Primăria Timișoara are în grijă 12 toalete publice, în mai multe locuri din oraș. Nu sunt toate deschise și nu toate sunt foarte… prietenoase cu utilizatorii, dar consilierii locali au votat, joi, suma care va fi plătită de la bugetul local pentru igienizarea acestora. Este vorba despre aproape 200.000 de euro!
Primăria Timișoara are, în acest moment, 12 toalete publice fixe, dar nu toate sunt funcționale. Acestea sunt amplasate în Piaţa Ţepeş Vodă, lângă tribunal, Parcul Rozelor, două de la intrările în Parcul Copiilor, în Piața Traian, pe strada Porumbescu, în parcul Carmen Sylva, pe Bd. Iuliu Maniu, în Parcul Uzinei, Parcul Central și Parcul Botanic. Teoretic, acestea funcționează, iarna, până la ora 16, iar vara, până la ora 23. Unele dintre ele sunt însă insalubre și au porțile ferecate de-a lungul zilei, deși reprezentanții PMT susțin că toate sunt deschise, cu excepția celei din Parcul Rozelor, care este închisă în fiecare luni, pentru curățenie. În plenul de joi, pe ordinea de zi a fost un proiect care se referă la „aprobarea tarifelor percepute de către operator pentru serviciile de curăţenie şi redevenţa datorată de operator în vederea aplicării HCL nr. 209/27.05.2016, privind delegarea a activităţii de curăţenie a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea aparatul de specialitate al primarului, a activităţii de curăţenie a Complexului Sportiv Bega, a Sălii Olimpia şi a activităţii de curăţenie a WC-urilor publice din municipiul Timişoara, prin încheierea unui contract de delegarea a gestiunii serviciilor prin negociere directă cu S.C. Drumuri Municipale Timişoara S.A”.
Conform acestui proiect, primăria va plăti pentru igienizarea toaletelor publice exact 61.979,76 de lei pe lună! Consilierul PSD Gabriela Popovici a adus în discuție suma care i se pare exorbitantă și ajunge, anual, la aproximativ 744.000 lei. Consilierul PMP Raluca Popescu a vrut să știe câte dintre aceste toalete sunt accesibile și pentru persoanele cu dizabilități și a aflat de la un reprezentant al Direcției Patrimoniu că numai patru sunt în această situație. Altele nu vor putea fi dotate cu astfel de facilități, pentru că sunt situate în subteran și acest lucru nu este posibil. În cele din urmă, consilierii au votat proiectul în forma propusă inițial. Acesta poate fi consultat aici.
UPDATE: „Sunt sume considerabile care vor fi plătite pentru întreținerea contractelor. Problema este că nu sunt însoțite de servicii corespunzătoare, pentru că ele din start, în acele cabine, nu se pretează la a asigura curățenia necesară și toate standardele. Nu este obligația SDM ca, din banii primiți pentru aceste servicii, să construiască toalete, dar noi trebuie să dăm o hotărâre de consiliu local prin care să aprobăm această propunere a mea, de demarare a un program de construire de toalete civilizate în oraș, pentru a renunța la așa-numitele toalete ecologice. Sigur că ele vor mai exista în locuri excepționale în care nu ai cum să construiești și sunt necesare, dar, pe cât posibil, aș dori să avem toalete construite la standardele lumii civilizate de astăzi”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Comentarii prin facebook