Cinema în parc, grădini suspendate, acoperișuri verzi, patinoar și câte și mai câte – toate vor face parte din Open Ville, proiectul futurist de extindere de la Iulius Mall. Acesta a ajuns în faza de autorizare a Planului Urbanistic Zonal, care se va afla pe masa consilierilor locali la plenul extraordinar de joi. UPDATE: Proiectul a fost aprobat în unanimitate.
După mai multe luni de lucru și modificări de proiect, dezvoltatorul cere acum în CL aprobarea PUZ „Zona mixtă – comerț, servicii, birouri – Open Ville”. Practic, este vorba despre un mic orășel care va apărea lângă actualul mall, peste o parte din parcare. Investitorii au cumpărat mai multe parcele din zona adiacentă, astfel încât proiectul să poată fi desfășurat în totalitate. Acesta „vizează, de fapt, realizarea unui nou centru urban cu funcțiuni complexe, axat pe o magistrală de circulație (Inelul II) și extins pe tot cvartalul delimitat de străzile Al. I. Cuza, Sever Bocu, Vasile Lăzărescu, Antenelor și Demetriade. (…) s-a convenit reconfigurarea intersecţiei din Piaţa Consiliul Europei, pentru a asigura relaţiile auto, de transport în comun şi pietonale necesare. În corelare cu aceasta se propune întregirea traseului Inelului II, cu profilul existent, prin asigurarea legăturii directe cu bd. Antenei. Primăria Timişoara a iniţiat proiectul «Pasaj Popa Şapcă – str. Popa Şapcă şi b-dul Antenei (între Demetriade până la Calea S. Bocu)- Lărgire pasaj, modernizare stradă», care este în curs de autorizare şi prevede lărgirea Bd. Antenei la 4 benzi, cu amplasarea unui sens giratoriu pentru racordul cu Inelul II de circulaţie”, scrie în referatul care însoțește proiectul.
Practic, componentele principale ale proiectului OpenVille sunt: birouri – zece clădiri şi centru de conferinţe şi evenimente; comercial – magazine, cinematografe; parcare subterană si parcări supraterane multietajate; spaţii verzi publice, pieţe și trasee pietonale. Pe terenul respectiv ar urma să fie ridicate, în etape, circa 20 construcţii multietajate pentru comerţ, servicii, birouri, funcţiuni culturale, etc. „Propunerea de mobilare constă în realizarea unei dale urbane, amplasată deasupra parcajului şi a circulaţiilor auto (Inelul II), pe care se vor amenaja spaţii publice – parcuri, piaţete şi care va avea legătură directă cu clădirile propuse (…) Terenul va fi ocupat gradat, construcţiile realizându-se în etape”, se mai precizează în același referat.
Unul dintre punctele de atracție ale Open Ville ar urma să fie parcul de 55.000 de metri pătrați. Acesta ar fi cel mai mare parc suspendat din România, „cea mai mare zonă din țară acoperită de grădini suspendate și acoperișuri verzi cu o vegetație luxuriantă, locuri de joacă pentru copii, carusel și patinoar”, conform investitorului. Teoretic, Open Ville va trebui terminat, după cum estimează dezvoltatorii, până în primăvara lui 2017.
Comentarii prin facebook