Estul județului Timiș, aflat până marți dimineață sub cod roșu de inundații, se resimte după furtunile din ultimele zile. Zeci de persoane au fost evacuate, altele au rămas izolate și mai multe hectare de teren sunt sub ape. Meteorologii nu au deloc vești bune.
Localităţile cel mai grav afectate sunt Curtea, Pietroasa, Margina și Românești. Situația cea mai disperată pare a fi în satul Fărășești, unde locuitorii sunt izolați, după ce drumul care îi lega de restul lumii s-a surpat din cauza puhoaielor căzute de pe versanți.
Șoseaua era în lucru, fiind realizată din fonduri europene. În scurt timp urma să fie turnat asfaltul. Acum, pe mai bine din jumătate, e făcut praf, după ce viitura de pe râul Bega și-a făcut drum ca-n brânză prin el. Chiar și o parte din utilajele firmei care lucra aici au fost luate de ape.
Primatul din Pietroasa, de care aparține Fărășeștiul, a fost reales duminică. Ion Simoc nu are însă timp de sărbătorit. „Nu am avut niciodată așa probleme grave aici. Am cerut ajutor de la prefectură, trebuie să facem cumva să ajungem la oamenii din sat”, spune edilul. E la al cincilea mandat și nu i s-a părut niciodată așa de greu.
La Margina sunt sub ape peste 50 de hectare de teren, iar la Curtea oamenii s-au luat cu mâinile de cap când au văzut prăpădul. „După ce că a fost frig atât de mult timp și abia am reușit să punem câte ceva, ploile astea ne mai lipseau”, spune unul dintre localnici. Niciunul nu prea vrea să vorbească, pe fețe li se citește un fel de disperare amestecată cu furie. Își scot apa din gospodării, scot de prin case ce mai pot, își numără animalele, să nu cumva să lipsească vreunul.
Meteorologii au emis, marți dimineață, o nouă avertizare de vreme rea. Aceasta va intra în vigoare la ora 15 și este valabilă până miercuri, la ora 6. Instabilitatea atmosferica va fi accentuată în regiunile vestice, nordice și centrale. Vor fi frecvente descărcări electrice, averse care pot avea și caracter torențial și există posibilitatea producerii de grindină. Intensificările vantului vor lua aspect de vijelie, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 40 l/mp.
Vijelia a lăsat urme și la Mănăstirea Izvorul lui Miron, din comuna Românești. Apa băltește peste tot, iar lacul cu nuferi e tulbure. Delicatele flori sunt mânjite cu noroi, iar oamenii se uită a pagubă. Acum nu le rămâne decât să se roage ca urgia să se oprească.
Foto: Constantin Duma
Comentarii prin facebook