Petre Tutea va avea strada, iar Bd. Bulbuca redevine Bd. Rebreanu

Două străzi vor primi denumiri nou-nouțe, iar un bulevard va reveni la vechea denumire de acum 20 de ani. În plenul de marți, consilierii locali au votat propunerile înaintate de executivul primăriei. Una dintre cele două străzi, aflată în centrul Timișoarei, va purta numele lui Petre Țuțea.

petre tutea

Propunerea ca o stradă din Timișoara să poarte numele lui Petre Țuțea a fost făcută, anul trecut, de viceprimarul Dan Diaconu. Ea a fost contestată aproape imediat, atât de patru profesori de la Universitatea de Vest, Robert Reisz, Claudiu Mesaros, Constantin Pârvulescu și Ciprian Pânzariu, care susțin că Țuțea ar fi fost „membru al nomenclaturii legionare”, cât și de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Eli Wiesel”, conform căruia printr-o astfel de decizie „s-ar cultiva memoria unei pesonalități simbol a extremei drepte interbelice, cunoscute pentru convingerile sale antidemocratice”.

În martie, Dan Diaconu spunea că era așteptat avizul, deși doar consultativ, al Comisiei județene de atribuire de denumiri, care funcționează pe lângă Prefectura Timiș, urmând ca proiectul să ajungă apoi în plenul CL. A durat nouă luni, iar marți consilierii locali sunt invitați să voteze trei denumiri: pentru o stradă nouă „situată între străzile Gavril Musicescu și Mureș, perpendiculară pe str. Gavril Musicescu, între imobilele cu numerele 125 și 127”, pentru care se propune numele Josef Klapka, pentru „o stradă nouă situată între strada Eugeniu de Savoya și strada Proclamația de la Timișoara, perpendiculară pe acestea, între imobilele cu numerele poștale 5 și 7 de pe strada Proclamația de la Timișoara”, pentru care se propune numele Petre Țuțea, precum și pentru revenirea Bd. Iosif Bulbuca la vechea denumire, respectiv Bd. Rebreanu.

Mai trebuie spus că, inițial, denumirea propusă de comisia de specialitate a PMT 


pentru strada Josef Klapka era Emil Șain, însă aceasta a fost respinsă de comisia judeţeană, „cu menţiunea de a se propune o altă denumire a unei personalităţi mai relevante, prin valoarea culturală”. Aceeași comisie județeană a propus, de asemenea, inversarea denumirilor celor două noi străzi, astfel încât cea „botezată” Petre Țuțea să fie situată la periferie. Primăria a trecut însă peste această recomandare, motivând că are doar „caracter consultativ”. În plenul de marți după-amiază, 22 din cei 23 de consilieri prezenți au votat în favoarea acestei propuneri. În aceste condiții, e oficial: Petre Țuțea va avea, foarte curând, stradă în Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

antecombega a spus: (martie 25th, 2015 at 17:05 )

În urmă cu un an şi mai bine, Marele Edil se întreba indignat de ce partea de bulevard din faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă se numeşte Iosif Bulbuca. “Cine mai e şi Bulbuca ăla?!” Şi nu s-a lăsat până nu s-a revenit la vechea denumire, respectiv Bd. Liviu Rebreanu. Chiar, a însemnat ceva pentru Timişoara “acel Bulbuca”? A însemnat. Chiar foarte mult. A fost creatorul Școlii Timișorene de Urologie. Născut la 19 august 1908 la Oradea, a terminat Facultatea de Medicină a Universității “Regele Ferdinand” din Cluj şi s-a pregătit în Franța (în anii 1934 și 1938). Primele cursuri și stagii de urologie le-a susținut în cadrul Clinicii II Chirurgie (Spitalul Bega). Serviciul de Urologie din Timișoara avea după 10 ani de activitate 50 de paturi, iar din anul 1960 a devenit Clinică Universitară. Profesorul Bulbuca a publicat peste 125 de articole de specialitate, precum și două monografii: “Explorarea funcțională a rinichiului” (împreună cu Profesori Constantin Zosin și Ștefan Gavrilescu) și “Metode de explorare a echilibrului hidromineral” (cu Profesorii Gavrilescu, Deutsch și Diaconescu), lucrări de referință traduse în limbile maghiară și rusă. Profesorul a crescut și format o generație de aur de mediciurologi: Profesorii Branco Ştefanovici și Petrică Drăgan, doctorii Panaitescu, Kleitman, Balaban, David sau Balint. E mult, e puţin? Merita Profesorul Iosif Bulbuca o mica porţiune de boulevard? Merita, dar Marele Edil nu are încă probleme urologice…

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

centură

Centura de Sud a Timișoarei a primit un nou termen în instanță

Procesul Centurii de Sud are, în sfârșit, un nou termen. Și un alt complet de judecată. Tot la Curtea de Apel București, unde se blocase la finele lunii septembrie. Licitația pentru centură este încheiată în luna februarie și, de atunci, rezultatul se „plimbă” prin instanțe.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura de Sud a Timișoarei a primit un nou termen în instanță

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

N-a durat o săptămână de când distribuitorul de gaz care acoperă zona Deta comunica Prefecturii Timiș că nu vor mai fi probleme. Acum, că urmează o răcire a vremii, locuitorii din Deta au rămas din nou fără gaz. Luni are loc o nouă întâlnire la Ministerul Energiei. UPDATE: OMV Petrom este dispusă să rezolve problema în această iarnă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mii de oameni din Timiș au rămas fără gaz, când vremea de afară se răcește. Intervine OMV
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top