Retrospectivă cronologică a anului 2015 (VI)
9 octombrie. În fine a fost completată echipa de conducere a PSD Timiș. Ca să nu fie probleme, s-a candidat omul și locul. Noua conducere: președinte executiv – Călin Dobra; secretar executiv – Adrian Negoiță; trezorier – Ovidiu Brânzan. Trebuie spus că cel care se ocupă de finanțele PSD Timiș are firma (Saif-Tim) băgată în insolvență și zeci de plângeri pe cap pentru recuperarea banilor.
11 octombrie. Liviu Dragnea este votat de poporul PSD-ist președinte al partidului. Au avut drept de vot toți membrii de partid. În Timiș a fost o prezență de 90%, iar votul pentru Dragnea a fost de peste 99%.
12 octombrie. Criza se adâncește la BC Timișoara: a demisionat antrenorul Dragan Petricevic.
19 octombrie. Ilie Sârbu a demisionat din Senat și din PSD, plecând pe o sinecură la Curtea de Conturi, înființată speciat pentru el de nea Nicu Votcăroiu.
20 octombrie. Președintele CJT, Titu Bojin, este trimis în judecată pentru fapte petrecute pe când era șef la Direcția Apelor.
21 octombrie. Mai bine mai târziu decât niciodată. Ion Iliescu este acuzat oficial de crime împotriva umanității în Dosarul Mineriadei din iunie 1990.
21 octombrie. Un polițist pe motocicletă care făcea parte din coloana oficială a vicepremerului Gabriel Oprea moare într-un accident de circulație. Oprea se grăbea de la cârciumă la alta. E începutul sfârșitului pentru semianalfabetul cu doctorat.
25 octombrie. Șeful UNPR Timiș, Ion Răducanu, ajunge vedetă națională după ce îi atacă isteric pe cei care solicită demisia lui Oprea. Despre polițistul mort, Răducanu spune că toți suntem datori cu o moarte.
30 octombrie. Zi neagră pentru România. E tragedia de la Clubul Colectiv, soldată cu zeci de morți în săptămânile următoare. După Colectiv nimic nu va mai fi la fel ca înainte.
31 octombrie. Începe scenarita în cazul Colectiv. Primii idioți sunt cei care pun tragedia pe seama satanismului și muzicii rock din club. Printre ei, șeful Bisericii Baptiste din Vestul României, Ionel Tuțac, fost grangure mare în PDL Timiș, și dăscălița universitară Viorica Bălteanu.
3 noiembrie. Miting imens la București împotriva guvernului. A doua zi Victor Ponta demisionează din funcția de premier.
4 noiembrie. Încep protestele și la Timișoara împotriva corupției și nepăsării clasei politice.
5 noiembrie. Mai multe cluburi din Timișoara încep să se închidă de bună voie. Altele vor fi închse sau amendate în zilele următoare.
5 noiembrie. Încep unele demisii în primărie. Prima e semnată de arhitectul șef Ciprian Cădariu.
6 noiembrie. În pline proteste de stradă în întreaga țară, Victor Ponta vine pe șest la Timișoara, unde este întâmpinat de socrul Ilie Sârbu și controversatul afacerist Marius Cristescu.
6 noiembrie. Unul dintre cei mai vocali consilieri locali PNL, Ciprian Jichici, demisionează din Consiliul Local. Omul s-a săturat de meritocrația lui Robu.
7 noiembrie. Primarul Piedone de la Sectorul IV este arestat în cazul Colectiv.
10 noiembrie. Dacian Cioloș este nominalizat premier de către președintele Klaus Iohannis.
13 noiembrie. Consilierul PSD Radu Țoancă concurează pentru un post de inspector la Parcul Copiilor pentru a ajunge… director al nou înființatului Club Sportiv. Culmea, câștigă concursul. Își va da ulterior demisia din PSD și Consiliul Local.
13 noiembrie. Într-o singură zi, pompierii timișoreni amendează cu 500.000 de lei mai multe cluburi timișorene, dintre care unele faimoase.
13 noiembrie. Atentate teroriste la Paris, semnate ISIS. Își pierd viața și doi români.
17 noiembrie. Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș este validat fără probleme în Parlament.
25 noiembrie. Cu vistieria goală, ACS Poli se împrumută cu bani de la impresarul Cristi Opria. Asta, după ce băncile au refuzat creditarea.
1 decembrie. De Ziua Națională, un extremist ungur a vrut să arunce în aer centrul orașului Târgu Secuiesc.
4 decembrie. Dan Șova a fost arestat. Bunul prieten și camarad de furăciuni al lui Ponta va petrece Sărbătorile de iarnă în spatele gratiilor.
5 noiembrie. După o finală dramatică cu Baia Mare, chiar pe terenul acestei echipe, Saracens Timișoara câștigă titlul de campioană a României la rugby.
8 decembrie. Peste 100 de biserici din Timiș sunt amendate de pompieri.
15 decembrie. Parlamentarii și-au făcut cadou de sărbători pensii nesimțite. După ce Iohannis le-a trimis înapoi, proiectul aleșii au votat din nou pentru speciile lor speciale. Singurul partid care s-a abținut a fost PNL.
15 decembrie. Timișoara s-a calificat în „finala” pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană. În competiție au mai rămas București, Cluj Napoca și Baia Mare.
16 decembrie. Mircea Băcală revine pe scaunul de prefect printr-o decizie a Guvernului. Eugen Dogariu coboară pe funcția de subprefect. Instalarea lui Băcală se va face pe 22 decembrie.
26 decembrie. Aflat după gratii pentru mulți ani de acum încolo, Ovidiu Tender e supărat că n-are acces la Internet. Totuși, apucă să transmită un mesaj de pace și libertate pentru prietenii săi.
28 decembrie. Guvernul împarte niște bani către zeci de primării și consilii județene, pentru plata diverselor datorii. Din peste 296 de milioane de lei, 2,9 milioane ajung în județul Timiș. Pentru ca oamenii din Motru, Gorj, să nu înghețe în case, orașul primește 3,3 milioane. Echitabil.
29 decembrie. Primarul Nicolae Robu e fericit: guvernul i-a promis că ia în considerare sala polivalentă și stadionul. Pe hârtie, firește, fiindcă despre bani se va vorbi altădată.
31 decembrie. Revelion în stradă la Timișoara. Modest, de 120.000 lei, că atâta își permite bugetul local. În Vrancea însă, unul din polii de dezvoltare ai României, petrecerea din stradă costă 270.000 de euro! Marian Oprișan știe de ce.
Comentarii prin facebook