Un gest cat un sacrilegiu: omagierea Armatei in fata victimelor ei

Nu cred că revoluționarii sunt niște modele numai bune de dat copiilor. Sau, mă rog, o bună parte dintre ei. Sun gălăgioși, scandalagii, se consideră buricul pâmântului. Nu uită niciodată să-ți spună în față că poți să trăiești în libertate doar datorită lor. Ani la rândul, pentru cei mai mulți dintre ei principalele preocupări s-au redus la obținerea tuturor privilegiilor posibile și imposibile: case, terenuri, spații comerciale, cluburi de streaptise (și în Timișoara și la Lugoj există o adevărată obsesie a revoluționarilor pentru astfel de stabilimente), indemnizații bănești etc. Alte probleme, gen adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989, au trecut pe plan secund. Eventual se mai vorbește despre astfel de lucruri o dată pe an, în luna decembrie. 

De-a lungul timpului, cam toate asociațiile de revoluționari au fost mase de manevră la dispoziția diferitelor partide politice. Care promitea mai mult, acel partid beneficia de acesastă masă zgomotoasă de presiune. Paradoxal, cele mai multe orgaizații revoluționare, mai ale la nivel național, dar și din Timișoara, au fost alături sau în spatele PSD. Spun paradoxal fiindcă revoluția curată începută la Timișoara a fost furată și deturnată în lovitură de stat de către Ion Iliescu și clica din jurul său. Ca să nu mai spun că nici acum nu se știe ce s-a înntâmplat în primele zile de după 22 decembrie 1989. Ori adevărații revoluționari ar trebui să ceară aceste lucruri, pe care Ion Iliescu le cam știe, că a fost acolo.

Tot respectul pentru eroii care s-au jertfit în acele zile de decembrie 1989. Tot respectul pentru răniți și urmașii celor care au murit atunci. Tot respectul pentru liderii spontani din acele zile. Nu în cele din urmă, tot respectul pentru zecile de mii de timișoreni care au ieșit atunci în stradă pentru a înfrunta gloanțele unui regim odios, iar nu pentru a goli magazinele de telivizoare, blănuri sau ce s-or mai fi găsind prin ele. Dar, din zeci de mii de oameni ieșiți pe străzi, doar o mică și gălăgioasă parte s-a învârtit de tot felul de privilegii.

Bun, acum vreau să ajug și la partea în care le dau dreptate revoluționarilor, așa zgomotoși cum sunt ei. Este inadmisibil ca, exact în zilele de comemorare a revoluției, să inviți și să faci cetățeni de onoare ai Timișoarei niște ofițeri de Armată. Nu e un secret pentru nimeni că la Timișoara, cele mai multe victime au căzut de gloanțele Armatei. Nu înțeleg ce a vrut să facă primarul Nicolae Robu cu demersul său de-a omagia ofițeri de armată, fiindcă a făcut un sacrilegiu. Dacă are o așa mare fascinație de subretă față de haina militară, de epoleți, de nasturi strălucitori, putea să facă acest gest în orice altă perioadă a anului, nu taman în zilele în care se comemorează morții uciși de armată.

A vrut să facă el o reconciliere? Putea s-o facă în alte zile! Oricum, o reconciliere între ucigași și victime, nu se paote face fără ca primii să-și ceară scuze pentru tot ce au făcut. Nu se paote face fără ca armata să nu-i extragă din rândurile ei pe cei cu mâinile pătate de sânge și să-i arate întregii lumi. Ori aceste lucruri nu s-au făcut. Iar fiindcă nu s-au făcut, nu poate exista o reconciliere, nu poți să omagiezi armata de față cu victimele ei. Iar, la urma urmei, ce merite are armata, în afară c-a omorât români la revoluție, pentru a fi astfel onorată?

Orice român care a făcut stagiul militar știa cu ce ocupa “brava” ofițerime română. Să vândă pe bani și alcool (ciroza era boală profesională în armată) orice se găsea bun de vândut într-o unitate militară: mâncare, combustibili, haine, bocanci etc. Și în decembrie 1989, s-a dovedit că „glorioasa” armată română putea fi învinsă de căteva sute de pușcași specializați în diversiune și gherilă urbană. Bine, nici acum dacă – Doamne ferește! – ar fi să intrăm într-un război, nu știu cîte tancuri sau avioane ar putea să o ia din loc, câte ar mai avea combustibil în rezervoare etc. Și atunci de ce să omagiezi armata la fix 24 de ani din momentul în care făcea victime pe străzile Timișoarei? Numai fiindcă ești fascinat de epoleți?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

15 comentarii pentru acest articol

george a spus: (decembrie 17th, 2013 at 12:22 )

Desi Ino Ardelean era un ziarist care imi placea trebuie sa recunosc ca articolul de fata il descalifica total. Incriminarea Armatei Romane, ca institutie, pentru o situatie care nu este nici pe departe elucidata oficial imi pare cel putin un act de bolsevism. Sa nu uite autorul ca aceasta institutie este cea care ne-a adus independenta de stat in 1877, intregirea tarii in 1919 si relativa mentinere a teritoriilor in 1945. Sa nu uite de asemenea jurnalistul faptul ca Armata Romaniei suntem noi toti si strabunii nostrii care au luptat, lupta si din pacate vor mai lupta. Despre generalizarea cu ce se ocupau ofiterii Armatei Romane nu pot decat sa calific scrierile autorului decat ca niste mizerii. Asa ca domnule Ino Ardelean, cu tot respectul pentru celelalte fiinte umane care citesc acest articol si acest forum: sunteti exact ceea ce scrieti. Asa sa va ajute Dumnezeu!

mircea a spus: (decembrie 17th, 2013 at 12:35 )

ofiterii si subofiterii armatei romane inainte de 1989 erau de o calitatate submediocra, semianalfabeti, indoctrinati, adusi din cele mai intunecate colturi ale tarii. Oameni limitati care neavind o minima cultura educationala s-au multumit sa se orinteze catre cu un status caldut (hrana, casa, haine).
Iar la timisoara au tras acesti imbecili, acesti oameni fara ONOARE, acesti lasi care acum scheauna dupa o pensie cit mai mare.
Dragi militari (cei vechi) lasitatea este cea mare mare onoare militara pe care o puteti dobindi

@mircea a spus: (decembrie 17th, 2013 at 14:11 )

Tatal meu a fost ofiter al Armatei Romane. Dupa ce a absolvit un liceu teoretic a dat examen de admitere la Institutul Militar si a absolvit acest institut, ajungand astfel ofiter. Pe langa meseria pe care o iubea foarte mult trebuie sa specific ca nu consuma bauturi alcoolice si ca era un mare iubitor de cultura, bilbioteca noastra cuprinzand peste 4000-5000 volume, din toate genurile, beletristica, dramaturgie, poezie, documentar etc… (mentionez asta pentru a iti exclude eventualele ironii referitoare la siropurile de genul Sandra Brown). La fel ca si tatal meu am cunoscut foarte multi colegi ai lui, din cercul de prieteni, care impartaseau aceleasi valori si care mai presus de orice aveau si au in continuare onoare. Daca esti timisorean si daca te pretinzi un tip cult, spune-mi ce parere ai despre tine si comentariul tau in conditiile in care generalizezi si anatemizezi o intrega casta pentru simplul motiv ca ai tu oarecare frustrari si neimpliniri?

tom si jerry a spus: (decembrie 17th, 2013 at 15:02 )

@mircea: daca tac’tu avea atata onoare, el si colegii de breasla incercau o reforma in armata lu steag alb, fute-m-as in cultura voastra de cuminti.
Armata e condusa de criminalii de la revolutie si are mai multi generali decat Marea Britanie sau USA.
Armata si BOR au votat antireforma de cate ori au putut, acum mai mult ca oricand.
La capitolul servicii secrete stam la fel cu nr de angajati, pe masura marilor puteri militare. Cate si mai cate.

mircea a spus: (decembrie 17th, 2013 at 16:59 )

sunt timisoarea (53 ani) am fost in armata asta imputita romanesca asa ca am cunoscut ofiteri cu probleme fata de TR-isti (atentie toti eram ETC si AC ptr.cunoscatori) , Institutul militar banuiesc se numea Academia Militara pe vremea mea, si daca a terminat ca inginer militar ok , dar restul … am predat curs de calculatoare celor care au fost trimisi in „pensie” , dezastru, nici tabla inmultirii nu o stiau. (toti cursantii erau ofiteri superiori >maior).
Si da am frustrari fata de conduita lor , fata de lasitatea de a se ascunde in spatele ordinului, a lipsei unei coloane vertebrale.
si da am frustari cind tab-urile ma fugareau pe c.lipovei
si acum am frustrari mai mari cind imi dau seama ca acel grup de ofiteri ar fi putut schimba in bine armata romana

ino the perfect spirit a spus: (decembrie 17th, 2013 at 17:44 )

AȚI PREMIAT ȘI PE CEI DE LA C. A. D. A. COMITETUL DE ADMINISTRAȚIE PENTRU DEMOCRATIZAREA ARMATEI! CARE ÎN PERIOADA 16 -19 DEC. 1989 AU REFUZAT SĂ EXECUTE ORDINE DE LA BUCUREȘTI ȘI ÎN 19 DEC 1989 AU FRATERNIZAT ÎN TIMIȘOARA CU REVOLUȚIONARII MAI MULT AU ÎNDREPTAT RACHETELE DE LUPTĂ ÎNSPRE BUCUREȘTI AȘADAR ORICE AVION PUTEA FI DOBORÎT IMEDIAT! EI AU FOST DECLARAȚI DE CEAUȘESCU TRĂDĂTORI ȘI DECI DACĂ REVOLTA NU AR FI REUȘIT AR FI FOST EXECUTAȚI!DUPĂ REVOLUȚIE AU RESPINS SI NU AU VRUT SĂ PRIMEASCĂ ORDINE DE LA CEI CARE I -AU ȘTIU VINOVAȚI DAR RÎND PE RÎND AU FOST ÎN TĂCERE TRECUȚI ÎN REZERVĂ!! DOAR ACEI OAMENI TREBUIE PREMIAȚI. ROBU TU TE PUI BINE CU TOȚI ȘI AI PREMIA TOT ORAȘUL DACĂ AR TREBUI DAR MULȚI AU CULES ȘI ROADE PE NEMERITATE ȘI DE ACEEA ȘI UNELE SUPĂRĂRI!!!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!–

@mircea a spus: (decembrie 17th, 2013 at 17:49 )

Dupa cum te exprimi faci de rusine Politehnica in integrum si mai ales ETC-ul si AC-ul. Si eu am absolvit Politehnica, si chiar doua facultati din cadrul ei si am efectuat si stagiul militar ca TR-ist.
Cu tot respectul pe care-l pot avea pentru o persoana ca tine, dovedesti o clara necunoastere a sistemului militar, dar cu toate acestea te lansezi in afirmatii care te descalifica. Academia Militara pe acele timpuri avea valoare de curs postuniversitar. Institutele Militare (pentru diferitele arme) erau echivalentul cursurilor universitare si accederea la ele se facea prin examen. Dupa absolvire se inalta la gradul de locotenent si erau repartizati in unitatile militare din tara. Mai exista o institutie care creea ofiterii tehnici si aceea se numea Academia Tehnica Militara. Pe aceasta din urma o confunzi tu cu Academia Militara dar … precum ti-am explicat deja sunt lucruri complet diferite. Dupa cum te exprimi pun pariu ca nu faci nici o diferenta intre Comisia Europeana si Consiliul Europei sau Parlamentul European. Despre „domnul” de mai sus … poate ne da dumnealui un exemplu cu o tara a carei Armata s-a reformat. Regulamentele militare, oriunde pe glob, sunt restrictive si incalcarea lor duce automat in cel mai fericit caz la excludere si in cel mai nefericit caz la pedeapsa maxima admisa de lege, in momentul respectiv vorbind de pedeapsa capitala. Orice Armata prin definitie nu poate fi o institutie democratica fiindca nu ar mai fi eficienta. Dar imi racesc gura de pomana cu persoane ale caror gand a fost toata viata sa insele societatea si sa aiba un „dolce far niente” si pentru care altruismul si binele comunitatii in care traiesc nu a insemnat altceva decat o vorba. Cat despre discutia cu serviciile secrete, din nou antevorbitorul bate campii cu gratie, nefiind deloc avizat. Un avizat ar fi stiut ca serviciile cu cea mai mare pondere de angajati pe mia de locuitori sunt cele din Statele Unite (si ma refer aici in special la NSA). Daca sunteti intradevar timisoreni atunci va recomand sa puneti mana pe carte fiindca ne faceti orasul de ras. O seara placuta.

@into the perfect blabla a spus: (decembrie 17th, 2013 at 17:58 )

Amice esti confuz…CADA este abrevierea de la Comitetul de Actiune pentru Democratizarea Armatei. In perioada 16-19 decembrie aceasta CADA nu a existat. CADA a aparut tarziu, dupa ce revolutia se incheiase si dupa ce ministru al Apararii a fost desemnat generalul Nicolae Militaru. Aia cu rachetele indreptate spre Bucuresti este o tema buna de roman SF. Mai mult decat atat, daca intrebi cadrele militare din acele timpuri o sa constati cu stupoare ca din CADA au facut parte toti incompetentii si viciosii din Armata Romana, la care fac referire cativa comentatori de mai sus, generalizand si extinzand eticheta pe nedrept la adresa intregii institutii.

ino the perfect spirit a spus: (decembrie 18th, 2013 at 11:10 )

CE REPEDE AȚI MAI APĂRUT POSTACI MINCIUNOȘI! EU CARE AM FOST LA REVOLUȚIE PARTICIPANT ACTIV NU POT FI CONTESTAT! IAR VOI CEI CARE AȚI TRAS DIN ARMATĂ ÎN OAMENII DE PE STRADĂ NU PUTEȚI FI CREZUȚI!HAI GOOD BAY !!!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!!!

Radu a spus: (decembrie 17th, 2013 at 18:05 )

intrebati orice roman care a facut armata pana in 1989 ce isi aminteste de acolo. in afara de chinurile la care erau supusi, militarii nostri dragi si scumpi erau trimisi sa culeaga porumbul, sfecla rosie, graul etc. si inca ceva: a tras armata in romani in timpul revolutiei? da, a tras, dar s-a musamalizat totul. mie mi/ar fi rusine sa afirm cat de mandra era armata romana in acea perioada si sa-i compar pe angajatii de atunci ai armatei cu militarii romani care au servit patria in diferite perioade ale istoriei.

mircea a spus: (decembrie 17th, 2013 at 18:09 )

deci singurul vinovat ptr decembrie este comandantul suprem. iar nurnberg-ul este o prostie

soimul banatean a spus: (decembrie 17th, 2013 at 18:16 )

CADA=CINSTE-ADEVAR-DREPTATE-ARMONIE
S-A DORIT O SCHIMBARE RADICALA IN ARMATA ROMANA DAR A ESUAT DIN CAUZA KBG-SITULUI MILITARU!
AM CUNOSCUT CATIVA CAPITANI DE AVIATIE MEMBRII CADA OAMENI CU TOTUL SPECIALI!
INCERCAU SA SUPRAVIETUIASCA DUPA CE AU FOST INDEPARTATI ABUZIV DE MILITARU-ILIESCU DIN ARMATA…
PACAT, PACAT DE SAGELE VARSAT!

Mos teaca a spus: (decembrie 17th, 2013 at 18:52 )

Daca JEGUL ala de Dogariu este seful asociatiei fostelor cadre militare, cred ca n-are niciun rost sa discutam despre ce au fost acesti ofiteri ceausisti si criptocomunisti.

coafatu a spus: (decembrie 17th, 2013 at 18:53 )

Pentru @mircea

Prietene ! Dupa cum spune un alt partener de discutie , esti in mare confuzie. Jos palaria pt. cele doua facultati absolvite la politehnica. Dar nu are legatura cu armata din epoca de dinainte de revolutie. Asa zisul ,,Institut militar” de care faci vorbire, nu exista in acea epoca. Se numea ,,scoala militara” si pentru ofiteri avea o durata de trei ani. Nu avea echivalent in cea ce se numeste studii superioare decat insotit si de absolvirea Academiei Militare. Si doar aceasta Academie era considerata de nivel universitar ( nu post universitar , cum crezi ). Doar ofiterii cu patru, cinci sau sase ani de studiu erau echivalati cu absolventii de facultate nu si cei cu trei ani.

husi a spus: (decembrie 18th, 2013 at 20:47 )

Vocea Rusiei : Revoluţia Română, Unde sunt autorii diversiunii şi teroriştii din decembrie 1989? Partea a VII-a

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru cumpărarea de microbuze hibride, acestea vor fi folosite pentru transportul elevilor la școală. Consiliul Județean Timiș a semnat cu Administrația Fondului pentru Mediu contractul de finanțare pentru achiziția a 25 de microbuze hibride, banii fiind alocați prin Programul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă

La Campionatele Europene de culturism de la Santa Susana (Spania), România a câştigat 105 medalii: 53 de aur, 32 de argint şi 20 de bronz. În clasamentul pe naţiuni, România a strâns 119 puncte la categoria bodybuilding, 111 la fitness, 161 la master şi 148 de juniori. La final, sportivii Federaţiei Române de Culturism şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate, în martie, în București – 10.251, Ilfov – 4.230 și Timiș – 2.605, arată datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 143, Covasna – 329...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru cumpărarea de microbuze hibride, acestea vor fi folosite pentru transportul elevilor la școală. Consiliul Județean Timiș a semnat cu Administrația Fondului pentru Mediu contractul de finanțare pentru achiziția a 25 de microbuze hibride, banii fiind alocați prin Programul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante
La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi amplasate materiale de afișaj electoral. Aici, partidele își vor putea prezenta candidații pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Primăria Timișoara a anunțat că a stabilit locurile speciale de afișaj electoral. Cu ocazia desfășurării campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul național ICONS. Show-ul pop-rock va avea loc joi, 9 mai 2024, la Casa Tineretului din Timișoara, iar intrarea va fi liberă (în limita locurilor disponibile). Modelarea muzicii unor nume „iconice” precum Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith
La Campionatele Europene de culturism de la Santa Susana (Spania), România a câştigat 105 medalii: 53 de aur, 32 de argint şi 20 de bronz. În clasamentul pe naţiuni, România a strâns 119 puncte la categoria bodybuilding, 111 la fitness, 161 la master şi 148 de juniori. La final, sportivii Federaţiei Române de Culturism şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă
Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția de primar în comuna Dudeștii Noi, unde își are domiciliul fostul șef al organizației județene, Alin Nica. Fostul său viceprimar, Ioan Goșa, în perioada în care Nica era primar, face o schimbare bruscă și lasă PNL cu buzele umflate, trecând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri
Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche, unde un autoturism a lovit un cap de pod. Consecinţele au fost tragice. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Caransebeș cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o descarcerare, o ambulanță SMURD, două ambulanțe ale Serviciului Județean de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte
Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate, în martie, în București – 10.251, Ilfov – 4.230 și Timiș – 2.605, arată datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 143, Covasna – 329...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar
Top