În urmă cu un deceniu, niciun om „onorabil” nu și-ar fi făcut vreun tatuaj. Sau, dacă totuși îl avea, îl ținea ascuns, pentru că nu dădea bine. În prezent, numărul celor care au ales să-și tatueze pielea este tot mai mare. Artiștii tatuatori și psihologii au ajuns la aceeași concluzie în privința motivelor pentru care românii iau cu asalt saloanele de specialitate.
Andreea Adam este, fără doar și poate, o apariție. La 25 de ani, cochetează cu modellingul și cu fotografia și n-are cum să nu-ți sară în ochi: are 1,83 m și multe, multe tatuaje. „La 16 ani mi-am fãcut primul tatuaj. A fost un șarpe. Apoi am continuat”, povestește tânăra. Acum are tatuaje pe brațe, pe degete, pe față, pe spate, pe piept, pe coaste, șold, abdomen și picior. Pe un braț o gheișă și un samurai. Pe celălalt, peste câteva zile, va începe să i se tatueze un Buddha. „Deocamdată nu știu dacă și când am să mă opresc. Tot ce știu e că vreau să-mi umplu corpul cu povești”, spune Andreea.
„Eu mi-am făcut tatuaj ca să mă remarc. Pur și simplu nu îmi place să trec neobservată”, explică Alina Bajko, tatoo artist. Din 2009 are propriul salon deschis în Timișoara. În trei ani, numărul clienților aproape că s-a dublat.
Valentin Saioc, Mahu, a lucrat în primul salon deschis la Timișoara după Revoluție. În 1998, când prietenul lui, Ciprian Telescu, a deschis salonul, erau singurii în oraș. „La vremea aceea, dacă intrau doi-trei oamnei în salon să se uite, zilnic, era ceva. Poate unul din ei se și tatua. Acum vin câte 20 de oameni”, povestește artistul.
Nu doar numărul celor care vor să se tatueze a crescut, ci s-a modificat și tipologia celor care își doresc așa ceva. „Înainte veneau golani, stripteuze sau rockeri underground. Acum, cei care vin sunt oameni obișnuiți. Am tatuat de la avocați și directori de firmă, până la pușcăriași, casnice sau tinere nemulțumite de corpul lor”, spune Mahu.
Artiștii tatuatori sunt de acord că, prin tatuaje, oamenii încearcă, de fapt, să evadeze din inerție. În proporție de 90%, se inspiră din ceea ce văd pe ecrane. Mahu spune că a tatuat stelele Rihannei de s-a săturat. „Oamenii stau tot timpul în fața televizorului, așa că ne cer să reproducem tatuajele celor pe care îi văd. În top sunt steluțele Rihannei sau crucea cu aripi de îngeri a lui David Beckham. Oamenii preferă să se tatueze exact în locurile în care sunt tatuate vedetele. E vorba de influențe și imitație”, povestește Alina Bajko.
Psihologii au și ei o explicație pentru numărul mare de oameni care se tatuează. „Anii în care trăim aduc o presiune socială tot mai intensă în privința imaginii pe care o proiectăm în lume. Imaginea de sine pe care ne-o construim este profund influențată de o industrie a imaginii, care vinde iluzii. Lumea virtuală contribuie mult la crearea unor identități vizuale, la fel dezvoltarea tehnologiei și accesul la fotografie, design, grafică pe calculator. În opinia mea, tatuajele sunt un limbaj non-verbal care exprimă ceea ce cuvintele nu mai reușesc. Privind un tatuaj, poți vedea frânturi dintr-o lume interioară tributară unei societăți flamânde de imagini”, susține psihologul Raluca Faur.
În Timișoara sunt, în prezent, șapte ateliere de tatuaje, dar și mulți artiști independenți care lucrează de acasă. Cererea e uriașă. „Suntem patru în salon și cu toții avem programări până în septembrie”, conchide Alina Bajko.
foto: arhiva personală Andreea Adam
Comentarii prin facebook