Cistita, boala inflamatorie a aparatului urinar, apare foarte frecvent la femei. De ce? Sunt mulţi factori care o favorizează şi duc la apariţia ei, dar cel mai important este consumul insuficient de lichide.
Neconsumând lichide, rinichii noştri funcţionează „pe gol” şi nu au ce elimina pentru a spăla vezica urinară, astfel apărând infecţia. Uneori avem infecţie şi nici măcar nu simţim ceva, descoperind întâmplător la un examen de urină făcut din rutină. Alteori simţim la spate o „jenă“ pe care nu ne-o putem explica şi stăm aşa până apar durerea sau usturimile la urinare, semn că infecţia s-a intensificat, iar simptomele ne împing să mergem la doctor.
Ce ar trebui să facem pentru a preveni cistita? Foarte simplu, consumaţi lichide! Nu contează ce, dar să fie minimum doi litri de lichid pe zi! Cu cât veţi bea mai mult lichid, cu atât rinichii funcţionează, se formează urina care se elimină prin vezica urinară şi astfel germenii care produc infecţia se elimină din vezică.
De preferat ar fi să beţi ceaiuri din plante cum ar fi merişor, coada calului, coada şoricelului în combinaţie, deoarece ajută la funcţionarea mai bună a rinichilor şi la eliminarea mai rapidă a infecţiei. La ceaiuri putem adăuga medicamente care sterilizează conţinutul vezicii urinare, cum ar fiurodezinfectantele (Uricol, Urinex). Dacă totuşi starea de sănătate se înrăutăţeşte şi apar frisoanele, dureri de cap, dureri de spate şi de abdomen în partea de jos, trebuie să mergem la medic, pentru că este necesară administrarea de antibiotice. Dar, dragi femei, nu uitaţi: consumul adecvat de lichide împiedică apariţia infecţiei urinare!
Comentarii prin facebook