Jurnal de campanie (5)
Agonie și extaz. Care e diferența, din punct de vedere fotbalistic, între Florică Bîrsășteanu și Nicolae Robu? Dar ce spuneți de o pizza la superofertă, cu bonus un candidat la primărie? Dacă nu vă place, nu-i bai. Poate preferați alt candidat, care vrea a treia oară să fie primar, deși știe că nu se va întâmpla nici de data asta.
În plină campanie electorală, primarul Nicolae Robu a primit o lovitură în plex. Și nu de la un adversar politic, ci exact de la draga sa CMPDTP, în traducere liberă „Cea mai Poli dintre toate Poli”, așa cum a botezat Robu echipa ACS Poli. Cea care, duminică seara, după o prestație la limita penibilului, și-a luat adio de la Liga 1. Imediat după rușinoasa partidă, Robu a postat un mesaj pe Facebook, prin care îi dădea reject antrenorului Petre Grigoraș, cel care n-a mai reușit să fie „cel mai tare din oraș”. Adică exact metoda prin care l-a dat afară și pe „Domnu’ Flocea”, pentru a-l aduce la echipă pe Grigoraș. Trebuie spus că această postare a venit după o lungă perioadă în care subiectul CMPDTP a fost tabu pentru primarul aflat în campanie electorală. Că doar nu se făcea să-și lege numele sinonim cu performanța de cel al lui Poli similar cu eșecul. De altfel, și postarea legată de demitere a lui Grigoraș a fost ștearsă repede, poate pentru că nu cadra cu cele „100 de motive pentru care merită să continuăm împreună”, un mega-serial eroico-elogios difuzat zilnic pe pagina de Facebook a primarului. Putea eventual să treacă faptul că demiterea lui Grigoraș e al 101-lea „motiv pentru care merită…”.
Ia pizza, neamule! Bonus, un candidat la primărie
Comanzi o pizza, primești două. Ba mai mult, pentru că e campanie, primești și-un program electoral! La Timișoara e superofertă: două pizza, patru doze de bere sau suc și-un… candidat! La finele săptămânii trecute, pe lângă „fluturașul” cu mâncare, mulți timișoreni au primit, în cutiile poștale, și „fluturașul” cu… candidatul! Unicul candidat independent la primărie și CL a ales, aparent, o modalitate inedită de a se promova în casele alegătorilor. Asta, după ce aproape jumătate de campanie electorală nici nu s-a văzut că există în afara mediului virtual al rețelelor de socializare, unde este foarte activ. De câteva zile însă, Adrian Orza a decis să-și facă și campanie clasică, astfel că au apărut și afișele, și flyerele. Acestea din urmă au fost tipărite într-un tiraj impresionant având în vedere atât vremurile de restriște financiară, cât și regulile foarte stricte. Este vorba despre 100.000 de bucăți, care au început să apară prin cutiile poștale ale timișorenilor. Totuși nu știm dacă inițiativa de a „cupla” candidatul cu pizzeria aparține staff-ului de campanie al lui Orza sau e doar ideea creață a unui împărțitor de „fluturași” care a vrut doar să scape repede de muncă. La fel cum nu știm nici dacă sondajul publicat de candidat pe Facebook și care îl dă câștigător nu a fost făcut după… o superofertă de pizza, când alegătorul are burta plină…
Au, fotbalul meu! Cu voturi, fără voturi, faza pe suporteri
În timp ce Robu suferă la catafalcul CMPDTP, principalul său contracandidat în cursa pentru scaunul de primar, Florică Bîrsășteanu, jubilează. Și nu fiindcă ar fi prins cine știe ce aripi în sondajele de opinie care se încăpățânează să-l dea perdant. Bucuria PSD-istului vine din același domeniu de unde vine tristețea lui Robu: fotbal. ASU Poli a reușit să promoveze în Liga a II-a, după un ultim meci jucat la CraiOlguța 2. Or, firma de imagiatică a lui Bîrsășteanu este probabil cel mai important sponsor al ASU. O echipă despre care se știe că e neutră și apolitică, dar apropiată de PSD. Veți spune că iar facem legături forțate între fotbal și politică. Însă nu noi le facem, aceste legături sunt demult în România, încă din perioada în care „marele Cârmaci” era mare suporter al Stelei, echipă care s-a umflat luând jucători cu japca din întreaga țară. Ulterior legătura politică – fotbal s-a consolidat cel mai mult în perioada guvernării PSD din mandatul 2001-2004. Atunci când 16 echipe dintr-un total de 18 erau arondate PSD-ului și baronilor acestui partid. Nici Timișoara n-a făcut atunci excepție. Mai recent, ce altă dovadă grăitoare vreți, în afară de faptul că Victor Ponta și Liviu Dragnea l-au pus șef la LPF pe Gino Iorgulescu? Care Gino a fost coleg de acționariat cu Ponta și alți PSD-iști la defuncta echipă Național. Ulterior, și PSD-iștii au mai renunțat la fotbal, fiindcă s-a dovedit că nu le aduce automat și voturi. Sau, mai bine, zis foarte multe voturi. Că după eșecul ACS și succesul ASU, Robu mai pierde din voturi și Bîrsășteanu mai primește e foarte posibil. Puțin probabil însă să fie și remontată diferența care exista între cei doi.
Răducanu nu prea sparge clanul, dar știe cine va fi primar la Timișoara
Candidează a treia oară la primărie și pare… masochist. În urmă cu patru ani a adunat vreo 1.800 de voturi, iar acum n-are niciun dubiu asupra câștigătorului scrutinului din 6 iunie. Deputatul Ion Răducanu, care atacă instituția de pe CD Loga 1 din postura de candidat al UNPR, e convins că actualul edil-șef Nicolae Robu va conduce orașul pentru încă un mandat. A declarat-o și public, însă asta nu înseamnă că omul nu poate visa… Ce visează Răducanu? Evident, să spargă clanul, așa cum își propune de prin 2008 încoace! Printre planurile sale se numără, de exemplu, desființarea Poliției Locale, în actuala sa formulă. Deși știe că nu va fi primar, Răducanu susține, pe de altă parte, că partidul din care face parte este în creștere spectaculoasă în sondajele de opinie. Conform deputatului, UNPR se învârte pe la 15-20% din preferințele alegătorilor din Timiș! Unde, pe cine și când a fost făcut acest sondaj nu se știe, așa cum nu se știe nici pe ce planetă sau în ce dimensiune spațio-temporală „progresiștii” ar putea atinge un scor din două cifre. Dacă vreți totuși să votați Răducanu și pajura, iată și două dintre obiectivele acestuia: modernizarea cartierului Kuncz, pe unde trecerea piticului din campania din 2008, n-a lăsat urme vizibile, dar și reducerea poluării de la Continental, asupra căreia deputatul a făcut, în aprilie 2013 (!!) o interpelare în parlament.
Comentarii prin facebook