Liceul de Arte Plastice face inca un pas spre demolare. Robu lauda proiectul imobiliar de la doi pasi de primarie

Fostul Liceu de Arte Plastice este tot mai aproape să devină istorie. În locul lui va apărea un complex imobiliar modern, care include și un bloc cu 10 etaje. Disputele pe subiect sunt încă aprinse. Reprezentanții OAR Timiș susțin că ar vrea să vadă soluții alternative, în timp ce primarul Nicolae Robu spune că proiectul este foarte bun.

Proiectul care prevede transformarea fostului liceu de arte plastice într-un complex modern de clădiri de „locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar-bancare, comerciale, culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” a revenit în actualitate. Studiul de oportunitate legat de acest proiect a apărut pe site-ul Primăriei Timișoara, iar cei interesați au putut depune observații până în 13 iulie. Nota noului studiu este semnată de arhitecții Ioan Andreescu și Vlad Gaivoronschi și, conform acesteia, din actualul ansamblu va fi păstrată numai clădirea în care funcționează acum Inspectoratul Școlar Timiș. A apărut acum și reacția Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș. „Se preconizează demolarea clădirii fostului Liceu de Arte Plastice din Timișoara. Demolarea este justificată prin intenția derulării unei investiții private pe terenul respectiv și susținută prin parteneriatul dintre Primăria Timișoara și Fundația Caritatea (…) Oportunitatea investițiilor în zonele istorice este în afara oricărei discuții, făcând parte din Strategia de Dezvoltare a Timișoarei. (…) Intenția declasării unui monument istoric listat și demolării creează un precedent îngrijorător, care arată că lista monumentelor istorice nu are nicio valoare”, susțin reprezentanții OAR. Ei spun, pe de altă parte, că s-au opus parteneriatului între Primăria Timișoara și Fundația Caritatea, proprietarul clădirilor, deoarece acest act ar promite „indici urbani care nu respectă reglementările urbanistice în vigoare”. Arhitecții afirmă, de asemenea, că regimul de înălțime este limitat: „pentru clădirile cu funcțiuni deosebite și aflate în poziții urbane privilegiate/dominate, prin PUZ se pot stabili regimuri de înălțime mai mari, fără a depăși 25m în punctul cel mai înalt, pe o lungime de fațadă de cel mult o treime din totalul lungimii de fațadă către domeniul public”.

Recomandăm analizarea unor soluţii alternative, sustenabile atât pentru investitor cât și pentru oraș, care să profite de existenţa clădirilor protejate din cvartal, să nu afecteze negativ structura urbană a zonei și să respecte reglementările urbane prevăzute de noul PUG. Solicităm administraţiei publice locale să retragă orice formă de susţinere pentru scoaterea Liceului de Arte Plastice din Timișoara de pe lista monumentelor istorice şi să îşi asume liniile strategice aprobate prin Planul integrat de acţiune pentru cartierele istorice din Timişoara şi Masterplan – Strategia de dezvoltare spaţială a Municipiului Timişoara. (Comunicat OAR, filiala Timiș)

Proiectul are un susținător fervent în persoana primarului Nicolae Robu. „Nu știu care este stadiul, investitorul a intrat pe procedură și nu știu în ce stadiu s-a oprit, nu e treaba mea. Știu că a apărut un proiect pe care l-am considerat foarte bun, care nu arăta nici într-un caz așa cum văd că prezintă unii pe mediul online imagini, unul care păstra clădirea unde funcționează Inspectoratul Școlar și prevedea demolarea doar a clădirii unde a fost Liceul de Arte Plastice (…) Această clădire nu e monument, arhitecții spun că nici măcar nu a fost proiectată de arhitecți, ci de ceva ingineri la acea vreme. Tot arhitecții spun că nu are nicio valoare arhitecturală, ei spun, numai că acești oameni au multiple fețe. Ei astăzi spun așa, mâine spun altfel, după interese (…) Trebuie să ai super înalte studii de arhitectură și urbanism ca să vezi că această clădire e lipsită de valoare? A fost acolo Liceul Israelit? Foarte bine, se păstrează un colț in memoriam pentru Liceul Israelit. Dacă Federația Asociațiilor Evreiești din România consideră că poate fi demolată clădirea, cine vine atunci să pună problema din perspectiva asta sensibilă?”, spune edilul.

Citește și: Blocul de 10 etaje de langa Primaria Timisoara revine. Se cere dezbatere publica

Citește și: Liceul de Arte Plastice ramane in ceata. Primarul Robu promite dezbatere publica pe orice proiect din zona

Acesta afirmă, pe de altă parte, că imaginile apărute în mediul virtual nu sunt 100% reale, dar admite că, în principiu, proiectul așa arată. Singurele obiecții au fost legate de… culoare. „Sunt numai aspecte volumetrice, atâta tot, proiectul arată cu totul altfel. În principiu așa arată, dar pe culori deschise. Culorile contează, nu e totuna să fie în ton cu culoarea primăriei, spre exemplu, sau să domine primăria printr-o culoare tare. Asta a fost obiecția pe care am avut-o. Am avut obiecția de culoare și la vremea respectivă se avea în vederea și demolarea clădirii în care funcționează Inspectoratul Școlar. Consider că acea clădire este valoroasă și din punct de vedere arhitectural și nu se justifică demolarea ei (…) Dar de ce nu e normal să putem crea și un bulevard aici pe lângă? Trebuie să ținem o clădire în paragină? Faptul că acolo s-au întâmplat lucruri notabile nu înseamnă că trebuie să ținem clădirea pentru asta. Se păstrează un colț în noua investiție și ca omagiu pentru Grupul Sigma, și pentru tot ce vrem noi. Unde ar fi ajuns orașe precum Parisul, Roma șamd dacă nu s-ar fi făcut o filtrare, ce e monument adevărat și ce nu e?”, a mai declarat primarul Timișoarei. Fundația Caritatea va dona municipalității o bucată de teren, pentru a putea fi lărgit Bd. 20 Decembrie.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Sorin Aradean a spus: (august 2nd, 2017 at 10:40 )

OAR semnaleaza faptul ca: „Intentia declasării unui monument istoric listat si demolării creează un precedent îngrijorător, care arată că lista monumentelor istorice nu are nicio valoare.”
Dati-mi voie sa spun ca nu declasarea ridica semne de intrebare, ci motivatia cu care o asemenea cladire a ajuns pe lista de monumente, desi e clar ca lumina zilei ca nu are nici o valoare arhitectonica (spre deosebire de cladirea ISJ, o adevarata bijuterie).

Ma bucura faptul ca, Comunitatea Evreiasca si-a dat acordul ptr demolarea acestei cladiri (fost Liceu Evreiesc), caci Timisoarei nu-i va fi ciuntita deloc salba de simboluri iudaice cu adevarat reprezentative prin frumusetea lor, sinagoga din zona Traian fiind un bun exemplu in acest sens.

Geo a spus: (august 2nd, 2017 at 10:59 )

Pe când primăria părăsește clădirea unei școli și își face o clădire modernă și prietenoasă cu cetățenii? (parcare pentru cetățeni, săli de așteptare suficiente, centru de informare modern și fără amețiții ăia de polițiști de carton, care dau o senzație de Burkistan).

anteconbega a spus: (august 2nd, 2017 at 15:14 )

Nu-i poti cere lui Robu ceea ce nu are: respect fata de Timisoara si trecutul ei. Vinitura-i vinitură.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara

Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, se dezbat mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat de CNI...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie

O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, se dezbat mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat de CNI...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara
O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic” constituit în cadrul instituției. Acestă acreditare marchează un pas semnificativ în consolidarea rolului UVT ca pol de inovație în regiune și întărește capacitatea centrului de a oferi servicii de top în domeniile Digital (Economie digitală și tehnologii spațiale), Green (Mediu și eco-tehnologii),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic
Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care vor participa vor fi înghesuiți în cea mai mare sală care e la sediul Prefecturii Timiș, una de 28 de locuri, Sala Video. Importante pentru regiune sunt două dintre proiectele care vor fi votate, anume cel pentru deschiderea punctului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj, societate deținută de cei de la Strabag, care contestau licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a Centurii Vest Timișoara. Data la care se închidea, inițial, procedura era 29 martie. ARL a depus contestația în ultimul moment, ceea ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă
Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor la catedră. Acesta a fost subiectul unei adevărate lecţii deschise la UPT, unde s-a vorbit despre germanii din această parte de ţară. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling
În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind noul stadion al oraşului, Druckeria le solicită politicinilor timişoreni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice privind acest obiectiv. Intevenţia vine după mai multe schimburi de replici între preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, şi Alfred Simonis, preşedintele PSD...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului
În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Top