Aproape 1,2 milioane de euro – atât ar putea deconta Primăria Timișoara, de la bugetul local, pentru cantine sociale, servicii de îngrijire la domiciliu, aziluri de noapte, centre de zi și adăposturi pentru femeile abuzate. Asta, dacă sunt de acord și consilierii. Nouă asociații și fundații se „luptă” pentru acești bani, după ce au trecut prin filtrul unei comisii conduse de viceprimarul Traian Stoia.
Consilierii locali vor aproba, în viitorul plen, lista asociațiilor și fundațiilor care vor beneficia, în 2016, de subvenții de la bugetul local pentru acordarea de servicii de asistență socială. Asociațiile și fundațiile care furnizează astfel de servicii în Timișoara au depus documentații de solicitare a subvențiilor până la finele lunii noiembrie 2015, după care a urmat procedura de evaluare. Aceasta a revenit unei comisii special întocmite, formată din consilieri locali și angajați ai primăriei și al cărei președinte a fost viceprimarul Traian Stoia. Au existat mai multe etape ale evaluării, iar la final comisia a acordat un punctaj final, stabilind și subvenția care se propune a fi acordată pentru fiecare asociație sau fundație în parte.
Această listă urmează să fie supusă acum votului consilierilor local, în viitorul plen. Federația Caritas a Diecezei Timișoara va primi, pentru serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, adăpostul pentru femei victime ale violenței domestice „Casa Maria a Apostolilor”, cantina socială și azilul de noapte, 960.000 de lei. Numărul total de beneficiari: 180. Pentru Serviciul de Ajutor Maltez din România, care gestionează cantina Socială „Aurelian Balint” și un serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, suma propusă este de 528.160 lei, la un număr de 150 de beneficiari.
Asociația Evanghelistică și de Caritate Isus Speranța României, cu Serviciul de Ocrotire a Tinerilor Dezinstituționalizați „Frații lui Onisim” și o cantină socială mobilă, ar putea primi, pentru cei 79 de beneficiari, 393.820 lei. Pentru Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost al Fundaţiei Timișoara ’89, cu 35 de beneficiari, suma propusă este de 210.000 lei. Fundația Umanitară Chosen ar putea beneficia, pentru Centrul de Zi „Casa Olarului”, de ale cărei servicii se folosesc 31 de persoane, suma de 217.992 lei. Societatea Română Speranța, pentru Centrul de tip Respite-Care, în care sunt îngrijite 16 persoane, ar putea primi 272.000 lei, iar Asociația Centrul Regional de Integrare Socială și Dezvoltare Umană CRIS-DU Aeropagus, pentru Centrul de informare și consiliere pentru persoanele seropozitive, cu 20 beneficiari, are o propunere de 84.000 lei.
Figurează pe această listă și Arhiepiscopia Timișoara, care are un centru de zi pentru 25 copii cu posibilități materiale reduse, pentru care suma propusă este de 80.000 de lei. Cei mai mulți bani, aproape jumătate din întreaga sumă alocată acestui capitol, sunt destinați Fundației „Pentru Voi”. Astfel, pentru cele cinci locuințe protejate în care sunt 22 beneficiari, suma propusă este de 325.512 lei, iar pentru Centrul de tip Respiro și cele cinci persoane care au nevoie de serviciil acestuia ar putea fi alocați 85.020 lei. Centrele de zi „Orizonturi Noi”, Zi „Ladislau Tacsi” și „Împreună”, cu 170 beneficiari, ar urma să primească suma propusă: 2,22 milioane lei. În total, pentru cei 733 timișoreni care primesc asistență din partea acestor organizații, Primăria Timișoara ar putea aloca, de la bugetul local, 5,38 milioane de lei.
Comentarii prin facebook