O „tranzacție” încheiată acum șapte ani s-a terminat prost pentru o familie de romi. Tinerii și-au vândut efectiv copilul unor romi care locuiau în Franța, încasând banii în tranșe. Ei au fost prinși în timp ce primeau ultima rată și riscă 20 de ani de închisoare.
O familie de ţigani români, care locuiește în Franța, a cumpărat, contra sumei de 5.000 de euro, un copil care are acum șase ani. Tranzacţia a fost încheiată în 2004, anul în care s-a născut copilul. Părinții acestuia sunt originari din județul Sălaj și, la vremea respectivă, locuiau în Franța. Ei au falsificat mai multe acte, pentru ca micuțul să poată rămâne în familia „adoptivă”, tot de origine romă. De-a lungul anilor, noii părinți ai copilului au avut grijă să facă plățile la timp către familia biologică a acestuia. Ultima rată a fost însă cu ghinion pentru părinții naturali, care au fost reținuți în momentul în care încasau banii.
Ei au fost aduși la Timișoara, unde DIICOT instrumentează acest dosar. Marți dimineață, bărbatul de 30 ani și femeia de 29 de ani au fost duși la audieri, iar apoi au fost prezentați judecătorilor de la Tribunalul Timiș. Cei doi nu au fost arestați preventiv. „S-a dispus măsura obligării de a nu părăsi țara”, spune judecătorul Ramona Ioțcovici. Nelu Moldovean ș Rodica Lăcătuș sunt acuzați de trafic de minori în formă agravantă, fals si uz de fals și riscă 20 de ani de închisoare.
Copilul va fi repatriat, iar „cumpărătorii” vor fi nevoiți să răspundă, la rândul lor, în fața autorităților franceze. Rodica Negrea, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Timiş, spune că, de șase ani de când ocupă postul, este primul caz de acest gen de care are cunoștință. acesta ar fi primul caz de copil vândut, în şase ani de când deţine această funcţie. „Până acum nu am fost informaţi sau solicitaţi în acest sens. Aşteptăm o adresă oficială pentru a ne implica şi vom face demersurile de repatriere. Vom face inclusiv o o evaluare la domiciliul familiei pentru a stabili dacă acest copil poate fi reintegrat acolo”, afirmă Negrea. Sociologii care cunosc comunităţile rome susţin că vânzarea unui copil este un gest disperat al familiei. „Exploatarea copiilor în cazul comnunităţilor de romi este o realitate des întâlnită. Vinderea copiilor e un fenomen rar întâlnit. Nu este o caracteristică proprie culturii rome, ci una a sărăciei extreme. Având în vedere faptul că majoritatea romilor trăiesc la limita subzistenţei, probabil că fenomentul este mai des întâlnit la ei decât la alte etnii”, spune sociologul Adrian Păşcuţă.
Comentarii prin facebook