Oficial nu există. Neoficial, e consumat prin baruri și face victime. „Drogul violului”, GBH, a intrat de mai bine de un an pe piața românească. Pentru că unul dintre efectele lui este și amnezia, fetele cărora li s-a administrat nu și-au amintit mare lucru. Decât poate că s-au distrat pe cinste. Realitatea e însă mult mai sumbră.
Oficialii Agenției Naționale Antidrog spun că nu există nicio problemă cu GHB. Drogul provine din Marea Britanie și, în ultimii trei ani, nu au fost înregistrate, în România, cazuri de urgenţe medicale din cauza consumului. „Având în vedere rezultatele obţinute din evaluarea tuturor datelor colectate în ultimii ani şi a studiilor realizate de specialiştii ANA, se poate concluziona că atât prezenţa pe reţelele de trafic, cât şi consumul de GHB nu reprezintă un fenomen în România”, susține chestorul de poliție Sorin Oprea, șeful ANA.
De fapt, autoritățile nu sunt încă pe fază. Trăim, într-un fel, o situație similară cu perioada de dinaintea exploziei etnobotanicelor. Până să admită cât sunt de periculoase, lumea le-a considerat droguri ușoare sau „legale” și nimeni nu și-a bătut capul cu ele. Exact același lucru riscă să se întâmple și în acest caz.
Semnalul de alarmă a fost tras de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului. „Pentru a fi acceptați de o femeie, bărbații pun acest drog în băutura acesteia, pentru ca apoi să o violeze fără ca ea să riposteze. GHB se vinde sub formă de lichid, praf, capsule sau granule, se dizolvă în apă sau alcool și nu are miros sau gust. GHB își face efectul în cel mult 15 minute, consumatorul simțindu-se la fel ca după un pahar sau două de alcool”, susține Gigel Lazăr, reprezentantul CIADO.
„Din informațiile noastre, Rohypnol, GHB și Ketamina au devenit foarte populare în cluburile de noapte, datorită efectului lor relaxant și amnezic. Solicităm autorităților vigilență în controlul acestui drog ce poate produce efecte dezastruoase”, se arată într-un comunicat al CIADO.
Drogul violului, GHB (acidul gama hidroxibutiric), este supranumit și ecstasy lichid. Acesta acționează diferit în funcție de sexul consumatorului. De regulă, bărbații care consumă drogul manifestă un grad mai mare de stimulare sexuală, iar femeile, o sexualitate accentuată. Ele acceptă relații multiple, despre care nu își mai amintesc decât vag. Din acest motiv, drogul este des folosit de bărbații care vor să întrețină relaţii sexuale forțate. Drogul nu mai poate fi detectat în sânge după numai câteva ore de la consum.
Specialiștii în domeniul bio-medical spun că administrarea repetată a GHB poate duce la pierdere neuronală. „Efectele GHB sunt similare cu acelea induse de consumul de alcool. Poate avea efecte sedative, hipnotice, disociative sau poate induce amnezie. Pe de altă parte, duce la pierderea capacităţii de orientare spaţială şi pierderi de memorie, acţionând asupra receptorilor de la nivelul cortexului cerebral pre-frontal”, explică Florina Bojin, medic specialist medicină de laborator.
Cei consumă GHB pot acuza ameţeli, confuzie, crize epileptiforme, bradicardie, iar în cazurile extreme, stop cardio-respirator, detresă respiratorie, stare de inconştienţă şi comă. Ingestia împreună cu alcool poate cauza chiar moartea.
Comentarii prin facebook