Primăria Timișoara a finalizat licitația pentru lucrările neprevăzute la proiectul de trafic management şi supraveghere video. Banii, aproximativ 1,3 milioane de euro, au fost aprobați în luna aprilie, pentru cheltuieli neeligibile proiectului inițial. Acesta trebuie finalizat în patru săptămâni. Altfel, se pierd peste cinci milioane de euro.
Proiectul de trafic management şi supraveghere video prevede semaforizarea a 44 de noi intersectii, modernizarea semaforizărilor în alte 90 de intersecții, montarea a 13 radare de informare și a 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și mai multe panouri pe care vor fi afișate diverse informări. Acesta este este executat de Swarco Traffic Romania SRL – SC Avitech SRL – SC Swarco Mizar SpA., la un preț de 19,9 milioane de lei, fără TVA, cu termen de finalizare 30 iunie 2016. Proiectul a fost inclus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în lista celor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013, care pot face însă obiectul unor acte adiţionale de prelungire a duratei acestora. Condiția: adoptarea unei HCL care să aprobe includerea, în lista de investiţii pentru anul 2016, a proiectului al cărui termen de finalizare se prelungeşte, cu precizarea valorii estimate necesare. În decembrie 2015, CL Timişoara a aprobat atât data limită de finalizare a proiectului „Trafic management și supraveghere video” ca fiind 30 iunie 2016, cât și includerea în bugetul local pe 2016 a sumei de 3,9 milioane de lei, contravaloarea facturilor nedecontate până la 31 decembrie 2015.
În luna aprilie, consilierii au aprobat încă 6 milioane de lei pentru același proiect, sumă prevăzută deja în bugetul pe 2016. „Sunt necesare și alte lucruri care nu au fost la acea vreme prevăzute, fie din motive de imprevizibilitate, fie din motive de neeligibilitate a unor cheltuieli. Banii pentru lucrurile care au apărut au fost deja aprobați, dar de la autoritatea de management s-a cerut să nu fie două hotărâri, ci să se cumuleze (…) Dacă nu asiguram comunicațiile pentru acest proiect, proiectul nu va funcționa. Dacă nu se realizează toate conexiunile cu fibră optică nu pot comunica între ele camerele. Drept urmare, proiectul este afectat, nu financiar, el rămâne așa cum a fost conceput. Este altă licitație! Așa ni s-a recomandat”, a explicat primarul Nicolae Robu. Acum, primăria a anunțat finalizarea licitației pentru „lucrări pentru îmbunătățirea proiectului – Trafic management și supraveghere video”, care includ „construcții și instalații, utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu montaj”. A existat un singur ofertant, care a și fost desemnat câștigător. Este vorba despre firma timișoreană Backup Tehnology SRL, care și-a adjudecat lucrarea pentru suma de 5,81 milioane de lei, cu tot cu TVA. Societatea are ca obiect de activitate „distribuția echipamentelor destinate sistemelor de securitate. proiectarea și instalarea de alarme antiefracție și antiincendiu, supraveghere video, automatizări și sisteme de ordonare a cozilor în așteptare și rețele de date-voce”. Unda verde ar trebui să fie funcțională la 1 iulie.
Comentarii prin facebook