefericită, în ideea în care noi am aflat din presă că există niște scurgeri intense la nivelul șarpantei. În acea zi, consilierii de patrimoniu de la Direcția pentru Cultură s-au autosesizat și s-au dus la muzeu, unde li s-a interzis accesul. A doua zi am fost în control. Între timp a venit o hârtie de la muzeu cum că ne cheamă ei. Practic, această situație trebuia semnalizată de când s-a închis șantierul, în luna februarie. Noi am fost anunțați de acest lucru abia în 28 iunie. Am fost și am vizitat șantierul. Am văzut distrugerile consistente și am amendat atât conducerea muzeului, cât și constructorul. Ambele entități au părți egale de vină pentru situația în care a ajuns acest monument istoric”, a declarat, pentru deBanat.ro, Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură.
Citește și: In Castelul Huniade ploua ca afara! Muzeul Banatului, renovat de se distruge pe interior
Între timp, s-au făcut și primii pași pentru rezolvarea situației. „Acest lucru ar fi trebuit să aibă loc în luna martie. S-a venit cu o intervenție de urgență pentru deflectarea apei pluviale. Vineri a venit acest detaliu de rezolvare a problemei apei pluviale. Ei se angajează să facă acest lucru cât de repede, ca să nu mai avem probleme la viitoarele ploi”, spune Predescu. Conform acestuia, situația de la castel este foarte gravă. „Pagubele sunt importante atât în ceea ce privește atât construcția, cât și șantierul. Toate podelele sunt pline de apă și există pericolul de a se dezvolta organisme biologice, putregai… Pe de altă parte, toate zidurile sunt ude și asta duce la slăbirea structurii de rezistență. Există și un proces de evaluare, dar această evaluare este făcută de un expert în cadrul disputei dintre muzeu și constructor”, a mai declarat Sorin Predescu. La finalul acesteia se va stabili și cine va plăti pentru distrugeri: fie proprietarul clădirii, Consiliul Județean Timiș, fie constructorul, dacă va pierde procesul.
Istoria Castelului Huniade a început în anii 1300, când regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a decis să-şi stabilească reşedinţa la Timişoara. Impozantul edificiu a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe încercări, inclusiv un cutremur devastator și o reconstrucție, făcută pe vremea lui Iancu de Hunedoara, în perioada 1443 şi 1447. În 2006, Muzeul Banatului a intrat în reparații, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Șantierul a fost cu cântec de la bun început, pentru că proiectul inițial a avut probleme, iar în zidurile clădirii au început să apară fisuri. Lucrările s-au oprit, a fost nevoie de refacerea documentaţiei, constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, astfel că, până în 2010, nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. A existat și un proiect de restaurare, în valoare de 52 de milioane de lei, pentru care existau bani europeni. Pentru că restaurarea nu putea fi făcută decât după finalizarea lucrărilor de consolidare, CJ Timiș a renunțat la proiect și speră să poată câștiga alți bani, pe noul exercițiu financiar 2014-2020.
Comentarii prin facebook