La sfârșit de săptămână, galeriile de artă și muzeele din Timișoara rămân deschise și la lăsarea întunericului. Ca în povestea Cenușăresei însă, expozițiile pot fi vizitate cel mai târziu la ora 24, după care prețioasele obiecte vor fi din nou ferecate și păzite strașnic.
În Noaptea Muzeelor și Galeriilor, toate expozițiile din oraș pot fi vizitate gratuit. Cei care aleg Palatul Baroc, adică Muzeul de Artă, pot vedea expozițiile permanente de pictură europeană, artă contemporană din Banat, colecția Corneliu Baba, precum și expoziția temporară Nadia Ioan – „Feminitate”. Muzeul este deschis până la ora 23, ultima intrare fiind la ora 22.
În Bastionul Theresia pot fi vizitate, până la ora 22, expoziția temporară „Ceramica de Jupănești”, realizată de Muzeul Satului Bănățean cu obiecte tradiționale din centrul de olărit Jupânești; expoziția temporară „Propaganda de război în Voivodina 1941-1945” realizată de Muzeul Voivodinei din Novi Sad, care prezintă metode de propagandă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.
La Muzeul Catedralei Mitropolitane pot fi văzute importante cărţi de patrimoniu, cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad 1648 (prima traducere în română după izvoare grecești și slavone), Biblia de la București 1688, Cazania lui Varlaam, alături de manuscrise si pergamente, icoane pe lemn și sticlă, cruci de piatră și de lemn, iconostase. Totul, până la ora 20.
Și galeriile private sunt parte a acestui program. Emil Kindlein Museum va putea fi vizitat până la ora 19. Muzicianul Emil Kindlein a pus bazele primului muzeu particular din vestul ţării. Acesta prezintă istoria a două meserii înrudite, cea de bijutier şi cea de ceasornicar. Muzeul cuprinde reconstituirea prăvăliei şi atelierului de ceasornicar şi bijutier ce a aparţinut lui Petru Kindlein, fotografii şi obiecte de familie, dar şi o impresionantă colecţie de orologii.
Galeria Calina este deschisă până la ora 23. Amatorii de artă contemporană sunt așteptați cu fursecuri și prosecco la show-ul „The Golden Hours” by Aitch&Saddo. Galeria de artă Helios a UAP va fi deschisă până la ora 20 cu expoziția de pictură „Nostalgii andine” a artistei Georgeta Cocian.
Cele mai noi și moderne galerii de artă contemporană, ale familiei Jecza, rămân deschise până la miexul nopții. Pe Calea Martirilor 51/52-53 poate fi văzută expoziția „They Shoot Dictators, Don’t They?” de Vlad Ardeleanu. La Galeria Jecza de la parterul clădirii C din City Business Centre este deschisă expoziția „Monumental”, cu lucrări semnate de importanți artiști contemporani. La Triade, în parteneriat cu Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest, va avea loc vernisajul expoziţiei de colaje a artistului german Jochen Fischer, intitulată „Cele mai mici lucrări”.
Comentarii prin facebook