România are la dispoziţie, în perioada 2007 – 2013, aproximativ opt miliarde de euro alocate agriculturii, fonduri nerambursabile din partea UE. La aceşti bani se mai adaugă două miliarde de euro, contribuţia statului roman.
Prioritar, în România, fondurile merg către creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic, îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale. În procente, banii se împart astfel: 45% pentru creşterea competitivităţii, 25% pentru îmbunătăţirea mediului şi a zonelor rurale şi 30% pentru creşterea calităţii vieţii în zonele rurale şi pentru diversificarea economiei rurale.
Cei care vor să aibă parte de aceste fonduri nerambursabile pot depune proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri, modernizarea exploataţiilor agricole, creşterea valorii adăugate la produsele agricole şi forestiere, îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii. Pe lista alocării se mai află sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă, înfiinţarea grupurilor de producători, prima împădurire a terenurilor agricole, sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi încurajarea activităţilor turistice. Administraţiile locale pot accesa, de asemenea, bani pentru dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale, dar şi pentru funcţionarea grupurilor de acţiune locală, dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului. Documentaţia se depunde la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Timiş, dar informaţii pot fi obţinute şi de la Direcţia Agricolă.
Comentarii prin facebook