Ceau, Cinema! stă să înceapă și va fi plin de surprize pentru cei care iubesc filmele. Ediția cu numărul patru are loc în perioada 20-23 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală cu cinematograf modernizat din România.
„Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat în premieră în România la gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!. Filmul, inclus în secţiunea competiţională „East of the West” a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, unde a câştigat Marele Premiu al Juriului Fedeora, îl are în centru pe tânărul Costi (Alexandru Potocean). Sătul de propriile probleme de cuplu, i se face brusc dor de poveștile tatălui său (Adrian Titieni). Astfel se hotărăște să treacă pe la el și să meargă împreună de sărbători la mama și frații lui, cu toate că niciunul dintre ei nu-și dorise asta. În premieră la Timişoara şi la a doua proiecţie din România, la Ceau, Cinema! va putea fi văzut și „Ouăle lui Tarzan”, cel mai nou documentar al regizorului Alexandru Solomon. Acțiunea din „Ouăle lui Tarzan” are loc în Suhum, capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial, aflată pe malul oriental al Mării Negre. Pe o colină deasupra orașului se întinde parcul unui institut medical de cercetare pe maimuțe, înființat de sovietici în anii ‘20. La discuţiile de după proiecţia-eveniment vor participa regizorul Alexandru Solomon şi producătoarea Ada Solomon.
În parteneriat cu One World Romania, Ceau, Cinema! va programa totodată două dintre documentarele de succes ale ultimei ediţii a prestigiosului festival din Bucureşti. Este vorba despre „Un film autist normal”, al regizorului ceh Miroslav Janek, care explorează lumile a cinci copii diagnosticaţi cu autism în diverse forme şi gradem, și de „O viaţă germană” („A German Life”, 2016), coproducţie Austria-Germania, un tulburător interviu, realizat în alb-negru, cu Brunhilde Pomsel, fostă secretară a lui Joseph Goebbels, ministrul nazist al propagandei. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Mai multe informații găsiți aici și aici.
Comentarii prin facebook