Pe timp de criză, timişenii încă pleacă la muncă în străinătate sau găsesc resurse să călătorească. Dovadă – numărul mare de paşapoarte eliberate anul trecut, cele mai multe dintre ele de tip nou.
Serviciul pentru Eliberarea Paşapoartelor Timiş a avut de lucru anul trecut. În 11 ianuarie s-a împlinit un an de când a fost pus în circulaţie, la nivelul judeţului, paşaportul electronic. Şi acesta, dar şi cel provizoriu, de tip vechi, cu valabilitate de numai un an, au fost cerute de timişeni. „În 2010 am eliberat aproape 33.000 de paşapoarte, din care aproximativ 18.500 au fost paşapoarte electronice. Cu pondere de aproape 60%, acestea au fost preferate de timişeni, în ciuda suspiciunilor apărute la lansarea paşaportului electronic. Reticenţa oamenilor faţă de acest tip de act a cam dispărut”, spune comisarul şef Ionel Cojocaru, directorul Serviciului pentru Eliberarea Paşapoartelor Timiş. În cazul a aproape 500 de persoane din judeţ, instanţele au dispus suspendarea temporară a dreptului de folosire a paşaportului, pentru diferite infracţiuni.
Cărăşenii au avut şi ei dor de ducă anul trecut. In judeţul vecin au fost eliberate aproape 12.500 de paşapoarte. Aici însă au predominat paşapoartele temporare, aproape 6.500, faţă de 6.000, din cele electronice. În Caraş Severin, pe parcursul anului trecut, s-au primit 214 cereri de la judecătorii şi tribunale prin care s-a dispus suspendarea temporară a dreptului de folosire a paşaportului. În total, activitatea serviciului a dus încasări la bugetul de stat de aproape un milion de lei. În judeţul Arad au fost peste 17.000 de cereri pentru eliberarea paşapoartelor temporare şi electronice. Arădenii au preferat şi ei actele de călătorie cu valabilitate de un an, peste 8.600 dintre ei solicitând un astfel de paşaport.
Comentarii prin facebook