Ca să știe ce votează și să nu se mai certe în plen pe proceduri, opt liberali și un social-democrat cer ca toți consilierii locali să meargă la cursuri de perfecționare. Proiectul inițiat de cei nouă va apărea pe ordinea de zi a viitorului plen al CL Timișoara și, dacă va trece, cei 27 de aleși vor merge la școală.
În ultimul plen – primul cu proiecte de votat – consilierii locali au scos, dintr-un spațiu al primăriei, o structură a primăriei. Ei n-au vrut să voteze prelungirea funcționării Infocentrului turistic în spațiul de pe strada Alba Iulia. A fost o premieră nedorită în CL. O altă premieră: un consilier local a „reușit” performanța de a vota împotriva numirii sale într-o comisie de specialitate. Pentru a evita, pe viitor, situațiile ciudate de acest gen, mai mulți aleși au inițiat un proiect de hotărâre privind „participarea consilierilor locali la cursuri de pregătire, formare și perfecționare profesională”. Au depus această solicitare, pe data de 12 iulie, liberalii Grigore Grigoroiu, Adelina Tîrziu, Lucian Căldăraru, Lorenzo Barabas, Daniela Mariș, Adrian Lulciuc, Ciprian Mihok și Ștefan Sandu, alături de social-democratul Ion-Ardeal Ieremia. Căldăraru, Barabas, Lulciuc, Mihok și Ieremia sunt la primul mandat.
„Motivația acestei solicitări este reprezentată de faptul că funcția de consilier local presupune înțelegerea funcționalității administrației publice locale și centrale și a bunelor practici în domeniu. Perfecționarea unui consilier local duce la o colaborare eficientă cu executivul primăriei pentru atingerea obiectivelor asumate”, au scris, sub semnătură, cei nouă. „Având în prevederile art. 41 din Legea 393/2004, privind Statutul aleșilor locali, conform căruia «consilierii locali beneficiază de plata cursurilor de pregătire, formare și perfecționare profesională organizate de instituții specializare», (…) ținând cont de îndatorirea aleșilor locale de a-și perfecționa pregătirea în domeniul administrației publice locale (…) solicităm includerea de resurse financiare în bugetul local (…) pentru participarea la cursuri de pregătire, formare și perfecționare profesională pentru 27 consilieri locali”, se precizează în referatul proiectului. Suma cu care va fi plătit cursul este de 107.271 lei, defalcată după cum urmează: „contravaloare curs: 950 x 27 = 25.650 lei, contravaloare servicii de cazare: 2.500 x 27 = 67.500 lei contravaloare transport: 523 x 27 = 14.121 lei”.
Comentarii prin facebook