Pe lângă tendința estetică, obiectiv deloc neglijat de societatea zilelor noastre, deosebit de important este aspectul reprezentat de conservarea țesuturilor dentare sănătoase, astfel încât rezistența lor să fie cât mai mare. În întâmpinarea acestor imperative vin cu mare încredere restaurările coronare unidentare reprezentate de incrustațiile din ceramică.
Trebuie subliniat faptul că conceptul de inlay ceramic datează de la sfârșitul secolului trecut, dar datorită rezistenței scăzute a materialului și a lipsei unui mediu de fixare adecvat, nu au avut succes terapeutic. Dar, odată cu dezvoltarea recentă a sistemelor integral ceramice și a posibilității de a obține o adeziune micromecanică între ceramică și structurile dentare, inlay-urile și onlay-urile ceramice au reușit să devină tot mai mult o alternativă modernă de restaurare coronară.
Există trei avantaje distincte față de alte tipuri de restaurări dentare și anume: avantajul estetic, cel al rezistenței structurilor dentare și cel al conservării structurii dentare.
Incrustatiile ceramice se indică în mod special dinților ce prezintă leziuni carioase mari, cu margini de smalț nesusținute. De asemenea se indică în cazul dinților cu tratament endodontic, la care cavitatea de acces a compromis rezistența dintelui. Cavitățile a căror preparare nu poate duce la o formă retentivă, iar rezultatul estetic nu este deosebit, definesc o altă indicație pentru inlay-urile și onlay-urile ceramice.
Fiind realizate în laboratorul de tehnică dentară, incrustațiile ceramice refac perfect forma dintelui, iar punctul de contact interdentar se va reface integral. Incrustațiile din ceramică au o estetică dentară de invidiat și o daptare marginală superioară. Culoarea obținută nu se modifică, așa cum se întâmplă în cazul refacerii dintelui cu materiale compozite. Nu colorează dintele și respectă culoarea inițială. Prin refacerea conturului dintelui, inlay / onlay-urile contribuie la întreținerea sănătății gingiei. O incrustație dentara este mai rezistentă la uzură decât o simplă obturație (plombă).
O altă caracteristică a incrustațiilor ceramice ce vine în avantajul pacienților este dată de timpul redus de lucru și de numărul scăzut de ședințe de tratament și anume, două. În prima etapă medicul prepară cavitatea și ia amprenta dentară, iar în cea de a doua ședință se va cimenta piesa protetică.
Biocompatibilitatea dată de structura materialelor folosite în realizarea tratamentului prin intermediul incrustațiilor ceramice reprezintă un alt avantaj major al acestora.
DentalDesign Timisoara
www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro
Comentarii prin facebook