Credincioşii din toată ţara au mers astăzi la biserici, pentru a lua apă sfinţită. Preoţii au pregătit mii de litri de agheasmă, dar, la Timişoara, de ani buni, cei care nu ajung la lăcaşurile de cult au totuşi parte de apă tămăduitoare. Ea curge la robinete, în tot oraşul, graţie slujbei de sfinţire oficiate la uzina de apă.
De Bobotează, ortodocşii spun că se deschide cerul, iar credincioşii îl pot vedea pe Dumnezeu, stând la masă cu îngerii. În această zi se crede că toate apele sunt sfinte şi au puteri miraculoase. Peste 1.000 de timişoreni s-au înghesuit, în Catedrala Mitropolitană, pentru a lua apă sfinţită. Preoţii au pregătit mai multe butoaie cu agheasmă, pentru ca aceasta să poată ajunge în toate casele credincioşilor. Cei care nu au ajuns la biserică vor primi apă sfinţită direct la robinet. Ilie Vlaicu, directorul companiei de apă şi canal Aquatim, cheamă, de ani buni, preoţii ortodocşi să sfinţească apa cu care este alimentat oraşul, direct la Uzina de Apă. „Slujba de sfinţire a apei la Uzina nr. 2 – 4 nu este o noutate pentru Aquatim, fiind un obicei pus în practică de mai mulţi ani”, spune Ilie Vlaicu. Sunt vizate atât captarea apei în râul Bega, cât şi restul fluxului tehnologic: decantoare, staţii de filtrare, rezervoare şi staţii de pompare.
Cu ani în urmă exista şi la Timişoara tradiţia aruncării crucii în apă. Crucea era aruncată de un preot în apele Begăi, iar bărbaţii tineri care voiau să li se ierte păcatele săreau între sloiurile de gheaţă şi o recuperau. Credinţa spune că acela care o apuca primul şi o aducea la mal, va fi urmărit de succes, noroc şi fericire toată viaţa. În prezent însă, această tradiţie se mai păstrează numai în zona Dunării. De la Mitropolia Banatului am aflat că, în Timiş, preoţii preferă să sfinţească apa în butoaie, pe lîngă biserici, iar la Mănăstirea Izvorul lui Miron, de la Româneşti, este sfinţită apa din iazurile cu apă termală.
Comentarii prin facebook