În țara Dunării Albastre, valsul nu este altceva decât o transpunere în mișcări a valurilor unduite ce impregnează în mod tainic viața austriecilor. Valsul este modul austriecilor de a revela lumii, în mod metaforic, istoria lor și celebrarea frumosului.
În acest context, Viena, capitala Austriei, nu putea fi altceva decât un oraș al balurilor, căci aici se desfășoară anual peste 300 de baluri publice și alte câteva sute de baluri private. O călătorie la Viena poate deveni un city break pe ritmuri de vals, purtat pe valurile Dunării, pe care agenția de turism Ultramarin îl recomandă tuturor celor care doresc să-și încarce bateriile prin artă, istorie și vals.
Viena este locul unde se întâlnesc vestul și estul, poarta de intrare a Europei. „Orașul muzeu” își întâmpină vizitatorii cu numeroase muzee, case memoriale, dar și cu peste 1.000 de evenimente internaționale anuale. Ordinea cazonă a străzilor și sobrietatea clădirilor nu sunt decât aparent în contradicție cu fluiditatea valsurilor. În realitate, aceste două realități sunt două fețe ale aceleiași monede și definesc împreună o cultură vieneză pentru care împărăteasa Sissi și palatul Schönbrunn sunt stindardul.
Revenind la baluri, unul dintre cele mai apreciate este Le grand Ball, organizat la Palatul Hofburg. Palatul este un spectacol în sine, cuprinzând apartamentele regale, tezaurul și camera de gardă. Inițial pe locul palatului Hofburg se afla o mică fortăreață din secolul al XII-lea, pe care familia von Habsburg a transformat-o într-un palat regal.
Un alt palat regal simbol al Vienei este Schönbrunn. Acesta se află în vestul oraşului, iar împreună cu parcul are o suprafaţă de patru ori mai mare decât a statului Vatican. În palatul Schönbrunn există 1.400 de săli şi galerii, bogat ornamentate în stil rococo. În 1752, la ordinul Mariei Tereza, s-a amenajat aici o frumoasă grădină zoologică. Aceasta este cea mai veche grădină zoologică din lume.
Un alt simbol al Vienei este roata uriașă din Prater. Aceasta poate fi considerată drept caruselul cel mai vechi din lume. În ultima perioadă, scaunele de altădată au fost înlocuite cu 15 gondole, unele dintre ele fiind transformate chiar în restaurant. O rotație completă necesită destul timp pentru a putea admira Viena de la înălțime și a savura, în același timp, un Wiener Schnitzel.
Centrul spiritual al întregii Austrii este Stephansdom. Scena multor momente importante din viața austriecilor, Stephansdom este locul în care ludicul valsului vienez se armonizează cu sobrietatea celebrărilor liturgice. Construcția catedralei a început în secolul al XII-lea, dar a fost terminată abia în anul 1433. Domul măsoară 34 metri în lățime și 107 metri în lungime și are patru turnuri. Cele care străjuiesc intrarea principală (Heidentürme) au o înălțime de 65 de metri și adăpostesc clopotul care la rândul său are o înălțime de trei metri și cântărește 22 de tone. Cel mai înalt turn al domului este cel din partea de sud care măsoară 137 de metri, iar cei mai curajoși dintre vizitatori pot urca în el pentru a vedea Viena de la înălțime.
Pentru a certifica oarecum cele descrise anterior, se cuvine să mai amintim că centrul vechi al orașului Viena, precum și castelul Schönbrunn au fost trecute de UNESCO pe lista monumentelor patrimoniului mondial. Un motiv în plus de a ne face timp pentru vizitarea Vienei.
Comentarii prin facebook