Sfarsitul politic al preacucernicului Ilie de la Manastirea Secu

„Dragnea nu are nicio calitate în partid ca să ceară organizarea unui congres sau să nu fie de acord cu interimatul doamnei Plumb”, glăsuia Ilie Sârbu, cu exact o săptămână înainte ca Liviu Dragnea să primească o „calitate”, cea de președinte interimar al PSD. Dar la ora declarației, partidul încă era în proprietatea troicii Ponta – Ghiță – Sârbu, care-și dorea continuitate prin plasarea în fruntea PSD a „butoanei” Rovana Plumb. Iar Sârbu era trimis la bătaie împotriva lui Dragnea. N-a fost să fie, iar gașca celor trei a fost înfrântă. Modelul bizantin de acaparare a întregii puterii în mâinile unui singur clan a stârnit un val de rezistență în PSD, ceea ce a dus la prăbușirea troicii. Indiscutabil, această înfrângere înseamnă și începutul declinului pentru „Tata Socru”, unul dintre cei mai mari „combinatori” ai politicii dâmbovițene din ultimul deceniu și jumătate.

Cu o carieră începută la alegerile locale din 2000, când ajungea președinte al CJ Timiș, după cele mai lungi și surprinzătoare negocieri politice, Ilie Sârbu avea să ardă repede etapele ascensiunii politice. La numai o jumătate de an, el primea scaunul de ministru al Agriculturii în guvernul condus de Adrian Năstase, iar în câțiva ani era unul din liderii importanți ai PSD. Pentru multă lume, ascensiunea sa era strict legată de meandrele Securității, dar și ale serviciilor care au moștenit baza de date și cadre a fostei poliții politice a lui Ceaușescu. E de notorietae că Liviu Turcu, ultimul mare „defector” al fostei Securități, l-a trecut pe Sârbu printre colaboratorii apropiați ai fostei Securități. Nu se va ști însă niciodată în ce a constat legătura sa cu Securitatea, dosarul lui Sârbu, ca și al altor lideri BOR, fiind distrus în 1989, potrivit lui Mircea Dinescu, fost membru CNSAS. Cum în politică se lucrează mai mult pe bază de percepții, trebuie spus că percepția generală în lumea politică este că Ilie Sârbu a fost cel puțin informator al Securității, dacă nu ofițer acoperit. De altfel, după anul 2000, nu de puține ori, s-a vorbit că fostul popă va prelua ba șefia SRI, dar mai ales a SIE.

Cert este că ascensiunea lui Sârbu a continuat nestingherit. Când a fost cazul, rece și fără resentimente, i-a trădat succesiv pe pe Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Mircea Geoană. Așa cum s-a lepădat repede de unii oameni pe care i-a promovat, i-a folosit și care au ajuns acum în pușcării. Cel mai cunoscut exemplu: Corneliu Popa. A fost omul de legătură al PSD cu Traian Băsescu, alt politician suspicionat de legături cu fosta Securitate. Dar marea sa împlinire politică s-a petrecut în perioada în care ginerele său, Victor Ponta, a ajuns în fruntea PSD și apoi a guvernului. La un moment dat era viitorul „Tată-socru” al președintelui României, lucru care nu s-a mai întâmplat pentru binele întregii țări.

Despre relația cu Timișul, județ despre care a tot spus că-l iubește și în care este iubit, multe lucruri n-ar fi de spus. Poate faptul că în alegeri uninominale n-a câștigat niciodată, decât atunci când a candidat pentru USL. Adică la scrutinul din 2012, când, dacă puneai o mătură să candideze pentru USL, câtiga aproape sigur. Alte realizări pentru Timiș: i-a ajutat pe frații Cristescu să prospere; și-a pus tot felul de lingăi în funcții; i-a sabotat atât pe primarul Nicolae Robu, cât și pe șeful CJT, Titu Bojin; l-a numit la Romsilva pe vechiul amic Adam Crăciunescu, trimis acum în judecată pentru corupție într-un dosar în care apare și Sârbu. Probabil, dacă Sârbu nu avea nicio legătură cu Timișul, Timișoara avea acum centură.

În plus, a mutat centrul de putere al PSD Timiș de la sediul organizației la Hotel Timișoara, acolo unde aveau loc adevărate pelerinaje la fiecare vizită a sa, politicieni, primari, oameni de afaceri și ziariști venind să-i pupe inelul și să-i ridice osanale. Și când toată lumea îți spune că ești Dumnezeu, începi să crezi și tu că ești Dumnezu, nu un fost popă răspopit. Din cauza acestui transfer de putere, a ajuns viceprimar al Timișoarei straniul ipochimen Traian Stoia în locul medicului Bîrsășteanu. Dar de acum toate acestea vor fi de domeniul trecutului, sfârșitul politic al lui Sârbu fiind aproape. Nu vorbesc acum și de dosarul retrocedărilor de la Brașov în care este urmărit penal. Și odată cu căderea lui Sârbu poate fi ștearsă și credința populară că Securitatea nu moare niciodată. Repet, nu susțin că Sârbu ar avea vreo legătură cu Securitatea, ci doar că aceasta este o percepție unanimă.

P.S. Cică într-o ultimă misiune disperată, Sârbu a fost trimis în concediu în vecinătatea lui Klaus Iohannis la Neptun. Nu cred însă că, așa cum în cazul lui Băsescu, la un whisky sau un șpriț, i-a căzut cu tronc Marinarului, se va întâmpla la fel și cu Neamțul.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

mimi a spus: (august 7th, 2015 at 11:35 )

Na, ca n-o sa nimeresti nici acum!!
Nu a cazut cand a cazut Nastase, nu a cazut cand a cazut Geoana, nu a cazut cand a venit Bojin la sefia PSD Timis, nu a cazut nici cand a venit Grindeanu, nu cade nici cand va cadea Ponta.
De ce? Pentru ca el e smecher si voi sunteti niste lingai. Care si-au dat de fiecare data cu parerea despre soarta lui Sarbu si…ce sa vezi…n-ati avut niciodata dreptate.
Acum astept cu nerabdare uimirea, necazul, invidia si socul din ochii vostri cand veti auzi unde va ajunge Sarbu in urmatoarea perioada! Ca sa va mai demonstreze inca o data cat sunteti de mici si neinsemnati, si ca veti ramane vesnic la imprastierea de dezinformari si la dat cu parerea despre lucruri sterile! Dar e si asta o meserie!!! Decat vidanjor in fundul satului, mai bine mancator de cacat metafizic!

poli21 a spus: (august 7th, 2015 at 12:49 )

Acest(aceasta) coleg(a) cu raspopitul vrea sa credem ca stie mai mult decit stiu toti ceilalti .Apare insa o problema : cei doi ( mimi si raspopitul) sunt relicve ale istoriei postdecembriste si se indreapta ineluctabil spre tomberonul in care deja au ajuns unii din colegii lor.RIP.

anteconbega a spus: (august 8th, 2015 at 08:35 )

„Din cauza acestui transfer de putere, a ajuns viceprimar al Timișoarei straniul ipochimen Traian Stoia în locul medicului Bîrsășteanu.” O mare şansă în anul 2016 este candidatura dlui deputat Cătălin Tiuch la funcţia de primar.

Bega a spus: (august 11th, 2015 at 03:40 )

cine e tiuhc asta……

mihai constantin a spus: (august 12th, 2015 at 13:10 )

Vai cum se pupa-n fund,”vechii” intre ei! Jos clanurile!

anteconbega a spus: (august 16th, 2015 at 13:24 )

Domnu’ Bega, C. Tiuch a fost şeful Tineretului Socialist din Timiş, e absolvent de Politologie la Universitatea de Vest, curs de zi, a făcut şcoala pe bune, e deputat de Timiş ajuns în Parlamente fără să fi avut banii regretatului Gh. Ciobanu sau paraii lui tata Ion Răducanu, n-are viclenia funciară dezvoltată de S. Grindeanu şi nici nevastă interlopă, aşa cum unele neveste pesediste au soţi borfaşi erste klasse. Fiind un om corect, Tiuch s-ar putea să nu aibă nici o şansă în actuala conjunctură greţoasă din PSD Timiş.

mimi a spus: (august 31st, 2015 at 00:24 )

Ino Ardelean ai citit azi presa!?
Iti transmit ca Ilie Sarbu este OMUL care obtine in viata exact ceea ce doreste, cand doreste si cum doreste! Nu conteaza ca e in opozitie, la guvernare, cu ginere sau fara ginere. Pana la urma si acest aspect l-ati interpretat voit gresit, fiind constienti de forta pe care a avut-o intotdeauna! Voi stiti bine ca nu Ponta l-a facut pe Sarbu ceea ce este, ci invers! Asa ca vreun potential sfarsit al lui Ponta nu inseamna si sfarsitul lui Sarbu. In fine….nu pot explica nuante atat de fine pentru oameni ca tine cu creierul mic!! Mult prea mic!!
Te las sa savurezi in redactie, tu si jigodiile din politica ce te-au platit sa scrii despre Sarbu, urmatoarele momente in care unii reusesc INTOTDEAUNA! Iar tu…iti doresc sa ramai mereu cu gura cascata de necaz si invidie, avand grija sa nu te inneci cu propriul scuipat!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

207 proiecte au fost selectate de CJ Timiș pentru a primi finanțare prin TimCultura

Un număr de 207 dintre cele 341 proiecte depuse în cadrul programului TimCultura 2024 al Consiliului Județean Timiș au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție. Suma totală solicitată s-a ridicat la 14.700.000 lei, iar bugetul disponibil pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural – artistice și de tineret este de 6.150.000 lei, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 207 proiecte au fost selectate de CJ Timiș pentru a primi finanțare prin TimCultura
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş. Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ

O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş. Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Cinci microîntreprinderi vor beneficia de finanțare din fonduri europene, din Programul Regional Vest, lansat anul trecut. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat primele contracte de finanțare a unor întreprinderi private prin Programul Regional Vest. Astfel, peste 1,66 milioane de lei, dintre care 877.000 lei fonduri nerambursabile, vor fi investiți la o societate timișoreană, specializată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş. Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Vasile Blaga şi Cristian Buşoi sunt noii şefi ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, potrivit unei decizii a Biroului Permanent Naţional al PNL. Ce legături au cei doi cu Timişoara? Ambii sunt absolvenţi ai unor facultăţii din Timişoara, având în spate şi mandate de parlamentari de Timiş. Amândoi sunt acum europarlamentari, dar niciunul nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cine sunt noii şefi ai PNL Timiş şi PNL Timişoara. Ce legături au Vasile Blaga şi Cristian Buşoi cu Timişoara
Nicio surpriză! În şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului din această după-amiază a fost luată decizia schimbării lui Alin Nica din funcţia de preşedinte al PNL Timiş. În locul lui a fost votat ca preşedinte interimar Vasile Blaga. De asemenea BPN a validat decizia luată de coaliţie, respectiv candidaţi comuni PSD-PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, demis de la şefia PNL Timiş. Vasile Blaga, preşedinte interimar. Cristian Buşoi preia conducerea PNL Timişoara
Un număr de 207 dintre cele 341 proiecte depuse în cadrul programului TimCultura 2024 al Consiliului Județean Timiș au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție. Suma totală solicitată s-a ridicat la 14.700.000 lei, iar bugetul disponibil pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural – artistice și de tineret este de 6.150.000 lei, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 207 proiecte au fost selectate de CJ Timiș pentru a primi finanțare prin TimCultura
În aceste luni, Primăria Timișoara lucrează la realizarea unei noi parcări, în zona Girocului, pe strada Martir Ioan Stanciu. Acolo se amenajează câteva zeci de noi locuri de parcare. Conform reprezentanților municipalității, în aceste zile, se montează dale înierbate. Soluții similare au mai fost aplicate în parcările timișorene și s-au dovedit a fi lipsite de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În scurt timp se va termina amenajarea unei noi parcări în zona Giroc/Foto
Unul dintre ultimii pași pe care proiectul noului stadion al Timișoarei îl mai are de trecut a fost „bifat”. Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea arenei care se va ridica in locul stadionului Dan Păltinișanu a intrat marți în procedură de transparență.  Potrivit legii, acest proiect trebuie să fie supus dezbaterii publice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hotărârea de guvern pentru noul stadion al Timișoarei este în dezbatere publică/FOTO
Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Top