La finele lunii ianuarie va fi ales, din nou, la Timișoara, producătorul celor mai buni cârnați din zona Banatului. După trei ediții în deplasare, la Sânnicolau Mare, Lugoj și Sântana, „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”, organizată de săptămânalul de limbă germană „Banater Zeitung”, se întoarce… acasă.
„Worschkoschtprob” este o sărbătoare tradiţională pentru minoritatea germană din Banat şi nu numai. Dacă în ultimii trei ani evenimentul s-a desfășurat la Sânnicolau Mare, Lugoj şi Sântana, „Degustarea cârnaţilor bănăţeni” revine, în 2015, la Timişoara. Deliciosul eveniment are loc în 29 ianuarie, de la ora 12, în sala festivă a Casei „Adam-Müller-Guttenbrunn”. Vor fi, ca de obicei, două secțiuni de concurs: una pentru cârnaţii făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu şi una pentru cârnaţii produşi pentru comerţ.
Redacţia Banater Zeitung va primi mostrele de cârnaţi (câte o pereche/ participant) în seara de 28 ianuarie, de la ora 18, sau cel târziu în 29 ianuarie, până la ora 10, chiar în locul în care se va desfășura concursul. „Sunt bineveniți și cei care vor să aducă spre degustare şi alte mezeluri pregătite în casă. Pentru ei se va crea o secţiune de concurs separată, dar doar dacă se vor aduna cel puţin cinci concurenţi diferiţi”, transmit organizatorii. Cei interesaţi să participe pot lua legătura în avans cu redacţia Banater Zeitung din Timişoara, la numărul de telefon 0256-498.210 sau pe e-mail. „Worschtkoschtprob” are o tradiție de decenii, fiind iniţiată de redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ), sub conducerea redactorului-şef Nikolaus Berwanger. Până în 1989, concursul avea loc chiar în redacție, unde cititorii aduceau mostre de cârnaţi făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, manifestarea fiind un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori. La începutul anilor ’90, „Banater Zeitung” a decis să organizeze un eveniment public, mizând, corect, pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi.
Comentarii prin facebook