Dezbaterea publică pe tema bugetului Primăriei Timișoara în 2016 n-a atras, nici de această dată, prea multă lume. În sală s-au aflat totuși 12 dintre consilierii locali. Primarul Nicolae Robu s-a certat, din nou, cu Bogdan Herzog, iar concluzia a fost că ar mai fi nevoie de încă o dezbatere!
Bugetul Timișoarei este, conform proiectului publicat pe site-ul PMT, de peste 278 milioane de euro, în scădere față de anul trecut, când a fost de 294 de milioane de euro. Sec, în procente, banii sunt împărțiți astfel: cheltuieli de capital – 22,97%, rambursări de credite – 6%, cheltuieli de personal – 25,04%, cheltuieli cu bunuri și servicii – 25,65%, dobânzi – 2,11%, subvenții – 6,23%, transferuri către alte unități ale administrației publice – 2,79%, proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile – 5,14%, asistență socială – 2,73%, alte cheltuieli – 1,37%. „Punem accent pe cheltuielile de capital, pe investiții. Am încheiat anul 2015 cu rezultate excepționale, reușind să nu ratăm niciun proiect dintre cele 35 pe care le-am avut în implementare pe fonduri europene (…) Rata de absorbție este mai mare decât oriunde în România, 95,34%, iar pe bani de la bugetul local am susținut un număr uriaș de proiecte de mare impact pentru populație”, a explicat, la început, primarul Nicolae Robu.
Contrele au început în momentul în care a luat microfonul consilierul independent Bogdan Herzog. De altfel, în sală s-au aflat nu mai puțin de 12 aleși locali – Petrică Folică, Radu Dimeca, Alfred Simonis, Elena Wolf, Simion Moșiu, Nistor Geană, Dorel Bogluț, Adrian Orza, Bogdan Herzog, Dan Idolu, Ioan Mateescu, Ovidiu Ciuhandu. Este un adevărat record, până acum consilierii neînghesuindu-se să participe la dezbaterile publice. Herzog a reușit să-l enerveze, din nou, pe primarul Robu, între cei doi având loc un schimb aprins de replici. Edilul l-a făcut „nesimțit” pe consilier, care i-a răspuns făcând apel la „normele de bun simț”. Herzog a reproșat executivului primăriei faptul că bugetul a fost făcut public mult prea târziu și urmează să ajungă în discuția Comisiei de buget a CL abia luni, cu o zi înainte de plenul în care proiectul va fi supus la vot.
Din sală au luat apoi cuvântul câțiva timișoreni, care au cerut realizarea unor parcări supraetajate între blocuri, creșterea frecvenței cu care circulă unele mijloace de transport în comun, întreținerea unor hidranți sau mutarea unui transformator de la Moșnița Nouă. Un timișorean care locuiește în Plopi a solicitat ca primăria să amenajeze utilități pe un teren din cartier, motivând că încearcă de 14 ani să aducă civilizația în acea parte a orașului. Robu i-a replicat că municipalitatea nu poate să facă investiții pe un teren viran, doar pentru a crește valoarea parcelelor adiacente. Pentru că omul continua să-și susțină punctul de vedere, edilul l-a amenințat cu… DNA-ul.
Social-democratul Dan Idolu a solicitat ca pe site-ul PMT să fie publicat și notele de fundamentare pentru diverse investiții prevăzute în buget, iar Alfred Simonis a vrut să știe dacă sunt alocați bani pentru construcția de locuințe sociale și de ce este nevoie de studiu de fezabilitate pentru îngroparea liniilor de cale ferată, în condițiile în care nu există acceptul Ministerului Transporturilor pentru o astfel de operațiune. Luni, la ora 14, este programată ședința Comisiei de buget a CL Timișoara. „Vom diseca acest proiect și vom veni cu propuneri de amendamente”, a spus Bogdan Herzog, care i-a invitat la ședință și pe președinții de consilii de cartiere.
Comentarii prin facebook