Reduceri la agenda culturala a CJ: 1,6 milioane de euro ar putea sustine mai mult decat rugi si reviste

Încă o promisiune că, de anul viitor, agenda culturală a CJ Timiș nu va mai fi o vacă bună de muls. Se lucrează la criterii mai severe de selecție, astfel încât evenimentele finanțate să fie unele de anvergură. În 2015, CJ dă 1,6 milioane de euro pentru mai mult de 500 de acțiuni.

bani

Agenda culturală a CJ Timiș, deși încă stufoasă, a fost „periată” serios față de anii trecuți. De exemplu, în 2014, erau în jur de 3.000 de evenimente, iar în 2015, peste 1.000. „Am făcut o analiză și putem trage linie în acest moment. În 2016, pe agenda culturală, pe prima sesiune, cea din martie, a fost alocată suma de 1,06 milioane de euro, pentru 478 proiecte. În cea de-a doua sesiune, cea din octombrie, sunt 112 proiecte finanțate, cu suma de 511.000 euro”, spune Roxana Iliescu, vicepreședintele CJ Timiș. Instituțiile din subordinea CJ au primit, la rândul lor, bani pentru acțiuni culturale specifice. Astfel, Muzeul Satului Bănățean a primit 66.000 euro, Muzeul Național al Banatului – 29.000 euro, Teatrul „Merlin” – 88.000 euro, Muzeul de Artă și Biblioteca Județeană Timiș – câte 33.000 euro, Centrul Județean de Cultură și Artă – 125.000 euro.

Iliescu spune că lucrurile ar trebui să se desfășoare altfel în 2017. „Cred că anul viitor ar trebui alocată aceeași sumă, dar pentru acțiuni de mai mare amploare. Sunt foarte multe acțiuni pentru care nu am avea fundamentare să le susținem financiar. Este o discrepanță majoră între aceste acțiuni și finanțarea pe care o acordă CJ instituțiilor de cultură din subordine. Cred că, în 2017, CJ ar trebui să se aplece cu mai mare atenție asupra instituțiilor de cultură. Acestea ar trebui să-și externalizeze, dacă nu pot altfel, departamentele de identificare a altor surse de finanțare. Cred că, în viitorul foarte apropiat, fiecare director ar trebui să realizeze în fapt un departament de consultanți care să scrie și să implementeze proiecte”, afirmă vicepreședintele CJ.

roxana iliescu

Pentru ce fel de acțiuni se duc banii de pe agenda culturală? De exemplu, pentru „săptămâni culturale” în șapte localități, care au primit câte 10.000 de lei. Aleșii județeni au alocat, printre altele, 50.000 lei pentru Festivalul Vânătorilor Timișeni și 20.000 lei pentru Expovenatoria, ambele organizate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi. Încă 40.000 lei au mers către un simpozion denumit „Consum cultural în județul Timiș. Identificare de patternuri culturale prin tehnici de Data Miting”. Fundația Popa’s, care figura pe agenda culturală din 2015 cu 75.000 lei pentru realizarea unei monografii, în 2016, tot pentru „Monografii Popa’s”, avea alocați 95.000 lei. „Editarea revistei on-line Pagini de Cultură”, a Asociației Global Forum Center, avea alocată suma de 10.000 lei și nu mai puțin de 30.000 lei mergeau pentru „editarea și tipărirea revistei «Consiliul Județean Timiș – Proiecte, administrație, profesionalism»”, de care se ocupă Uniunea Europeană Banat din România, asta în condițiile în care, oricum, CJ are deja propriul ziar. Vicepreședintele Iliescu vrea ca, anul viitor, numărul acțiunilor și proiectelor finanțate să scadă. „Lucrăm, în această perioadă, la documentația care să ne creeze nișele favorbaile pentru a ajunge la finanțarea unor acțiuni de mai mare anvergură în Timiș”, a conchis aceasta.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

roxi spumotim a spus: (octombrie 18th, 2016 at 15:36 )

Fata, ce ziar are C.J.T-ul, fata? Ala care o fo s-o inchis in iunie 2015, luna in care Grindeanu ne-o promis unul nou, mai tare ca Adevarul si Evenimentul la un loc, bashca un post de televiziune personal. Juna Roxana habar nu are ce e in propria-i ograda! Vai de curul lui Basescu…” 50.000 lei pentru Festivalul Vânătorilor Timișeni și 20.000 lei pentru Expovenatoria, ambele organizate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi.” Pai astea-s asociatii PSD-iste suta in suta, numa daca te gandesti ca prima e presidentiata de fostul consilier Lera de la PSD!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social