O operație extrem de complicată s-a încheiat cu succes la Timișoara. Medicii de la Spitalul Județean au repoziționat măduva spinării și țesutul cerebral unui bebeluș de numai două luni, născut cu o malformație severă. La SCJUT va fi înființată, în acest an, o secție de neurochirurgie pentru copii, a doua din țară după București.
Bebelușul a venit pe lume cu o parte din creierul mic în afara cutiei craniene și cu partea cervicală a măduvei spinării deplasată. „Copilul a fost diagnosticat la naştere cu o malformaţie congenitală severă la nivelul capului, ce afecta segmentul cervical al măduvei spinării şi, parțial, cerebelul”, au explicat medicii. Pentru că dacă nu se intervenea copilul risca să moară, în urmă cu două zile, bebelușul a fost dus în sala de operații. În timpul intervenției chirurgicale care a durat peste cinci ore, medicii au fost nevoiți să reconstruiască canalul rahidian, dar și țesuturile moi situate deasupra leziunii. „Malformația este una extrem de rară. Este vorba, de fapt, despre neînchiderea craniului și a coloanei vertebrale. Altfel spus, creierul și o parte din măduva spinării erau în afara capului. Riscurile au fost enorme. S-a refăcut practic canalul vertebral și s-a repoziționat țestutul cerebral”, a explicat medicul neurochirurg Daniel Costea, care face parte din echipa medicală ce l-a operat pe copil. Micul pacient este acum în afara oricărui pericol, internat în secția ATI a spitalului. Medicii spun că are toate șansele să se dezvolte normal.
Anual, la Sectia de neurochirurgie de la Spitalul Județean din Timișoara sunt operati aproape 150 de bebeluși care se nasc cu diverse malformații. Anul acesta, aici se va deschide o secție specială de neurochirurgie pentru copii, a doua din România, după cea de la spitalul „Marie Curie” din București.
Comentarii prin facebook