Terasa de la Modex: a iesit ceva frumos, dar ilegal! Directia de Cultura, ignorata de proprietari

Incredibil: terasa de pe acoperișul Modex, lăudată public de primarul Nicolae Robu, a fost deschisă cu totala sfidare a legii! Nu există nici acum toate autorizațiile, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a dispus sistarea lucrărilor de amenajare, însă proprietarii terasei au ignorat decizia.

La finele săptămânii trecute, pe acoperișul Modex a fost deschisă o terasă, cea mai „cool” din oraș, așa cum au anunțat proprietarii ei. A fost o întreagă tevatură legată de această investiție. Pe 9 iunie, primarul Nicolae Robu a decins la Modex, însoțit de o armată de polițiști locali. „Sunt extrem de indignat să văd că aici, în zona 0 a Timișoarei, lângă Operă, unde am avut acea monstruozitate, acel «acvariu», pe care l-am îndepărtat în primul mandat, apare acum o altă monstruozitate, de această dată la înălțime. Vedem cum se lucrează acum pe clădirea Modex, se face o construcție metalică întru sfidarea legii și întru sfidarea acestui oraș (…) Nu există PUD, nu există niciun fel de documentație, nu există nimic cerut de lege, (…) De ce-și permit acești indivizi să facă lucruri în afara legii, întru sfidarea orașului și a oricăror norme de bun simț?”, declara edilul, la acea vreme.

O săptămână mai târziu, proprietarii terasei își turnau public cenușă în cap, recunoscând că s-au pripit și susținând că vor face tot ce trebuie pentru a intra în legalitate. „A fost o greșeală și ne asumăm acest lucru. Lucrările au fost sistate (…) Se lucrează la toate actele necesare, și le vom depune cât de curând în vederea autorizării. Încercăm să facem o terasă frumoasă și, în același timp, care să fie în acord arhitectural cu monumentele istorice din apropiere. Pentru aceasta ne vom consulta cu arhitecții primăriei și cu Direcția Cultelor și sperăm să aducem un plus zonei 0 a orașului”, scriau aceștia pe Facebook, pe data de 17 iunie. Între timp, pe 22 iulie, terasa a fost deschisă, s-au împărțit, tot pe rețelele de socializare, mulțumiri adresate timișorenilor pentru susținere și însuși primarul Nicolae Robu a felicitat investitorii. „A meritat intervenția în forță pe care am făcut-o acum câteva luni (…) Investitorul a înțeles -și sper să fi înțeles toată lumea!- că, în Timișoara, cu mine ca Primar, nu-i de joacă cu regulile, a demolat ce a început să facă și a urmat procedura legală cu un alt proiect. Eu zic că a ieșit ceva frumos și, drept urmare, îl felicit pe investitor și îi urez succes”, scria edilul pe Facebook, pe 23 iulie.

Surpriză însă! Nici vorbă de intrare în legalitate! Mai mult, lucrările ar fi trebuit sistate! Proprietarii terasei au decis însă să trateze cu flit reprezentanții Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. „Nu s-a intrat în nicio legalitate. Acolo este suprafață de acoperiș. În cartea funciară scrie «terasă necirculabilă», nu are căi de acces pentru a fi folosită această terasă. Noi am fost pe acel șantier de mai multe ori, i-am spus celui care se ocupa de lucrări că poate să facă ce vrea, dar este o terasă necirculabilă. Să ne aducă o expertiză, că acel acoperiș este sigur, că poate susține oameni, baruri și așa mai departe, să ne spună care sunt căile de evacuare… Nu are căi de acces. A zis că face lift. I-am spus bine, să facă, dar să vină în comisie cu un proiect de arhitectură. N-a venit”, a declarat, pentru deBanat.ro, Sorin Vlad Predescu, directorul DJC.

„Pe 20 iulie am dat o decizie de sistare de lucrări, când am văzut că se instalează liftul. Nu au autorizație de construire, fiindcă nu poate fi obținută fără aviz de la Direcția pentru Cultură. Or, de la noi nu există un astfel de aviz! Aici nu mai este vorba despre amendă. Ei au ignorat cu bună știință dispoziția de sistare a lucrărilor. Este incredibil cum cineva poate face orice, ignorând legea. Este pur și simplu o sfidare”, mai spune Predescu. Avizul de la Cultură este obligatoriu, având în vedere că imobilul pe care se află terasa este în zonă protejată. „Au primit, ceea ce nu mi se pare normal, aviz de funcționare, ca pentru orice altă terasă. Din punctul nostru de vedere, lucrurile nu vor rămâne așa. Am făcut sesizări la ISU, la Inspectoratul de Stat în Construcții, la Inspectoratul Județean de Poliție Timiș și la Primăria Timișoara”, afirmă Predescu.

Primarul Nicolae Robu spune acum că nu știe dacă există toate autorizațiile! „Am primit în această dimineață sesizarea de la Direcția de Cultură. Am înțeles că sunt probleme cu autorizația pentru montarea liftului. Nu am verificat stadiul în care sunt actele, nu trebuia să fac eu acest lucru… Am dat în lucru sesizarea domnului Predescu, voi dispune să se facă verificări. Nu e în regulă dacă nu există toate documentele. Dacă există dispoziție de sistare de lucrări, aceasta trebuia respectată. Urmează să facem verificări”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul. „Vom face un proces penal. Este pe față, nu e o glumă nerespectarea sistării de lucrări. Sistarea de lucrări este o chestie la care nu există apel, pentru că eja ai primit hârtia că nu ai voie să construiești. Nu mai este contravenție. Problema este că nu știu dacă acea terasă este sigură. Eu n-aș urca pe o terasă de acest gen dacă nu aș ști că pot să și plec de acolo. Da, a ieșit ceva frumos, dar ilegal”, a conchis Sorin Predescu. (sursa foto: www.facebook.com)

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

vest a spus: (iulie 26th, 2017 at 15:28 )

Acest Lae are aceeasi atitudine duplicitara ca si in urma cu vreo doia ani, cand italianul Pasarelli si-a plantat o hardughie frumoasa, dar total ilegala, in Parcul Alpinet. Ar fi bun un dosar penal atat pentru Lae, cat si pentru subalternii lui care au semnat la cererea lui.

ramona a spus: (iulie 26th, 2017 at 16:31 )

Dar ISU si Inspectoratul de Stat in Constructii ce zic? Pana nu este prea tarziu si nu se intampla o nenorocire.

Dan Cotuna a spus: (iulie 26th, 2017 at 18:09 )

E dacă Lae a primit dreptul, a schimbat repede placa. Trebuia băgat în seama de la bun început și nu mergea cu o ceata de Polițiști Locali după el.

Ionut Popa a spus: (iulie 26th, 2017 at 18:49 )

Mai Lae mai, ce-ți mai plece spaga! Cum ai primit malaiul cum ai alta părere! Mare gunoi este, mai Lae mai.

Malucul a spus: (iulie 26th, 2017 at 22:29 )

Robul șpăgii! Se vede cu ochiul liber, chiar și de pe teresa cu pricina. Întâi, terasa a fost „o monstruozitate” etc. Acum e ceva de lăudat, chiar dacă este construită în sfidare totală față de lege și prevederile de siguranță publică. Dacă se va întâmpla ceva neplăcut acolo, Robul șpăgilor va întoarce iarăși foaia. Se va indigna, n-o să mai aibă aer să respire de atât oprobiu. Va spune tuturor că el s-a opus de la bun început. Acesta-i Lae Robu, individul care-n imaginația lui bolnavă își zice că „lasă o amprentă pozitivă asupra orașului” (îl citez aproximativ), de parcă se crede sfântul protector al Timișorii, Nepomuk. Sau poate doar suferă de un umil și discret complex mesianic, văzându-se un soi de salvator al Timișorii. Nu prea cred.

Gigi a spus: (iulie 27th, 2017 at 11:23 )

Aceasta terasa este servilism politic din partea d-soarei Grebla pt anumite persoane care o vor ajuta sa devina Secretar al Pmt , dar……nu se stie
Nea Jean viitor secretar !

jean valjean a spus: (iulie 27th, 2017 at 12:54 )

Domnul de la asa zisa cultura:dar despre halul in care arata de 12 ani Muzeul (national) al Banatului, cam ce parere aveti?
Este OK ce se intampla acolo, stimate ??S-a distrus complet cea mai veche cladire monument a orasului…
Vorba lui Goebbels, cand aud de cultura, imi vine sa pun mana pe pistol….asa si voi, cu”cultura”voastra….sinecuristilor!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top