Articolul de faţă este dedicat Programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Obiectivul general al Programului este să contribuie la punerea în valoare a spaţiului cultural comun bazat pe o moştenire culturală similară, prin dezvoltarea cooperării culturale între operatorii culturali din statele participante la Program, cu scopul de a încuraja emergenţa cetăţeniei europene. Obiectivele specifice ale Programului sunt următoarele: promovarea mobilităţii transnaţionale a persoanelor care activează în sectorul cultura, încurajarea circulaţiei transnaţionale a operelor şi a produselor culturale şi artistice, încurajarea dialogului intercultural.
Activităţile sprijinite prin intermediul programului se înscriu în trei mari categorii, care corespund componentelor programului:
Sprijinirea proiectelor culturale (componenta 1). Scopul acestei componente este de a ajuta să coopereze organizaţii precum teatre, muzee, asociaţii profesionale, centre de cercetare, universităţi, institute culturale şi autorităţi publice din diferite ţări participante la program, astfel încât sectoare diferite să poată lucra împreună şi să îşi extindă sfera de influenţă culturală şi artistic dincolo de frontiere.
Sprijinirea organizaţiilor active la nivel european în domeniul culturii (componenta 2). Organizaţiile culturale care sunt deja active sau care doresc să se implice în activităţi culturale la nivel european pot primi subvenţii pentru acoperirea costurilor lor operaţionale. Subvenţia care se acordă în cadrul acestei componente constituie un sprijin oferit pentru acoperirea costurilor operaţionale ale acestor organizaţii beneficiare pentru punerea în aplicare a programului lor de lucru.
Sprijinirea activităţilor de analiză, colectării şi difuzării informaţiilor, precum şi optimizării impactului proiectelor din domeniul cooperării cultural (componenta 3). Prin program se acordă fondurile necesare realizării de studii şi analize în domeniul cooperării culturale europene şi în cel al dezvoltării de politici culturale europene. Se are în vedere creşterea volumului şi a calităţii informaţiilor şi datelor disponibile, cu scopul dezvoltării unor analize şi date comparative referitoare la cooperarea cultural la nivel european, în special în ceea ce priveşte mobilitatea creatorilor şi a actorilor culturali, circulaţia operelor de artă, a produselor culturale şi artistice, dar şi dialogul intercultural.
O detaliere a fiecărei component din program va fi făcută în articolele care urmează.
Programul este deschis participării tuturor categoriilor de operatori culturali, în măsura în care organizaţiile exercită activităţi culturale fără scop lucrativ. Industriile şi activităţile culturale din domeniul audiovizualului (incluzând festivalurile de film), vizate deja de programul MEDIA, nu sunt eligibile în baza programului Cultura.
Cheltuielile eligibile sunt împărţite în două categorii principale:
Cheltuieli directe eligibile – cheltuielile de personal alocat acţiunii, incluzând salariile şi contribuţiile de asigurări sociale, precum şi alte cheltuieli statutare incluse în remuneraţii; cheltuielile de deplasare, şedere şi/sau diurnele pentru personalul implicat în dezvoltarea şi implementarea acţiunii; cheltuielile de închiriere sau de achiziţie de echipamente de uz îndelungat (noi sau la mâna a doua); cheltuielile cu consumabilele şi produsele aferente; cheltuielile aferente certificării situaţiilor financiare finale şi a raportului de audit al conturilor anuale; subcontractare şi contracte de achiziţii sau contracte de prestări servicii; difuzarea informaţiilor, evaluarea specifică a acţiunii, audit, traduceri, reproduceri.
Cheltuieli indirecte eligibile (cheltuieli administrative / operaţionale)
Alocarea financiară nerambursabilă diferă în funcţie de component şi sub-componentă. Subvenţia de la Uniunea Europeană nu poate acoperi toate costurile acţiunii. Solicitanţii trebuie să îşi manifeste angajamentul faţă de acţiune prin găsirea unor surse suplimentare de finanţare, altele decât cele oferite prin subvenţia comunitară. Acest lucru poate fi realizat, de exemplu, prin activităţi de strângere de fonduri, prin contribuţia cu resurse proprii sau prin solicitarea de subvenţii de la alte organizaţii (de exemplu autorităţi locale, regionale sau naţionale, fundaţii etc.). Dovada cofinanţării trebuie inclusă în raportul final.
Mai multe detalii se pot obţine accesând pagina web http://www.cultura2007.ro/.
Comentarii prin facebook