Implantul dentar este o piesă, de obicei din titan, de formă cilindrică sau cilindro-conică, ce înlocuiește rădăcina unui dinte pierdut.
Primele dovezi ale implanturilor dentare atestă că și în urmă cu mii de ani, oamenii își introduceau bucăți de scoică, dinți de la animale sau alte obiecte în locul dinților pierduți prin traumatisme și, astfel, încercau să reconstituie funcționalitatea și estetica dentară. Partea interesantă este că unele dintre acestea sunt integrate, în ciuda condițiilor de igienă și de precizie medicală din acele timpuri.
În prezent se folosesc materiale bioinerte, compatibile, tehnicile de inserare sunt studiate și atent concepute pentru a obține rezultate maxime atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.
Ce trebuie să știm despre implantul dentar?
- – reprezintă soluția ideală de refacere a danturii în cazul unor edentații
- – nu toți pacienții și toate cazurile se pretează la inserarea unui implant dentar
- – rata de succes este foarte bună, 97-98%, dar nu este 100%
- – implantul dentar nu este pe viață, asemenea oricărui tratament există o durată de folosință în „specificații” de aproximativ 10 ani
- – implantul dentar va fi acoperit de o coroana dentară (imediat după inserare sau după 3-6 luni de la inserare)
Avantaje:
- – procedură minim invazivă, asigură protecția dinților învecinați
- – rezultate predictibile, estetice și fiziologice
- – preț asemănător cu prețul variantei protetice cu punte dentară
- – procedură simplă, fără durere, și durată mică a intervenției
- – permite o igienă excelentă datorită folosirii firului interdentar
Pe implanturi dentare se pot realiza fie lucrări formate dintr-o singură coroană ceramică, fie pe mai multe implanturi se pot aplica punți ceramice, lucrări telescopate, lucrări fixe sau mobilizabile.
Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsă și chiar dacă nu mai ai niciun dinte, întreabă și informează-te despre implantul dentar. S-ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie.
Comentarii prin facebook