Pe vremuri, când la șefia filialei județene se afla un cetățean „de onoare” al Timișoarei (să-i fie sănătos genunchiul lui Gheorghe Ciuhandu), social-democrații de la PSD aveau pâinea, cuțitul și mai ales barosul cu care să facă „curățenie” în instituțiile pe care le preluau după o sesiune de alegeri. Era o dovadă de bună organizare și o imagine de partid dintr-o bucată, nu ca în alte grupări cu finețuri democratice, care se mai împiedicau de lege când făceau loc propriilor lipitori de afișe. Nu, atunci la PSD se punea pe masă captura și lupii din jurul mesei hăpăiau de foame până ce capul Famigliei stabilea cine, cum și unde. Nu se punea problema că vreun fraier face pe deșteptul și își cere drepturile în instanță, fiind cât se poate de clar că PSD știa cum să convingă un om că nu e el cel mai bun director de pe planetă, că și el a fost pus tot pe algoritm politic de cei de dinainte și că hoția, după caz, nu are culoare politică, astfel că bubele dreptei nu sunt cu nimic mai prejos decât strașnicele tunuri ale stângii politice românești.
Nu știu dacă acum PSD mai procedează la fel. Poate lumea s-a mai emancipat, iar șefii și șefuții nu uită cât sunt ei de cetățeni europeni, cu drepturi. Aflu însă că președintele Sorin Grindeanu nu mai vrea politică la consiliul județean, ci doar acte de administrație pură. Numai că, din dorința asta de eliberare a CJT de politică, gestul lui Sorin Grindeanu tocmai a politică miroase de la o poștă. Mi se pare normal să vrei să dai la o parte un director care făcea campanie electorală predecesorului, dar, la urma urmelor, și acest gest de dreptate tot politică se va numi. Cum vor fi „plantați” înlocuitorii? Cu ajutorul unor concursuri în care „meritocrația” dă pe afară? Să fim serioși! Cine se simte cu musca pe căciulă va pleca și nu-și va expune statutul de persoană șantajabilă. Victimele colaterale însă vor riposta în instanță, iar noi, contribuabilii, vom fi cei care plătim funcționarilor salariile din urmă obținute în urma unor procese de durată. N-ar fi prima oară să se întâmple așa și cu siguranță nu murim noi din conflictul ăsta absurd dintre legislația ce protejează funcționarul și interesele partidelor care au votat legea.
La Consiliul Județean Timiș situația chiar e haioasă. Nu e ca și cum a plecat un liberal și a venit un social-democrat, care să vrea să-și pună oameni sincronizați perfect cu președintele. Nu, la CJT a fost un președinte social-democrat, urmat de unul cu aceeași meteahnă. Oameni pentru care la un moment dat s-au dat OK-uri și sforile oricum ajungeau până-n partid. Cum am privi-o, tot a algoritm miroase, chiar dacă noul șef al CJ promite administrație pură, fără politică. Iar dacă asta e mireasma cu ne-am obișnuit, măcar să nu se mai lase loc de atâta ipocrizie. Guvernul Cioloș a vrut ceva reformă în acest sens. Ca o garnitură politică să fie schimbată fără atâta fățărnicie de o alta, în urma unor alegeri. Numai că Cioloș nu mai apucă zilele alea în funcția de prim-ministru, iar Parlamentul României numai de reformă în administrație nu are chef.
Presa locală vorbea zilele trecute de un fenomen la fel de ciudat în instituții publice conduse de liberali. Primăria Timișoara ar fi fost un loc unde se împărțeau cel puțin funcții de directori și de consilier personal al edilului Robu, inclusiv celor de la PMP și UNPR, cu care PNL plănuiau să facă alianță la consiliul județean. Nu a mai ieșit lipeala, dar cum se făcea selecția asta atât de precisă? Sigur-sigur ar fi fost pemepistul ala cel mai competent om pentru postul respectiv? Sau uneperistul lu’ pește era sută la sută mai pregătit decât alt candidat în cazul unor concursuri pe bune? Că nu cred că loialitatea politică de moment a unor lideri de organizații ar trebui să fie suficientă pentru ocuparea de funcții în administrația publică. Apropo, chiar sunt curios care va fi „specialistul” PSD, PMP ori ALDE care va reprezenta CJT în structurile decizionale ale ACS Poli.
Comentarii prin facebook