Creştinii ortodocşi intră, de luni, în Postul Mare, cel dinainte de Paşte. Învierea Domnului va fi celebrată, în acest an, pe 15 aprilie. Postul durează șapte săptămâni și este foarte sever, cu doar două dezlegări la pește.
Pe 19 februarie, în Duminica Înfricoşatei Judecăţi, se lasă sec de carne, astfel că, de atunci, creștinii care vor să ţină post trebuie să elimine din regimul alimentar carnea şi preparatele din carne. În 26 februarie, în Duminica Izgonirii lui Adam din rai, s-a lăsat sec de brânză.
Postul Paştelui este cel mai lung şi cel mai aspru dintre cele patru posturi care se ţin pe durata unui an. Timp de şapte săptămâni, sunt interzise fumatul şi consumul de alcool. De luni până vineri, sunt interzise legumele fierte sau prăjite. Dacă vrem să respectăm canoanele, acestea trebuie mâncate doar crude. Uleiul se adaugă în preparatele doar în zilele de odihnă şi de sărbători, excepţie făcând Săptămâna Patimilor. Peştele se mănâncă doar atunci când este dezlegare: în 25 martie, de Bunavestire, și în 8 aprilie, de Florii. Creştinii care vor să ţină post trebuie să evite carnea, ouăle, lactatele, pâinea în compoziţia căreia există drojdie şi dulciurile. Prima săptămână şi ultima din Postul paştelui sunt cele mai stricte. Persoanele care pot din punct de vedere clinic ar trebui să nu mănânce nimic, fiindu-le permisă doar apa.
Comentarii prin facebook