„Am facut 140 de kilometri de asfalt in Timis, nu s-a intamplat niciodata asa ceva”

Zeci de milioane de euro şi multe planuri – aşa arată agenda de investiţii pentru anul 2011 a Consiliului Judeţean Timiş. Preşedintele Constantin Ostaficiuc spune că lucrările la deponeul de la Ghizela, executate momentan pe banii CJT, vor fi terminate în primăvară şi speră ca UE să finanţeze integral investiţia. Instituţia va continua să susţină echipa Poli Timişoara, considerată un simbol al zonei.

Domnule Ostaficiuc, cum stă Consiliul Judeţean Timiş la capitolul fonduri europene pentru investiţii în anul 2011?
În acest an, Consiliul Judeţean Timiş şi-a propus, în primul rand, să cheltuiască banii din Programul Operaţional Regional la infrastructură rutieră, unde sunt trei proiecte câştigate.. Discutăm de drumurile judeţene Timişoara – Lugoj, de fapt de la Bacova la Lugoj, de centura de ocolire a Buziaşului şi de Sânnicolau Mare – Periam, limită cu judeţul Arad. Valoarea lor este de aproape 20 de milioane de euro. În al doilea rând, ne propunem PID-ul, unde colaborăm cu Primăria Timişoara şi avem trei proiecte care urmează să intre în jurizare. Este vorba de centrul de afaceri de la fostul comisariat militar, de pe strada Sf. Ioan, unde vor fi găzduite biblioteca judeţeană, un centru de afaceri şi un centru pentru inovare, apoi de Parcul Industrial pentru Energia Alternativă, de cele 15 hectare pe care le avem în zona Covaciului, pentru care proiectele s-au depus deja la ADR Vest, şi Casa Dinu, o casă experimentală în Săcălaz, pentru copiii instituţionalizaţi care au ieşit din sistem. Ei vor avea unde să locuiască şi, în plus Casa Dinu va fi alimentată cu mai multe feluri de energie alternativă. Apoi am câştigat proiectul pentru Muzeul Banatului, tot prin Programul Operaţional Regional, unde valoarea este de opt milioane de euro, şi începem practic în acest an. Avem apoi cea mai mare investiţie, în afară de lucrările de infrastructuă, şi anume deponeul de la Ghizela, unde ne îndreptăm spre 20 de milioane de euro. Mai avem o investiţie care, în prezent, se află la Bruxelles, unde va fi jurizată în două sau trei săptămâni. Acesta ne va aduce un câştig de 118 milioane de euro. Este vorba despre masterplanul apă-canal. Sunt şi alte proiecte pe programele transfrontaliere şi pe cele dedicate dezvoltării regionale.

Aţi pomenit de deponeul ecologic. Care este situaţia acolo, în condiţiile în care există voci din consiliul judeţean care spun că lucrările ar fi trebuie terminat la finele lui 2010?
Cine a făcut aceste afirmaţii le-a făcut ori în necunoştinţă de cauză, ori din bună intenţie, din dorinţă. Deponeul este în programul lui, este terminat în proporţie de 85-88% şi va fi finalizat în această primăvară. Deocamdată lucrăm din banii consiliului judeţean. Iarna ne-a oprit, probabil că vremea ne va permite în următoarele două săptămâni să lucrăm, aşa că se va lucra în continuare. Deci, în sfârşit, această legendă începută în urmă cu foarte mulţi ani în judeţul Timiş, se va încheia în 2011.

Pe partea de finanţare cum staţi la această lucrare?
Ne aşteptăm să primim întreaga valoare, dar nu avem confirmată finanţarea cu întreaga sumă din partea Comunităţii Europene. Deocamdată, finanţăm lucrarea din bugetul propriu. Suntem în faza finală a depunerii documentaţiei, am făcut efortul acesta cu siguranţa şi speranţa că în acest an ne vom reîntregi bugetul prin banii europeni care ar urma să vină pe această investiţie.

Ministrul Elena Udrea a promis că, în acest an, va da foarte mulţi bani pentru reparaţiile drumurilor judeţene. Vă aşteptaţi la o sumă importantă pentru judeţul Timiş?
Da, Timişul întotdeauna a obţinut fonduri, şi în ultimii doi ani. Vreau chiar să fac următoarea remarcă: anul trecut am făcut 140 de km de asfalt în Timiş, nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Fără fonduri europene, bugetul a fost, anul trecut, de 14 milioane de euro, numai pentru drumuri judeţene. Am atras şi bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale, ne vom încadra în programul acela guvernamental de 10.000 de km de drumuri, pregătim documentaţia, care trebuie trimisă la Bucureşti până în 20 ianuarie.

Ce se întâmplă cu licitaţia pentru spaţiile din Bastion? De ce nu aţi organizat-o până acum? Lucrarea e gata de anul trecut.
Lucrările la Bastion s-au terminat în noiembrie. Trebuie să lămurim situaţia chiriaşilor care şi-au suspendat contractele pe perioada lucrărilor. Suntem în faza în care stăm de vorbă cu respectivii chiriaşi, tocmai pentru a le permite reintrarea în spaţiile pe care le-au deţinut, conform relaţiei contractuale avut cu noi. Unele contracte erau valabile până în 2013 sau chiar 2014. Am avut acceptul acestor oameni ca, în timpul derulării investiţiei, să-şi suspende activitatea. Acum e normal ca ei să fie primii care să revină. Având în vedere că spaţiile nu mai au aceeaşi configuraţie, e normal să existe o discuţie între părţi. În momentul în care aceasta se va încheia, va fi lansată şi licitaţia pentru spaţiile rămase disponibile.

Cum stă Consiliul Judeţean Timiş la capitolul transport şcolar?
Cred că cel mai bine din ţară! Asta nu neapărat datorită altor intervenţii, ci în primul rând proiectului iniţial, care a făcut ca, acum mulţi ani, landul Rhenania-Westfalia să doneze 50 de microbuze. Cu acestea am reuşit, la vremea respectivă, să demarăm acest program, când în România nici nu se punea problema unui astfel de transport. Acum s-a întregit cu dotările care au apărut prin inspectoratul şcolar, prin alte surse de finanţare.

Tocmai de aici întrebarea, pentru că se ştie că foarte multe maşini pentru transportul şcolar sunt stricate. Sunt pe butuci?
Da, din păcate, în general sunt pe butuci. Acele maşini hibrid, ARO… camionete să spun aşa, care într-adevăr nu au dat randamentul scontat şi asta e, sunt pe butuci, cea mai mare parte a lor.

O ultimă întrebare. Până la ce punct se implică consiliul judeţean în fotbal? Poli Timişoara este condusă de un investitor privat.
Consiliul judeţean se va implica întotdeauna în a susţine performanţa şi simbolurile Banatului. Poli Timişoara fiind un simbol, l-am susţinut şi-l vom susţine mai departe, în limitele legalităţii. Nu discut aici de un investitor privat, discut de un simbol şi de un fenomen, discutăm de Poli Timişoara ca de un simbol al Banatului. Întâmplător, în această perioadă există un investitor, acum câţiva ani era alt investitor, acum 30 de ani conducea partidul, acum 15 ani coducea poate Institutul Politehnic. Acest simbol trebuie menţinut. La anul poate să fie alt investitor sau altă relaţie. Până la urmă important este ca simbolul Poli Timişoara să existe şi să continue. Să nu uităm că, în acest an, clubul împlineşte 100 de ani de existenţă.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

popoviciul a spus: (ianuarie 17th, 2011 at 08:54 )

tare de tot, sefu! eu ma ocup in continuare de vrajitoare, iar tu vezi cu mai faci niste gaurele in bugetul judetean.

groapa a spus: (ianuarie 17th, 2011 at 10:00 )

Mai [cenzurat] cu barba, am fost ieri pana intr-un sat din Timis unde anul trecut ai asfaltat drumul. Acum era plin de gropi. Cum ai putut sa-ti bati joc in asa hal? Nici celalat [cenzurat] cu barba din oras inca nu a reusit sa faca o lucrare atat de proasta.

Ghita Falci a spus: (ianuarie 17th, 2011 at 11:00 )

Doamne-ajuta! In sfarsit un adevarat edil, manager si gospodar. A fost nevoie de un om cu experienta din Brasov sa vina sa dea o lectie de buna gospodarire, noua banatenilor. Cu tot respectul pentru autoarea de facto a interviului, cred ca intrebarile au fost pregatite sau macar desenate pe o foaie dictando de cei doi scribi de curtea ai domnului presedinte, adica si Milli si Vanilli. Mie unul mi-ar fi fost rusine sa spun ca am aslfaltat mai mult decat oricine altcineva. Cu regret, in administrarea PSD s-au facut mai multi kilemtri de sosea. Chiar si pana la duplexul de vacanta al cuplului Ostaficiuc – Sipos sau pana la conacul de la Herneacova al unui obscur vanzator de cazi si scoici de wc, al carui nume imi scapa, dar are ceva legat de laptele, mierea si cornu. Ura! Va mai votam! Intr-o alta viata…..

popo a spus: (ianuarie 17th, 2011 at 11:11 )

nu cred in varianta intrebarilor la comanda… barbosul nr. 2 s-a laudat, asa cum o fac toti agaricii din judet sau oras

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Viitorul în gimnastică românească începe în această săptămână la Timișoara

După revenirea în lumea bună de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, Federația Română de Gimnastică, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara, organizează, în perioada 3-5 aprilie 2025, la Sala „Constantin Jude” (Olimpia), prima etapă a Campionatului Național Individual și pe Echipe pentru Junioare III și II. Aceasta este prima competiție din noul ciclu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viitorul în gimnastică românească începe în această săptămână la Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

O școală din Recaș poate primi energie gratuită cu sprijinul timișenilor

Un centru școlar din Recaș este una dintre unitățile alese să participe la campania „Dăruiește Lumină”, susținută de una dintre principalele companii românești din domeniul energiei. Aceasta revine în perioada 31 martie – 21 aprilie, prin această inițiativă, 1.000.000 kWh de energie vor fi donați către patru instituții de învățământ, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O școală din Recaș poate primi energie gratuită cu sprijinul timișenilor
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș organizează o nouă misiune economică în Australia

Camera de Comerț, Industrie și Agricultura Timis în colaborare cu Ambasada României în Australia invită firmele timișene să participe la o nouă misiune economică multisectorială în Australia, care va avea loc în perioada 18 – 30 octombrie 2025, la Melbourne și Sydney. Evenimentul reprezintă o ocazie excepțională pentru companiile timișene de a-și extinde operațiunile pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș organizează o nouă misiune economică în Australia

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După revenirea în lumea bună de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, Federația Română de Gimnastică, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara, organizează, în perioada 3-5 aprilie 2025, la Sala „Constantin Jude” (Olimpia), prima etapă a Campionatului Național Individual și pe Echipe pentru Junioare III și II. Aceasta este prima competiție din noul ciclu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viitorul în gimnastică românească începe în această săptămână la Timișoara
Un centru școlar din Recaș este una dintre unitățile alese să participe la campania „Dăruiește Lumină”, susținută de una dintre principalele companii românești din domeniul energiei. Aceasta revine în perioada 31 martie – 21 aprilie, prin această inițiativă, 1.000.000 kWh de energie vor fi donați către patru instituții de învățământ, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O școală din Recaș poate primi energie gratuită cu sprijinul timișenilor
Primăria Timișoara a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare termică a clădirii în care învață elevii școlii gimnaziale din cadrul Liceului Teoretic „J.L. Calderon”. Pentru a îmbunătăți confortul termic pentru cei 450 de elevi și pentru a reduce consumul de energie, vor fi amplasate 60 de panouri fotovoltaice pe acoperiș. Totodată, proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul pentru proiectare și execuție pentru Școala Gimnazială care funcționează în cadrul Liceului Calderon
Momente teribile marți dimineață în Piața Iosefin. Un tânăr s-a urcat pe o clădire din zonă și fără multe discuții s-a aruncat în gol. „La data de 1 aprilie 2025, în jurul orei 10:00, polițiștii timișoreni au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat s-ar fi aruncat în gol de pe o clădire...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a aruncat în gol de pe o clădire din Iosefin
În urmă cu 100 de ani, la 1 aprilie 1925, i-a fost înmânată diploma de inginer unuia dintre absolvenții străluciți ai primei promoții de la Școala Politehnica din Timișoara: Lazăr Stoicescu, creatorul școlii românești de termotehnică, proiectant al unora dintre cele mai populare arme de artilerie din armata română, fost rector al Universității Politehnica București....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un secol de la un eveniment academic important: Lazăr Stoicescu devenea inginer după absolvirea UPT
Camera de Comerț, Industrie și Agricultura Timis în colaborare cu Ambasada României în Australia invită firmele timișene să participe la o nouă misiune economică multisectorială în Australia, care va avea loc în perioada 18 – 30 octombrie 2025, la Melbourne și Sydney. Evenimentul reprezintă o ocazie excepțională pentru companiile timișene de a-și extinde operațiunile pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș organizează o nouă misiune economică în Australia
Se pare că Timișoara i s-a potrivit ca o mănușă lui Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC. El a venit, marți, pentru a doua oară în orașul de pe Bega, după ce vineri a făcut spectacol în mai multe unități de alimentație din oraș. De această dată el și-a dat drumul la showul pentru protecția consumatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șeful ANPC a venit din nou la Timișoara/UPDATE
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.