Copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani vor fi supuşi unui test de depistare a autismului. Pentru România, această decizie reprezintă un pas înainte, în condiţiile în care autismul nu era recunoscut drept boală şi nu există statistici referitoare la adulţii care suferă de această maladie.
Micuţii vor fi testaţi de pediatru sau de medicul de familie, în baza unui chestionarul de tip screening. Vor urma evaluări periodice, la 12, 18, 24 şi 36 de luni. În urma acestora, cazurile suspectate sunt trimise medicului specialist, care va stabili diagnosticul medical, va recomanda planul terapeutic şi va monitoriza tratamentul şi evoluţia. Costurile evaluărilor vor fi punctate şi finanţate de casele de asigurări de sănătate. Decizia vine la doi ani de la o conferinţă internaţională care a grupat, la Timişoara, cei mai cunoscuţi specialişti în autism din ţară şi din Europa. Se atrăgea atunci atenţia că România nu recunoaşte autismul ca boală şi nici nu ţine cont de faptul că un copil autist nu se însănătoşeşte brusc la împlinirea majoratului, ci se transformă doar într-un adult autist. „Autorităţile române trebuie să înţeleagă că adulţii cu autism au nevoie de sprijin, iar creşterea calităţii vieţii lor se poate face numai printr-un diagnostic timpuriu”, spunea, la vremea respectivă, Suzanne Collins, director al comisiei de doctorat în psihologie clinică la Universitatea din Essex.
Autismul (TSA) este caracterizat de scăderea capacităţii de a interacţiona pe plan social şi de a comunica. Simptomele apar, de regulă, înaintea vârstei de trei ani. Boala nu se vindecă, dar, prin servicii sociale adecvate, poate fi crescut gradul de independenţă al autiştilor.
Acum două decenii, la nivel mondial, incidenţa autismului era de 1 la 2.000. în prezent, este de 1 la 100 în Marea Britanie, respectiv 1 la 91 în SUA, unde este considerat de importanţă federală. În România, estimările indică între 3.000 şi 30.000 de copii autişti, dar numărul adulţilor este necunoscut. „Până în 2007, autismul nu era deloc recunoscut în cazul persoanelor trecute de 18 ani. După 2007 a fost recunoscut diagnosticul, însă numai în cazul adulţilor care suferă şi un retard mintal. Aceasta înseamnă că 30% din ei rămân nediagnosticaţi, şi, în consecinţă, nu au acces la drepturile lor, atâta vreme cât diagnosticul de autism nu este recunoscut de lege”, explică Laila Onu, preşedintele Fundaţiei Pentru Voi.
Comentarii prin facebook