Un om de afaceri în vârstă de 58 de ani, din Timişoara, s-a spânzurat pentru că nu mai făcea faţă datoriilor. Vasile Freanț concesionase, de la Primăria Săcălaz, un teren, pentru care avea de plătit 170.000 de lei.
Vasile Freanţ a fost descoperit, vineri, de rude. Omul a cedat nervos după ce, joi, a aflat că Primăria Săcălaz refuză să îl păsuiască la plata datoriei acumulate de pe urma unui teren concesionat în urmă cu trei ani. Împreună cu fratele său, bărbatul concesionase 14.000 de metri pătraţi în zona industrială a Săcălazului, pentru a dezvolta o carmangerie. Din cauza crizei, abia au reuşit să ridice hala aferentă, iar afacerea nu a mai pornit. „Vă daţi seama că nu mi-a fost chiar uşor, ieri (n.r. joi) să vorbesc cu el şi azi dimineaţă să îmi spună vicele că s-a sinucis. Din punctul de vedere a ceea ce i-am propus noi acestui om, sincer, nu pot decât să spun «Dumnezeu să-l ierte», dar problemele financiare pe care şi le-a creat – am înţeles că şi-a vândut casa părinţilor şi şi-a ipotecat casa proprie – nu i le-am creat noi”, a declarat primarul Ilie Todașcă.
În şedinţa de joi, consilierii locali din Săcălaz au votat rezilierea contractelor de concesiune în zona industrială a comunei pentru opt societăţi comerciale cu probleme. Una din ele, SC Spata SRL, firma fraţilor Freanţ, a însumat, din 2009 până în prezent, datorii de 170.000 de lei. În tot acest timp, spune Todașcă, administratorii au solicitat amânare la plata datoriei, dar nu au venit cu banii. „Avem mai multe concesiuni în zona industrială, iar opt firme au acumulat, în doi ani, datorii de două milioane de lei. Una dintre ele este SC Spata, cu o datorie de 170.000 de lei. În şedinţa de consiliu s-a decis rezilierea contractelor cu aceste firme şi acţionarea lor în instanţă pentru recuperarea datoriei. Acest domn (n.r. Vasile Freanţ) a venit în şedinţa de consiliu şi a cerut din nou clemenţă. După alte patru amânări, consilierii nu au mai fost de acord. Firma concesionase un teren de 14.000 de metri pătraţi şi urma să deschidă acolo o carmangerie. Apucaseră să construiască hala. Noi am încercat să discutăm cu administratorul societăţii şi i-am propus să ne cedeze hala, pe care o evaluaserăm la 150.000 de lei. Astfel ar fi scăpat de datorie. O altă variantă propusă a fost aceea de a renunţa la un hectar din terenul concesionat, respectiv la cei 10.000 de metri pătraţi pe care nu exista nicio construcţie, şi pentru care avem de două luni o solicitare de concesiune din partea firmei Superconstruct, care urma să construiască aici o staţie de betoane”, a mai povestit primarul PDL.
Comentarii prin facebook