Liga Profesionistă de Fotbal a dat-o la întors, joi, câteva ore în cazul Rapid. Dacă la prânz susținea că alb-vișiniii nu vor juca în Liga I, din cauza falimentului, seara au pasat cazul către Federația Română de Fotbal. Victimă în acest ping-pong absurd: Poli Timișoara. Primarul Nicolae Robu vorbește despre o abordare „mineriadistă”.
Rapid nu știe încă dacă va juca în ediția 2016/2017 a Ligii I, decizia fiind acum în mâna Comisiei de disciplină a Federației Române de Fotbal. S-a ajuns aici după ce LPF a tărăgănat nepermis de mult speța, în situația în care Liga I începe vineri, 22 iulie. Inițial, Rapidului i s-a spus că nu va putea rămâne în prima ligă decât dacă obține de la instanță o sentință privind suspendarea procedurii de faliment. Curtea de Apel București a decis însă miercuri, 20 iulie, să amâne pronunțarea până în 24 august. În aceste condiții, joi, 21 iulie, la prânz, LPF invita Poli Timișoara în Liga I. Câteva ceasuri mai târziu însă, situația a fost trimisă către Comisia de disciplină a FRF, iar meciurile Rapidului au fost amânate.
Primarul Nicolae Robu a aflat că Poli nu va juca în Liga I și a reacționat. „Eu, ca iubitor de fotbal, regret situația în care a ajuns clubul Rapid, al cărui nume îl respect pentru ce a însemnat el în fotbalul românesc și inclusiv pentru performanța sportivă din anul competițional 2015 / 2016 (…) Clubul Rapid este, alături de un simbol, o societate comercială și, prin urmare, trebuie să respecte toate legile incidente societăților comerciale. Ajungând în faliment, societatea comercială Rapid, ca oricare alta într-o asemenea situație, nu mai este condusă de acționarii / asociații săi, respectiv de organele executive numite de aceștia, ci de lichidatorul numit de instanță. Iar acesta -dar, de fapt, nimeni!- nu are dreptul să mai angajeze nicio cheltuială câtă vreme starea de faliment persistă, tot ce legea permite să se facă fiind doar acțiuni de lichidare (..) Considerăm acțiunea de înscriere în Liga 1 a societății în faliment «Rapid» drept ilegalitate crasă, sfidare, pur și simplu, a justiției și a normelor statului de drept și facem cunoscut tuturor persoanelor implicate, începând cu lichidatorul – dacă se confirmă că inclusiv el ar fi încălcat legea -, că Asociația ACS Poli Timișoara va depune plângere penală la adresa lor, alături de solicitarea în instanță de daune pentru privarea de dreptul regulamentar de a evolua în Liga 1 în situația dată; adăugăm că suntem convinși că organele în drept se vor autosesiza ele însele, oricum. Ne place să credem că în România anului 2016, cu adevărat nimeni nu este mai presus de lege, că abordarea «mineriadistă» nu-și mai are în niciun fel locul”, a scris Robu. Poli Timișoara ar fi jucat în Liga 1 cu penalizare de 14 puncte și fără o sursă certă de finanțare.
Comentarii prin facebook