Pe măsură ce ne apropiem de finalul perioadei de programare 2007-2013, creşte şi interesul vizavi de gradul de absorbţie al fondurilor nerambursabile, dar, din păcate, se resimte scăderea numărului de apeluri de proiecte noi lansate. Motivele sunt diverse. Cert este că suntem codaşi prin excelenţă la capitolul de atragere de fonduri europene. Şi ne-am „trezit” destul de târziu, pentru că nu prea mai avem ce face. Noroc că mai sunt şi alţii, în afară de UE, care ne întind o mână de ajutor.
O finanţare alternativă la programele finanţate din fonduri europene o reprezintă Programul de cooperare elveţiano-român, concretizat prin Fondul Tematic pentru Participarea Societăţii Civile.
Scopul acestui fond este promovarea contribuţiei organizaţiilor societăţii civile ca actori importanţi pentru dezvoltare şi participare.
Beneficiarii eligibili sunt ONG-urile şi parteneriatele între ONG-uri şi universităţi, instituţii de educaţie sau institute de cercetare nonprofit, autorităţi şi agenţii publice, unităţi administrativ teritoriale.
Obiectivele generale ale schemei de grant pentru ONG-uri sunt consolidarea ONG-urilor româneşti şi susţinerea participării lor active în procesul formulării de politici, atât în calitate de expresie a societăţii civile, cât şi ca furnizor de servicii; promovarea activităţilor organizaţiilor societăţii civile care abordează, cu precădere, aspecte legate de mediu şi furnizarea de servicii sociale, contribuind totodată la întărirea capacităţii lor organizaţionale.
Schema de grant pentru ONG-uri se focalizează pe oferirea de sprijin în două domenii importante: aspecte sociale şi de protecția mediului; prin urmare, sunt avute în vedere două componente distincte: social şi mediu.
Tipurile de proiecte ce pot fi realizate în cadrul fiecărei componente:
Componenta Social – furnizarea de servicii sociale: dezvoltarea de servicii sociale noi şi/sau inovative, dezvoltarea şi livrarea de instruiri pe tema dezvoltării abilităţilor de viaţă, activități care se adresează grupurilor vulnerabile şi cresc accesul acestora la servicii sociale; creşterea conştientizării populaţiei în general cu privire la grupurile vulnerabile: promovarea drepturilor grupurilor vulnerabile; organizarea și promovarea de campanii de educare cu privire la probleme sociale (de ex. discriminarea, drepturile persoanelor vulnerabile, accesul la servicii publice); dezvoltarea voluntariatului în domeniul social; activităţi de reţea şi advocacy: crearea de grupuri de dezbateri şi de influenţare a politicilor publice; crearea şi dezvoltarea de reţele de organizaţii; crearea de platforme on-line; participarea şi organizarea de târguri, expoziţii, conferinţe; promovarea bunelor practici; schimb de know-how și experienţă; creşterea sustenabilităţii serviciilor sociale: dezvoltarea de întreprinderi sociale, livrarea de instruire pentru personalul şi voluntarii furnizorilor de servicii sociale, dezvoltarea activităţilor şi metodelor de strângere de fonduri, reabilitarea/renovarea clădirilor/locaţiilor pentru furnizarea de servicii sociale sau pentru activităţi de incluziune socială.
Componenta Mediu – conştientizarea şi sensibilizarea publicului cu privire la probleme de mediu (de ex. schimbări climatice, organisme modificate genetic, calitatea mediului urban, calitatea mediului rural etc.) prin intermediul unor abordări participative şi iniţiative practice ce contribuie la îmbunătăţirea calității mediului; conştientizarea şi educarea publicului cu privire la folosirea ineficientă a resurselor prin intermediul transmiterii informaţiilor şi cunoştinţelor despre impactul social şi de mediu a alegerilor pe care le fac zilnic, precum şi cu privire la alternative şi soluţii fezabile; promovarea consumului durabil prin prisma unei dezvoltări economice şi sociale corelate cu capacitatea de suportabilitate a ecosistemelor şi cu decuplarea creşterii economice de la degradarea mediului; iniţiative comunitare privind managementul apelor; protejarea şi valorificarea durabilă a moştenirii naturale şi a peisajului rural tradiţional; implicarea cetăţenilor în dezbateri publice şi în procesul decizional pentru identificarea unor soluţii durabile la problemelor urbane de mediu.
Valoarea finanţărilor nerambursabile este cuprinsă între 10.000 și 75.000 franci elvețieni, pentru granturile mici, respectiv 75.001 – 250.000 franci elvețieni, pentru granturile mari. Finanţarea nerambursabilă pentru implementarea activităţilor va acoperi maximum 90% din totalul costurilor eligibile, suportate în franci elveţieni (CHF).
Durata proiectelor este cuprinsă între 12 luni şi 24 luni pentru granturile mici şi 12 luni şi 36 luni pentru granturile mari.
Termenul limită pentru primirea dosarelor cererilor de finanțare este 12 iulie 2012.
În luna iunie vor fi organizate sesiuni de informare în oraşele Braşov, Călăraşi, Craiova, Cluj, Galaţi, Iaşi şi Timişoara, pentru o mai bună informare a potenţialilor privind finanţarea din cadrul Fondului Tematic pentru Participarea Societăţii Civile,.
Informaţii suplimentare pot fi obţiunute pe http://www.fdsc.ro.
Comentarii prin facebook