Două cursuri în sistem e-learning, gratuite și acreditate de Colegiul Medicilor din România, formează medici de familie, pediatri și psihiatri, în depistarea timpurie a autismului.
Cursul „Diagnosticul precoce al tulburării de spectru autist” (14 credite EMC) se adresează medicilor de familie şi pediatrilor iar cursul „Tulburările de spectru autist”, (18 credite EMC) este destinat în special medicilor de psihiatrie pediatrică şi neuropsihiatrie infantilă.
Cursurile au fost elaborate de Fundația Romanian Angel Appeal, sub coordonarea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, și au la bază experiența unor specialiști recunoscuți în TSA. Cursurile pot fi accesate și parcurse aici.
Cele două programe de formare cuprind câte 12 capitole, plus o prezentare de caz, și oferă informații complete și actualizate privind diagnosticarea precoce a tulburărilor de spectru autist. Formarea se desfașoară exclusiv on-line și cuprinde instruire teoretică, testare și certificare, precum și asigurarea suportului tehnic pentru cursanți.
„Ne-am propus ca, până în septembrie 2013, să formăm cel puțin 1.200 de medici de familie, în diagnosticarea tulburării de spectru autist”, spune managerul de proiect Adelaide Katerine Tarpan, de la Fundația Romanian Angel Appeal. Din septembrie 2011, la cursuri s-au înscris deja 1.349 de medici, iar 516 le-au absolvit.
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neuro-biologică, ce se manifestă fie la naştere, fie la vârsta de 18 – 24 de luni a copilului. În România, dacă în anii ’80- ’90 se diagnosticau 20 – 25 cazuri anual, în prezent, numai la Spitalul „Al. Obregia” din București, sunt evaluate 10 – 15 noi cazuri de autism săptămânal.
Comentarii prin facebook