Primarul Robu – un socialist al transportului in comun

În plină campanie electorală, primarul Nicolae Robu a anunțat că va lărgi acordarea de gratuități pentru transportul în comun la noi categorii. Astfel, începând cu 1 decembrie, toți pensionarii, elevii din clasa I până într-a XII-a, precum și studenții vor putea circula moca pe toate mijloacele de transport ale RATT. Asta după ce fostul edil-șef, Gheorghe Ciuhandu, aproape că a băgat RATT în faliment cu gratuitățile pe care le-a acordat. Ce-i drept, o parte dintre datoriile regiei a fost stinsă, datorită banilor dați de guvern, un mare merit în acest sens avându-l chiar Robu. Primarul a mai anunțat că, de acum încolo, primăria va negocia cu RATT acordarea unei sume paușale în contul gratuităților.

Totuși, într-o anumită măsură, acest demers surprinde, având în vedere că Robu este liberal, nu socialist. Fiindcă a da liber la gratuități otova este o măsură mai degrabă socialistă. Evident, și mega-populistă! Deși chiar și socialismul modern s-a mai liberalizat nițel și nu mai dă de pomană la toată lumea. Și liberalismul presupune un sistem de protecție socială, dar se caută ca ajutoarele de la bugetele de stat sau locale să fie direcționate exclusiv spre cei care chiar au nevoie de ele. Adică la cei care într-adevăr sunt lipsiți de mijloace materiale și nu muncesc fiindcă nu pot, nu fiindcă n-au chef.

A subvenționa de la bugetul local în aceeași măsură și pe pensionarul cu 350 de lei pensia și pe cel cu o pensie nesimțită de 10.000 de lei nu prea e corect. A ajuta cu aceiași bani și pe copilul ai cărui părinți nu reușesc să-i pună în ghiozdan un sandviș și pe cel care vine încălțat cu ghete de 500 de euro iar nu sună bine. Mai normal ar fi implementarea unui sistem gradual de acordare a unor facilități la transportul în comun.

De exemplu, pentru pensiile sub 500 de lei, abonamentul să fie gratuit, apoi până în 1.000 de lei, pensionarul să achite 10%-15% din contravaloare și tot așa, ar fi mult mai corect. (Evident, plafoanele se pot discuta într-o manieră mai aplicată.) Da, e mai mult de muncă. Dar ar și rămâne mai mulți bani la buget, care ar putea fi destinați inclusiv pentru proiecte sociale. La fel, și la studenți ar putea fi acordate gratuități la transport celor care merită, după un sistem similar burselor. Cine își vede de carte primește și gratuitate la transportul în comun. De ce contribuabilul timișorean să dea bani din buzunar pentru ca o loază de nota 5 din Caracal să meargă gratis la club?

Ar fi măsuri mult mai liberale decât cea propusă de Robu. Nu mai vorbesc de faptul că traversăm o perioadă de criză, iar banii publici trebuie cheltuiți cu o mult mai mare chibzuială. La urma urmei, dacă tot se merge atâta pe gratuități, nimeni nu-l oprește pe Robu să dea transport public moca la absolut toată lumea, să facă din Timișoara un falanster socialist. Măcar din punct de vedere al transportului în comun.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

19 comentarii pentru acest articol

ob a spus: (noiembrie 17th, 2012 at 16:48 )

bravo lui !nu-i socialist, promoveaza miscarea gratuita a cetatenilor care au nevoie de transportul in comun,restul sint parvenitii care cu un salariu de 2000 lei circula non stop cu masini de firma

diana a spus: (noiembrie 17th, 2012 at 18:01 )

Aceasta masura a fost asteptata de mult, mai ales de studenti. Felicitari pentru initiativa. Si nu e nici socialist nici populist domnul Robu . Se gandeste la binele orasului, la poluare, la nevoile oamenilor, are initiativa, este un primar adevarat, de care aveam nevoie de mult.

ion a spus: (noiembrie 17th, 2012 at 18:16 )

nu credeam ca o sa vad primar mai prost ca Ciuhandu …

Tzitzu Schlibowitzu a spus: (noiembrie 17th, 2012 at 19:35 )

Ioane,daca erai tu primar vedeai unul si mai prost!

Toni a spus: (noiembrie 17th, 2012 at 20:10 )

@ob si pentru cei ca el, am o intrebare: cine va platit totusi RATT-ul? ah, da parvenitii, cei cu salariu si cu masina, tot ei vor plati „gratuitatile”. Cat de prost poti sa fii ca sa crezi ca biletele sunt gratuite. Ca vin din ceruri precum mana cereasca. Cat de retardat mintal ca sa crezi ce ceva e gratuit si ca nu altcineva plateste pentru aceea „gratuitate”. Ponta a stopat investitiile in autostrazi, si a redistribuit banii la primari retarzi care dau gratuitati si vor sa faca fantani arteziene in mijlocul begheului. Imputiti au fost pdistii insa uslasii lupta dn rasputeri sa-i intreaca in prostie si risipa. Si ei vor sa ne intoarcem.

Victor a spus: (noiembrie 17th, 2012 at 20:18 )

Aceste gratuitati nu sunt nimanui de folos. Orasul trebie sa plateasca de undeva, din buget, in loc sa bage banii in spitale sau in scoli sa le mai repare ca multe sunt stricate, banii sunt risipiti. Nu e corect ca unii sa beneficieze de scutiri. eu de ce nu beneficiez? muncesc si nu am salariu mare. NU E CORECT!

vasi a spus: (noiembrie 18th, 2012 at 11:03 )

eu zic ca aceasta initiativa este foarte bune, oricum majoritatea tinerilor mergeau fara bilete sau abonamente, iar legat de cei care au pensii monstruase, aceea nu folosesc mijloacele de transport in comun, sau poate prea putini, eu cred ca este un lucru bun, multumim domnule primar

Tzitzu Schlibowitzu a spus: (noiembrie 18th, 2012 at 11:53 )

noi totzi e proschtii, doar voi cu maschinile micii e dasteptii si vreti sa ne lamuritzi ca pe pretzul la O SUTA, sau DOUA SUTE DE BILETE DE TRAnmvai SE FACE UN SPITAL ??? atunci fack eu unu la mine-n cur te, voiu ziditiu, eu dau voua O SUTA DE BILETE DE TRAMVAI! HAI SA VEDEM cat de dasdteptzi sunteti

Greu cu ideile fara creier a spus: (noiembrie 18th, 2012 at 11:59 )

daca se scot biletele cu gratuitati pt. pensionari si sunt obligati sa -si plateasca, atunci primaria nu mai vireaza nici un ban pt. ei la RATT, iar PE BANI NU VOR CIRCULA nici 10% din pensionari, elevii si studentii si acum cca.70-80% circula fara bilete si atunci din ce se sustine RATT-ul ? Bine , vad ca impotriva sunt numai acei cu salarii BABANE, care oricum circula cu masinile personale,inclusiv sotiile si copiii lor si NORMAL ca pe ei NU-I DOARE NICIUNDE( din PACATE….), de RESTUL LUMII>>>

Ioane si Gheorghe a spus: (noiembrie 18th, 2012 at 17:06 )

Sa nu le mai dea la pensionari si puturosi gratuitati platite din banii firmelor private.

Milioane de bugetari puturosi si elevi care nu-si iau Bac.-ul si pensionari comunisti sunt tinuti in spate de putinele firme private care mai plates taxe la stat.

Urmatorii tovarasi sa dea imediat banii incasati pe nemerit inapoi, ca plagiatori si mincinosi:

– Ponta, plagiat teza si trecut in CV doua mastersuri pe care nu le-a facut

– Sova, doua mastersuri in CV, nu le are

– Abramburica, Mang, Corina Dumitrescu, ultimii ministri ai educatiei, plagiatori si mincinosi cunoscuti deja bine in tara si strainatate, plagiatori celebri. Banii inapoi!!! Si toti ceilalti plagiatori, SUTE, care au primit pe nemerit salarii din taxele noastre de firme private terorizate de stat, salariile imediat inapoi!!!

Iata cateva linkuri, si mai multe se gasesc la o simpla cautare:

http://www.nasul.tv/2012/07/02/dezvaluiri-bomba-la-nasul-un-coleg-de-catedra-o-acuza-pe-ecaterina-andronescu-de-plagiat/

http://www.nature.com/news/plagiarism-exposed-in-romanian-grant-applications-1.11758

http://integru.org/reviews/pcca-owhan

http://www.nature.com/news/romanian-scientists-fight-plagiarism-1.11170

http://www.adevarul.ro/actualitate/Ecaterina_Andronescu_a_girat_un_plagiat_grosolan_0_806319624.html

http://www.contributors.ro/editorial/exclusiv-hotnews-contributors-ro-premiul-nobel-pentru-ciuruit-jurnalistii-cu-rafale-de-minciuni-corina-adriana-dumitrescu-membru-in-consiliul-superior-al-magistraturii/

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/despre-acuzatia-de-plagiat-a-lui-%E2%80%9Cdottore%E2%80%9D-ponta/

http://www.contributors.ro/administratie/ioan-mang-ingerul-de-pe-dric-al-educatiei-nationale-episodul-4/

http://www.contributors.ro/dezbatere/%E2%80%9Edomnul-mang-si-doamna-mang-l-au-plagiat-pe-chin-chen-chang%E2%80%9D-caraghioslacuri-si-dovezi-suplimentare-%E2%80%93-episodul-2/

Ioane,Gheorghe,Vasile,Petre, dar si Corcovel a spus: (noiembrie 18th, 2012 at 17:14 )

Mo, da totii astia au aboniment gratis pe trambai in Timnisioara? Da, ceo faceo cu ele mo?

rusu a spus: (noiembrie 19th, 2012 at 09:04 )

:)) asta e buna , ce legatura are initiativa domnului primar cu toate astea postate de acest ioane si gheorghe… in tot acest demers eu vad partea plina a paharului probabil, felicitari domn primar

Alex a spus: (noiembrie 19th, 2012 at 10:33 )

Nimic nu mi se pare mai cretin in Romania (tara unde cativa smecheri fura toti banii care ar trebui sa fie folositi in folosul oamenilor) decat atunci cand apare un imbecil care sa critice o initiativa prin care un politician are initiativa de a arunca cu banii in saraci in loc sa ii fure alaturi de o gasca de apropiati. Evident daca eram in Germania atunci poate ca merita sa comentam pe marginea unui astfel de subiect.

P.S. E o mare prostie ideea ca Ciuhandru a bagat RATT in faliment din cauza gratuitatilor. Asta arata ca avem in fata un jurnalist de mana a 14-a.

@Alex a spus: (noiembrie 19th, 2012 at 13:14 )

Nimic nu mi se pare mai cretin decat ca mai sunt unii care isi imagineaza ca existe lucruri gratis si ca astfel de gratuitati insemna „sa arunci bani in saraci” … Banii aia trebuie sa vina de undeva. Ia ghici de unde? Nu cumva tot din buzunarul saracilor? Iar banii vor fi manipulati tot de „o gasca de apropiati” ce nu se vor putea abtine sa nu bage ceva si in buzunarul lor.

danaionescu a spus: (noiembrie 19th, 2012 at 15:24 )

D-l Robu ar fi trebuit sa mearga la PSD …….are aceeasi gandire cu ei !!!! nu are nimic cu politica PNL !!!! este bine sa dam gratuitati daca avem de unde,adica ne permitem …..daca nu sa o lasam balta cu promisiunile.

Elvira a spus: (noiembrie 19th, 2012 at 15:45 )

Ba da, Ioane si Gheorghe de mai sus are (sau au…) dreptate !!

Trebuie sa inceteze masurile populiste inainte de alegere.

Banii orasului trebuie folositi cu cap, nu ca sa fie tinuti in spate puturosii.

Nu avem aer curat, apa curata, e plin de rotweilleri si caini vagabonzi peste tot, motociclisti nebuni si dame in jeepuri pe sosele, noaptea e de groaza in oras.

Cei care lucreaza la patroni tin in spate restul societatii, plus banii care vin din imprumuturi.

Asa ca, ia sa mai umble si cu bicicleta sau pe jos tinerii, ca face bine. Iar baele si mosii….sa stea acasa, ca nu mai ai loc de ei prin tramvai.

Laurentiu a spus: (noiembrie 19th, 2012 at 16:47 )

Cu siguranta, elevii si studentii vor fi recunoscatori cu nu mai au nevoie de bilet ca sa mearga la birt !

Ion,Gheorghe,Vasile si Petru(fara Corcodel...) a spus: (noiembrie 20th, 2012 at 09:33 )

@tanti Elvira(sper ca nu esti din Braila,unde se vinde fasolea cu Kila….!?) se vede ca esti tinerica, dar uiti ceva: s-ar putea sa ajungi si tu babuta(si ti-o dorim din suflet…) si atunci vei merge cu totul altfel…….pe bicicleta ! Cat despre „PUTUROSII ASTIA DE PENSIONARI” si ei, la viata lor au facut ceva pt. orasul asta, pt, tara asta, dar mai ales pt. LIBERTATEA CA TU si altii SA POTI SA -TI „AFISEZI” CARACTERUL PESTE TOT !!!!! In rest, vorba lui Corcodel :”-S-auzim de misto „!

Tara Almajului un colt de rai! a spus: (noiembrie 21st, 2012 at 05:43 )

Analizand in mare ,pare corect ce spune domnul editorialist,e buna retorica dansului de ce un elev ce are 500 euro bani de buzunar sa poata merge gratis cu RATT..Pai in primul rand nu cred ca va merge gratis,va veni babacul sa il aduca cu masina,sau el personal cu masina de fitze,dar poate ca unul din 10 va prefera RATT,vom avea un trafic mai decongestionat si poluare mai putina…Dincolo de acest fapt sunt multi copii din medii paupere ce nu isi permit sa plateasca zilnic biletul,sau lunar un abonament,si aceasta fiind o cauza de abandon scolar…Faptul ca studentii vor primi gratis pe RATT nu poate fi interpretat ca o masura populista,majoritatea lor nefiind din Timisoara si neputand vota la alegerile din 9 decembrie..In schimb Timisoara cred ca se doreste in viziunea fostului rector,actual primar un centru universitar puternic,de asta UPT are o baza sportiva,la care se adauga camine,biblioteca si dotari de top de invidiat si tot din acest motiv s-a vrut o unire in prima faza cu Universitatea de Medicina si apoi cu restul Universitatilor…E drept ca cei de la Medicina sub conducerea fostului rector nu si-au mai dorit unirea,de ceilalati rectori nici nu mai putem vorbi,au preferat sa ramana 4 feude mici,in locul unei singure universitati =Universitatea Timisoara( ce poate si trebuie sa faca din Timisoara un puternic centru universitar) Trebuie sa ne gandim ce vrem,vrem Timisoara un puternic centru universitar? sau vrem sa producem anvelope?sau pantofi in lohn? Conteaza in alegerea unui student faptul ca are gratis pe RATT,desigur conteaza nu e neaparat un factor decisiv dar e unul important..A scazut numarul studentilor in Timisoar in ultimii 4 ani…Evident ca a scazut cauzele fiind multiple:Mai putini tineri fizic,mai putini tineri au luat bacul,multi au preferat alte centre universitare,CLuj,Bucuresti,IAsi si nu numai…Daca un student iti vine in Timisoara ,5 ani va plati o chirie fie la camin fie la un privat,va manca ,va invata,si apoi cu o pleiada de studenti bine pregatiti Timisoara devine si mai atractiva pentru investitori ,iar cei scoliti vor avea un salariu peste medie,ce se va traduce intr-un pib crescut pentru oras…Iata suficiente motive pentru a putea atrage studentii si prin astfel de masuri,si orasul pe termen mediu si lung sa incaseze de pe urma lor mai mult…Pacat totusi ca la nivelul celor 4 universitati nu se doreste unirea acestora….pe termen lung Timisoara va pierde……………………………………P.S. Recent o doamna se plangea ca la Deva costa doar 5 sau 10 lei sa urci cu funicularul la Cetate,si in termen economici nu se va amortiza vreodata investitia,sau in zeci de ani…Raspunsul meu a fost daca cei 5 sau 10 lei sunt suficienti pentru costurile de mentenanta atunci Deva e un oras castigat,vin turisti,fac poze,posteaza pe facebook,etc si promoveaza indirect DEVA.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş

Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Miercuri, în prezența reprezentantului Companiei Naționale de Investiții (CNI), a primarului Florin Bucur, a constructorului, dirigintelui de șantier, specialiștilor externi ş.a. a fost recepționată investiția ”Construire bază sportivă tip 1 în localitatea Urseni”. Valoarea lucrărilor a fost de peste 6,5 milioane de lei. Baza sportivă este situată în 𝐔𝐫𝐬𝐞𝐧𝐢, Str. Salcâmilor nr. 𝟐𝟎 și va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost recepţionată noua bază sportivă de la Urseni (comuna Moşniţa Nouă). Are inclusiv un stadion de fotbal cu 500 de locuri
Top