În fine, deja celebrul document prin care Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD pare să fi apărut, însă nu la Timișoara, ci prin sediul central al partidului. În sine, excluderea lui Grindeanu nu poate fi considerată o mare surpriză, vorbindu-se foarte mult despre ea. Mai mult, chiar fostul premier și-a cerut-o în ultimul timp, necontenind atacurile la adresa lui Liviu Dragnea. Cu adevărat stupefiant este însă altceva, și anume numele noului șef interimar la PSD Timiș. N-a fost numit nici cum era normal președintele executiv, Călin Dobra, cu o poziție extrem de importantă la nivel administrativ, nici deputatul Matei Suciu, „disidentul” filialei, ci Petru Andea, secretar de stat în Ministerul Educației. Se pare că acesta va fi ajutat și de Dorel Căprar, liderul uneia dintre cele mai slabe organizații PSD, cea din Arad.
Din orice parte ai privi lucrurile, oricum ai analiza, numirea lui Andea aduce clar ca o încercare de destructurare a unei filiale puternice. Fiindcă trebuie spus, anul trecut PSD Timiș a câștigat la o mare diferență ambele alegeri. E drept, nu trebuie neglijat aici „meritul” incotestabil al lui Nicolae Robu, șeful PNL Timiș, iar în vară, al lui Alin Popoviciu, candidatul liberal la președinția CJ Timiș. Cu toate acestea, Grindeanu și ai lui au avut cea mai mare performanță din istoria PSD Timiș. E adevărat, nu e prima dată când PSD a câștigat șefia CJT, dar în precedentele două cazuri a fost vorba de o alianță puțin stranie, în 2000, cu PNȚCD și PD, iar în 2012 a fost USL. În concluzie, PSD Timiș ajunsese o filială puternică în ultima perioadă, fiind și acesta un motiv pentru care în iarnă Grindeanu a fost nominalizat premier.
Revenind la Andea, e clar că omul nu va putea să coordoneze organizația sub nicio formă. Și nu e vorba aici de trecutul său comunist. Chiar fizic e imposibil, și nu mă refer la vârstă (în toamnă va împlini 68 de ani). Activitatea unui secretar de stat nu e precum cea a unui parlamentar, sau chiar ministru. Omul trebuie să stea la birou în fiecare zi, cel puțin cinci zile pe săptămână. Va putea Andea să construiască doar sâmbăta, între două avioane? Fiindcă duminica e liberă de la Dumnezeu, iar Andea e mare creștin. Sau va avea voie la chiulit? E greu de spus. Plus că, venit din PS-PSDR, Andea n-are constituit în jurul lui un grup puternic în cadrul PSD Timiș, un grup care să producă o masă critică. Și revin cu o întrebare: chiar vor liderii naționali ai partidului să destructureze PSD Timiș prin această numire? Ei bine, nu sunt chiar atât de idioți, precum par.
Mai degrabă aveam de-a face aici cu o mascaradă, care pregătește terenul pentru altceva/altcineva. Personaj docil, fără mari pretenții și, în mod evident, incapabil să conducă o organizație atât de puternică, dar totodată eterogenă, Andea va avea rolul unei marionete, ale cărei sfori sunt trase în altă parte. Sfori care în final îl vor aduce în fruntea PSD Timiș pe… nimeni altul decât fostul președinte Titu Bojin. Și nu pe persoană fizică, fiindcă ar fi prea simplist, ci în urma unei fuziuni de partide, care ar avea la nivel de imagine un impact mai puternic. E vorba de fuziunea dintre PSD și UNPR.
Se știe, Bojin e acum membru și consilier județean UNPR, partid condus la nivel central de timișoreanul Ion Răducanu. Fost președinte al PSD Timișoara și candidat la Primăria Timișoara, Răducanu a fost dat afară din partid în anul 2008. Cum UNPR nu există decât pe hârtie, șansa lui de-a mai conta politic este de-a se întoarce în PSD altături de Bojin, dar și de fostul senator Viorel Matei (la rândul lui exclus din partid) sau chiar un Nicolae Oprea. Și deja în PSD Timiș s-ar reface o grupare care a mai funcționat și cu ceva timp în urmă. Mai e o mică problemă aici, fiind așteptată o decizie a justiției care să invalideze fuziunea dintre PMP și UNPR, un rezultat negativ nu-i va opri însă pe Bojin și compania să se întoarcă la matcă. Și da, ar mai fi o problemă. În decembrie 2014, Bojin era suspendat din funcția de președinte al PSD Timiș, pe motiv de dosar(e) penal(e). Între timp, chiar a primit un an cu suspendare într-un dosar. Dar mai contează în PSD aceste dosare, atâta timp cât președintele național al pardidului are o condamnare definitivă și mai așteaptă una? Nu mai vorbesc de noul dosar Tel Drum, care se strânge tot mai mult.
Comentarii prin facebook