Consiliul Local Timişoara a aprobat, în ultimul plen, cooptarea clubului de handbal masculin Politehnica la SCM. Dacă nu se va ajunge însă la un acord cu jucătorii care au de primit bani de la club, mutarea nu va ajuta în niciun fel echipa care, teoretic, ar urma să joace în Cupa EHF. Totul se va decide săptămâna viitoare.
Proiectul prin care CH Politehnica Timişoara a trecut sub „umbrela” SCM a trecut în unanimitate de plenul CL, deși au existat unele discuții legate de modul în care vor fi achitate datoriile clubului. „Am nevoie de garanții că nu preluăm datorii, pasive. Scrie clar că dacă echipa are restanțe financiare, echipa care a preluat nu va fi înscrisă în campionat decât după stingerea acestora. Dacă am garanția că nu ne va costa această preluare, voi vota pentru acest proiect”, a spus Alfred Simonis (PSD). Teoretic, noua structură ar urma să preia locul din campionat al clubului care aparţine de Universitatea Politehnica, fiind doar o mişcare birocratică. Lucrurile nu sunt însă atât de simple, deoarece vechiul club are aproximativ 900.000 de lei datorii către jucători și antrenori.
„Proiectul pentru preluarea la structura municipalității, SCM Timișoara, a locului în Liga Națională de la CSU Politehnica Timișoara preuspune o hotărâre în regim de urgență. Altfel ieșim din calendarul Federației Române de Handbal. Această hotărâre reprezintă un act de voință (…) S-a invocat de către juriști lipsa unor prevederi mai ample referitoare la tot ce se transferă de la clubul CSU Politehnica la SCM și lipsa unui document din partea Federației Române de Handbal, care să stipuleze clar că acest transfer de la un club la altul este permis. A fost vorba de o neînțelegere, în sensul că nu avem ce să prevedem cu referire la un transfer de patrimoniu. Nu se transferă o structură sportivă, tot ce se transferă este un loc în Liga Națională și dreptul de reprezentare în Cupa EHF. A rămas problema documentului de la FRH, dar, dacă federația nu acceptă acest transfer, hotărârea de consiliu local ar deveni caducă”, a explicat, în plen, primarul Nicolae Robu. Alin Stoica, jurist al PMT, a spus că nu poate garanta că datoriile nu vor trebui achitate, dar în orice caz plata nu se va face de către primărie sau SCM.
Directorul SCM, Radu Ţoancă, susține că s-a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții legali ai jucătorilor care au de primit bani. „S-a întâmplat un prim pas legal pentru ca și în sezonul viitor să putem juca în Liga Națională și pentru a ne consolida acel loc trei obținut în sezonul trecut, prin participarea în Cupa EHF. S-a votat un proiect prin care, din sezonul 2016/2017, locul deținut de CSU Poli, de vechea entitate, va fi preluat de SCM. Această preluare se va face în condițiile legii și ale punctului 9.1 din regulamentul Federației Române de Handbal, care este foarte strict și face referire inclusiv la datorii. SCM nu va prelua datorii către jucători, către terți sau alte litigii patrimoniale. În acel articol 9.1 se spune că datoriile către jucătorii care vor trece la noul club sau care nu trec la noul club, dar au avut datorii de la clubul cedent vor primi acei bani, altfel echipa nouă nu va putea fi înscrisă în noua competiție sau i se vor bloca transferurile de jucători. Am înțeles că din vechea structură s-a găsit o formulă cu avocații jucătorilor care au plecat și au depus memorii, prin care aceste datorii se vor stinge, până la finele acestui an, din zonă exclusiv privată, fără bugetul public. Fără aceste documente duse până săptămâna viitoare la federație, nu ne putem afilia”, a declarat Ţoancă.
Comentarii prin facebook