Românii ar putea spune adio tratamentelor naturiste. O directivă a Uniunii Europene îi obligă pe producătorii de tincturi şi ceaiuri să-şi reomologheze produsele, conform normelor din industria farmaceutică de sinteză. Costurile acestei operaţiuni încep de la 100.000 de euro pe produs, sumă pe care puţini şi-o permit.
Directiva Uniunii Europene, referitoare la interzicerea plantelor medicinale şi a tratamentelor homeopate care nu vor sunt însoţite de certificate speciale de autorizare, va intra în vigoare de la 1 aprilie. Procesul de producţie trebuie să se conformeze normelor similare din industria de sinteză, iar certificarea costă 100.000 de euro, pentru fiecare component. După intrarea în vigoare a Directivei Europene privind Medicamentele Tradiţionale din Plante (THMPD), cele mai multe produse care acum se găsesc la Plafar, în drogherii sau se vând sub formă de suplimente alimentare trebuie reomologate.
Cele mai afectate sunt magazinele cu produse naturiste. „Nu mă mai miră nimic, la cât de proşti sunt ce care iau decizii în ziua de azi”, spune Maria-Elena Heitz, reprezentantul unui astfel de magazin. „Toate produsele noastre sunt avizate de Ministerul Sănătăţii, în baza legilor actuale, ba mai nou au şi certificate de conformitate, ca şi medicamentele”, precizează Heitz. Cei care au investit în comerţul cu produse naturiste pot intra în faliment peste numai câteva luni, chiar dacă, în prezent, afacerea lor este prosperă. „Sigur că ne va afecta. Lumea caută aceste produse, sunt mulţi care preferă tratamentele naturiste. Vin la noi şi cumpără produse medici şi farmacişti. Este o alternativă la produsele chimice”, consideră Cristina Cristea, reprezentantul altui punct cu produse naturiste.
Unii farmacişti spun însă că e bine că se va face ordine în acest domeniu. Ei susţin că mulţi pacienţi şi-au pus în pericol sănătatea, după ce au consumat produse care s-au dovedit a fi toxice. „Ceea ce se vinde în farmacii şi drogherii, de la medicamente şi până la ceaiuri, se vinde cu acordul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Comercializarea produselor neavizate duce la retragerea autorizaţiei farmaciei sau drogheriei respective. Acest lucru nu se întâmplă şi în cazul magazinelor cu produse naturiste, în care, pe lângă faptul că se vinde orice produs, se oferă şi recomandări de tratament din partea unui vânzător care nu are studii de specialitate şi poate să aibă doar opt clase. Cât despre homeopatie, nici o universitate de medicină din România nu are această specialitate, dar mai nou există medici homeopaţi. Toţi sunt pregătiţi de producători, pentru că vor să-şi vândă produsele”, spune farmacistul Flavia Lăzăroiu. „Un sistem de control clar trebuie să existe, pentru că s-au întâmplat atâtea cu consumul de plante etnobotanice şi cu vestitele pastile de slăbit aduse din China, în cazul cărora s-a dovedit că mai conţineau şi alte substanţe decât cele trecut pe prospect. Unele suplimente alimentare au notificări de la Ministerul Agriculturii, dar, în general, la produsele naturiste nu ştiu în ce măsură se şi fac analizele pe care producătorul sau importatorul le trece pe ambalaj”, este de părere şi farmacistul Daniela B.
Partea proastă a acestei directive a UE este că ea va afecta în mare măsură pacienţii. Preţul uriaş al medicamentelor din România îi determină pe cei mai mulţi să opteze pentru tratamentele tradiţionale. Muşeţelul, coada-şoricelului şi sunătoarea au devenit singurele leacuri pe care şi le mai permit.
Comentarii prin facebook